ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντί της TVX καταδικάζονται οι Στρατονικιώτες!

H TVX σκάβει τα θεμέλια της Στρατονίκης, και η πολιτεία και τα όργανά της κυνηγούν όσους αντιδρούν
H TVX σκάβει τα θεμέλια της Στρατονίκης, και η πολιτεία και τα όργανά της κυνηγούν όσους αντιδρούν
Σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου τέσσερις κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής που συνελήφθησαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των παράνομων δραστηριοτήτων της TVX στην περιοχή τους. Πρόκειται για τους Λ. Σακαλή, Μ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Ματσούκα και Τ. Παπαγεωργίου που κάθισαν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της στάσης κατά της αρχής, της αντίστασης κατά της αρχής και της κατάληψης οδοστρώματος. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να καταδικαστούν οι τέσσερις με τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο δέχτηκε μόνο την κατηγορία της αντίστασης και μετέτρεψε την κατηγορία της κατάληψης οδοστρώματος σε παρακώλυση συγκοινωνιών.

Οπως τόνισαν τόσο οι μάρτυρες όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης, η εισαγγελική αρχή θα έπρεπε να φέρει στο εδώλιο την εταιρία που δουλεύει παράνομα κι όχι τους ανθρώπους που αντιδρούν στην παρανομία και την αυθαιρεσία. Ηδη προσκομίστηκαν στο δικαστήριο έγγραφα της Νομαρχίας με τα οποία βεβαιώνεται ότι στη Στρατονίκη παρατηρούνται έντονες καθιζήσεις του εδάφους πάνω από περιοχές που πραγματοποιούνται εξορύξεις από την TVX. Η πολιτεία χρησιμοποιεί τα όργανά της σε μη νόμιμες ενέργειες, επισήμαναν, αντίθετα νόμιμη είναι η αντίδραση των κατηγορουμένων. Πρόσθεσαν ότι αυτή τη στιγμή η TVX δουλεύει στη Στρατονίκη παράνομα, αφού δεν υπάρχουν εκθέσεις προέγκρισης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη, η υπεράσπιση επισήμανε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι έκαναν μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία του χωριού τους όταν δέχτηκαν αναίτια επίθεση από την αστυνομία. «Η διαμαρτυρία μας είναι το έσχατο μέσο που μας έχει απομείνει», δήλωσαν. Κατήγγειλαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβάλλοντα ζήλο και υπερβολική βία εναντίον τους. «Με έπιασαν από το λαιμό, με έσυραν, με πέρασαν χειροπέδες και μας έκλεισαν όλους σ' ένα δωμάτιο δύο επί δύο. Τους ζητήσαμε μόνο νερό κι αυτό δε μας το έφεραν », είπε ο κατηγορούμενος Μ. Παπακωνσταντίνου.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης, υπάρχει μια πλασματική νομιμότητα στις ενέργειες της καναδέζικης πολυεθνικής με την ευθύνη της κυβέρνησης. «Η έντονη αστυνομοκρατία στην περιοχή της Στρατονίκης γεννά ως αντίδραση την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, γιατί το χωριό τους βουλιάζει», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση υπάρχει η κατηγορία της στάσης για παρόμοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Αν δεν υπήρχε το ΣτΕ και η αντίδραση των κατοίκων της Ολυμπιάδας, τότε το καταστρεπτικό έργο του εργοστασίου χρυσού θα είχε ξεκινήσει», σημείωσε ο Αγγ. Τζέκης αναφερόμενος στη σημασία παρόμοιων κινητοποιήσεων των κατοίκων της γειτονικής με τη Στρατονίκη περιοχής.

Επίσης ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής Ν. Παρθενιώτης, που κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης, σημείωσε ότι η στάση της αστυνομίας είναι προκλητικότατη στην περιοχή, ενώ τραυματικές είναι οι εμπειρίες των παιδιών τόσο από την αστυνομοκρατία όσο και από το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί λόγω των καθημερινών εκρήξεων των φουρνέλων κάτω από το έδαφος της Στρατονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξάγγειλαν και πάλι την παραχώρηση των στρατοπέδων

Τα ίδια ακριβώς είχαν εξαγγείλει και πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές

Από τη Θεσσαλονίκη επέλεξε η κυβέρνηση να βάλει μπροστά τη διαδικασία αποδέσμευσης των εκατοντάδων στρατοπέδων που στη συνέχεια θα δώσει «αντιπαροχή» για την αξιοποίησή τους από την ΤΑ (χώροι αναψυχής, κοινωφελείς κλπ) και για οικιστική δόμηση. Βέβαια το ίδιο είχε εξαγγείλει και λίγους μήνες πριν τις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και τότε προκλήθηκαν αντιδράσεις στο χώρο της ΤΑ για τους όρους κάτω από τους οποίους θα υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα. Εκπρόσωποι και φορείς της ΤΑ απαιτούσαν και απαιτούν 100% και δωρεάν παραχώρηση των στρατοπέδων, αντιδρώντας έτσι στην προβλεπόμενη εκποίηση μέρους των εκτάσεών τους.

