ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Λωρίδα της Γάζας

Αποθηκεύοντας προμήθειες και στήνοντας οδοφράγματα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μετρούν τις ώρες από την προαναγγελλόμενη εισβολή, που -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές- έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και βδομάδες

Ο μικρός Παλαιστίνιος χαιρετά με το σήμα της νίκης τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους που πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος χαιρετά με το σήμα της νίκης τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους που πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ωρα με την ώρα αυξάνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας και κυρίως στη βάση του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ. Οι κάτοικοι της Γάζας προετοιμάζονται, συσσωρεύοντας τρόφιμα, νερό και υψώνοντας οδοφράγματα στις εισόδους των πόλεων και των προσφυγικών καταυλισμών. Δεν παρέλειψαν, όμως, να υποδεχτούν με πανηγυρισμούς τους 26 Παλαιστινίους που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τον απεγκλωβισμό τους από το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στην περίμετρο της Γάζας και να καλεί εφέδρους. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επαναλάμβανε, χτες, ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις δε στοχεύουν στην ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, αλλά στην καταστροφή συγκεκριμένων τρομοκρατικών υποδομών τονίζοντας ότι η ισραηλινή επιχείρηση θα είναι «προσεκτική και μετρημένη». Τόσο ο Πέρες όσο και τα ισραηλινά ΜΜΕ επέμειναν στην εκδοχή των αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, την Τρίτη το βράδυ, αν και η «Χαμάς», για πολλοστή μέρα, δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη. Αργά το βράδυ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι «ίσως αναβληθούν για μικρό χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν υποψίες διαρροής του σχεδίου».

Επιχειρησιακό σχέδιο εδώ και βδομάδες

Μάλλον την εκδοχή που πλησιάζει περισσότερο στην αλήθεια, μεταδίδει το εναλλακτικό ισραηλινο-παλαιστινιακό κέντρο πληροφόρησης AIC, το οποίο επικαλούμενο στρατιωτικές ισραηλινές πηγές υποστηρίζει ότι το σχέδιο επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας έχει εκπονηθεί με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και τουλάχιστον 6 βδομάδες. Μάλιστα, το AIC, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει εκτενείς ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις σε αξιωματικούς και στρατιώτες, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους 20.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς που αναμένει ο ισραηλινός στρατός να αντιμετωπίσει, όπως και τις μάχες από σπίτι σε σπίτι, ενώ έχει εφαρμοστεί και «πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης» στους στρατιώτες, προκειμένου να αποδεχτούν ότι θα υπάρχουν πολλές απώλειες.

Τα τανκς φεύγουν από τη Βηθλεέμ και ετοιμάζονται για άλλες εισβολές

Associated Press

Τα τανκς φεύγουν από τη Βηθλεέμ και ετοιμάζονται για άλλες εισβολές
Ο στόχος του προαναφερόμενου σχεδίου επιχειρήσεων, με βάση το AIC, ο οποίος και έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα στο ισραηλινό στράτευμα, και αποτελεί άξονα της εκπαίδευσης είναι τριπλός: «Ισοπέδωση των δομών της Παλαιστινιακής Αρχής, καταστροφή των τρομοκρατικών υποδομών, και προετοιμασία του εδάφους για την ανάδειξη μιας άλλης εξουσίας από τη σημερινή». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, το περασμένο Σάββατο, ισραηλινό τανκ έβαλε, από λάθος εκτίμηση, κατά αιγυπτιακής περιπόλου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η αιγυπτιακή πρεσβεία δεν το διέψευσε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο αρμόδιος Ισραηλινός αξιωματικός φέρεται να οδηγείται σε πειθαρχική διαδικασία.

Αναμονή

Οι κάτοικοι της Γάζας συνωστίστηκαν, χτες, στις αγορές και στα παζάρια για να πάρουν προμήθειες, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους σε όλους τους δρόμους. Στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, το μεγαλύτερο της περιοχής με 140.000 κατοίκους, στήνονται διαρκώς οδοφράγματα, καθώς είναι η πρώτη κατοικήσιμη περιοχή που θα συναντήσει ο ισραηλινός στρατός σε περίπτωση εισβολής. Για την πλειοψηφία των κατοίκων, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η εισβολή είναι βέβαιη και η αποφασιστικότητά τους δεδομένη: «Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Πρόσφυγες ήμασταν, κατοχή είχαμε, στη φτώχεια ζούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μόνο να αντισταθούμε. Ο,τι θα γίνει εδώ, θα κάνει τον καταυλισμό της Τζενίν να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι», δήλωναν.

Εξω από το ναό παρατηρεί τον αδερφό της, μεταξύ των δεκατριών που εξορίζονται

Associated Press

Εξω από το ναό παρατηρεί τον αδερφό της, μεταξύ των δεκατριών που εξορίζονται
«Περιμένουμε την επιδρομή, και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Οι Ισραηλινοί θα μπουν εύκολα, αλλά δε θα βγουν το ίδιο εύκολα, ούτε θα μπορέσουν να μείνουν», δήλωνε ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, Μοχάμαντ Ντάχλαν. «Ο λαός μας είναι αποφασισμένος να αμυνθεί με κάθε μέσο και τρόπο» δήλωνε ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισβολής στη Γάζα, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θα αποτελέσει «ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία». Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ΟΑΠ, και εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Π. Αρχής, Φαρούκ Καντούμι, προειδοποιούσε, χτες, από το Κάιρο, ότι εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα σηματοδοτήσει μια «απίστευτη σφαγή».

Επιδρομές μικρής εμβέλειας και φιλειρηνικές διαδηλώσεις

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι στελέχους της «Χαμάς», το οποίο και συνέλαβε, χτες, στη Χεβρώνα. Νέα εισβολή πραγματοποιήθηκε στην Τουλκαρέμ, όπου γίνονται έρευνες από σπίτι σε σπίτι και επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ισραηλινά τανκς κατέστρεψαν βιοτεχνία και αγροτικές καλλιέργειες στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «ανταπαντούν» σε επιθέσεις που δέχτηκε ο γειτονικός εποικισμός Κφαρ Νταρόμ.

Στο Ισραήλ, στη νότια πόλη Μπερσέεμπα, έκρηξη προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 4 ατόμων. Οι αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα προκλήθηκε είτε από χειροβομβίδα είτε από εκρηκτικό μηχανισμό και συνέλαβαν 2 Παλαιστινίους υπόπτους.

Την ίδια στιγμή, μέλη της φιλειρηνικής ισραηλινής οργάνωσης «Ταγιούς» έχουν συγκεντρωθεί στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, πραγματοποιώντας συνεχόμενες διαμαρτυρίες κατά μιας ενδεχόμενης ισραηλινής εισβολής. Σήμερα, το απόγευμα, ισραηλινές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπό την αιγίδα της «Γκους Σαλόμ», της οποίας ο επικεφαλής Γιούρι Αβνέρι μαζί με 17 ακόμη μέλη βρίσκεται στο αρχηγείο του Αραφάτ για «παν ενδεχόμενο» από την Τετάρτη, διοργανώνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας την πλήρη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Σιβυλλική λήξη του αδιεξόδου
  • Αρχισε η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ, μετά την έξοδο των, επί 36ήμερου, εγκλείστων στο Ναό της Γέννησης
  • Αβέβαιος παρέμενε ο τελικός προορισμός των 13 που κατέλυσαν στη Λάρνακα

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Σχετικά θολό παρέμενε το μέλλον για τους 13 εγκλείστους «επικίνδυνους τρομοκράτες», όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ενώ εμπλοκή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε με τους 10 αλλοδαπούς φιλειρηνιστές που τους συντρόφευσαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι θρησκευτικές αρχές της εκκλησίας τούς παρέδωσαν στις ισραηλινές αρχές. Παρ' όλα αυτά, το αδιέξοδο στο Ναό της Γέννησης έληξε, τελικά, μετά από 36 ημέρες.