Από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Αμυνας προσδοκά όπως φαίνεται να βγάλει αρκετά χρήματα. Οπως διευκρίνισε ο Γ. Παπαντωνίου, χτες από τη Θεσσαλονίκη, θα αποδώσει σημαντικούς πόρους στο υπουργείο, αφού οι συγκεκριμένες εκτάσεις σήμερα έχουν μεγάλη εμπορική αξία. Μέρος των χρημάτων μάλιστα, θα διατεθεί προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο διαβίωσης των 110.000 οπλιτών.

Συνολικά, περισσότερα από 100 στρατόπεδα θα αποδοθούν για χρήση σε Δήμους και κοινότητες μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη θα αποδεσμευτούν μέχρι το τέλος του έτους, τα στρατόπεδα «Ζιάκα», «Παύλου Μελά», «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Καρατάσου», που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και η συνολική τους έκταση υπολογίζεται σε 1.500 στρέμματα. Στο στρατόπεδο «Καρατάσου», που εκτιμάται ότι είναι και το μεγαλύτερο, θα υπάρξει και οικιστική χρήση. Για την αξιοποίηση των χώρων δραστηριοποιείται η Αναπτυξιακή Εταιρία Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Ξεκινάμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη, γιατί διαπιστώσαμε ότι οι περιοχές του νομού, όπου εδρεύουν τα στρατόπεδα, είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες και άρα έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους δήμους και τμηματικά θα αποδίδονται στους δήμους», δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 28-4-02 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Χρισσού Φωκίδας, στις 11 π.μ., θα τιμηθούν οι 18 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, στο Πασχάλι Χρισσού, τόπο εκτέλεσής τους. Πούλμαν δρομολογείται, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής, περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.38.35.093 και 010.38.02.923 (Λύτρα).
  • Τρίπολης, στις 11.30 π.μ., θα τιμηθεί η επέτειος της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 010.82.34.296 και 010.82.22.952.
Οι εκλογές στην ΕΥΔΑΠ

Πιο δυνατή βγήκε από τις χτεσινές εκλογές στην ΕΥΔΑΠ η ΑΕΣ, η οποία με 569 ψήφους κατέκτησε 2 έδρες στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο (είχε 1), αφαιρώντας παράλληλα την αυτοδυναμία από την ΠΑΣΚΕ, η οποία με 1.540 ψήφους κατέλαβε 4 έδρες (είχε 5), ενώ η ΔΑΚΕ με 1.281 ψήφους κατέλαβε 3 έδρες (είχε 3).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης από ένα μέλος εξέλεξαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ψήφισαν 3.460 εργαζόμενοι, έναντι 3.929 που είχαν ψηφίσει το 1997.

Αντιλαϊκή η δημόσια διοίκηση

Τα προβλήματα του δημόσιου τομέα «έχουν να κάνουν με το αντιλαϊκό πλαίσιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη αρχή είναι σαν φύλλο συκής ώστε να υλοποιούνται ορισμένες αποφάσεις» τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορά το δημόσιο τομέα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση λαμβάνει «μέτρα που έχουν οδηγήσει τη δημόσια διοίκηση στην απαξίωσή της».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Γκατζής αναρωτήθηκε, «είναι ευθύνη της ανεξάρτητης αρχής ή των υπαλλήλων αν εφαρμόζονται ή όχι οι δικαστικές αποφάσεις; Βεβαίως δεν είναι. Φταίνε τελικά οι υπάλληλοι αν δεν έχει γίνει η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, όταν η κυβέρνηση το μεταθέτει στο μέλλον;». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα», σημειώνοντας ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (Συνθήκη Σέγκεν, «τρομονόμος») τα υπονομεύουν, ρωτώντας «για ποια δικαιώματα του πολίτη μιλάμε, που να μπορεί να παλεύει αυτή η ανεξάρτητη αρχή;».

Από την πλευρά της ΝΔ ασκήθηκε κριτική για ανικανότητα της κυβέρνησης στην οργάνωση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, ενώ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για «αποφασιστικές αρμοδιότητες» που πρέπει να δοθούν στον Συνήγορο του Πολίτη. Για έλλειψη «ικανοποίησης του πολίτη από τη λειτουργία των θεσμών» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