Στο ξενοδοχείο «Flamingo Beach» της Λάρνακας βρίσκονται από χτες το μεσημέρι οι 13 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι στο Ναό της Γέννησης, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «επικίνδυνους τρομοκράτες». Το αδιέξοδο στη Βηθλεέμ ήρθη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν μετά από εντατικές διαβουλεύσεις ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης ανακοίνωσε, επισήμως, ότι η Κύπρος αποδέχεται να φιλοξενήσει για «συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανώς όχι μεγαλύτερο της μίας βδομάδας» τους 13. Ο Γ. Κασουλίδης σημείωσε την κομβική παρέμβαση της Κύπρου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, συνεχάρη τη Λευκωσία για την πρωτοβουλία της.

Χτες το ξημέρωμα, οι έγκλειστοι άρχισαν να εξέρχονται από το Ναό, πέρασαν τον ανιχνευτή μετάλλων, και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στα ισραηλινά λεωφορεία. Οι περισσότεροι όρθιοι, αν και καταβεβλημένοι, δύο σε φορεία. Από ταράτσες και υψώματα γύρω από την πλατεία Μάγκερ, οι οικογένειές τους φώναζαν τα ονόματα των αγαπημένων τους, αποχαιρετώντας τους. Οι 13 αναχώρησαν με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου τους παρέλαβε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, οι 26 με κατεύθυνση τη Γάζα και 84, με βάση τη συμφωνία, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ήταν άμαχοι και απλοί αστυνομικοί. Απομένει να φανεί πόσοι από όσους έχουν εξέλθει κατά διαστήματα από το Ναό έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και πόσοι «ανακρίνονται».

Οι 26 έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς στη Γάζα και ο αξιωματικός ασφαλείας Σάλεμ Νταρντονάχ, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται ούτε να κρατηθούν ούτε να δικαστούν» διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχε κοινοποιήσει ο ισραηλινός στρατός. Από την άλλη πλευρά, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Ράφοβιτς, τόνιζε ότι «το σημαντικό είναι ότι έφυγαν από τη Βηθλεέμ. Ηττήθηκαν και το γνωρίζουν».

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για τους 13, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν 2 ηγέτες, σύμφωνα με το Ισραήλ, των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», 4 μέλη του ένοπλου σκέλους της «Φατάχ», 2 της «Χαμάς» όπως και ο επικεφαλής των μυστικών παλαιστινιακών υπηρεσιών στη Βηθλεέμ. Στο ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να συναντηθούν, σήμερα, με τον απεσταλμένο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Τη Δευτέρα, τυπικά, θα αποφασιστεί στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, σε ποιες χώρες θα μεταφερθούν, ενώ το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφανθεί για το νομικό καθεστώς της παραμονής τους στον τελικό προορισμό, αν και, όπως δήλωναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εφόσον δε διέπραξαν αδίκημα εντός ΕΕ, θα είναι ελεύθεροι.

Χώρες που φέρονται να έχουν προσφερθεί να παραλάβουν μερικούς από αυτούς είναι οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Καναδάς. Εντούτοις, ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, μετά από συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, δήλωνε ότι δεν έχει αποφασιστεί αν όντως θα μεταφερθούν σε κάποια άλλη χώρα και ότι ο Καναδάς δε γνωρίζει τίποτε σχετικό, προκαλώντας νέα σύγχυση για το μέλλον τους.

Παρ' όλα αυτά, το Βατικανό έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ήρεμη επίλυση της κρίσης, όπως και ο Αραφάτ που μίλησε για «σημαντικό βήμα». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «ανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω πρόοδο» και ευχαριστώντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες. Αντίθετα, η παλαιστινιακή νομική οργάνωση LAW χαρακτήρισε την εξορία «απαράδεκτη», υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ επέβαλε τη θέλησή του σε πολίτες και σε εδάφη που δεν του ανήκουν. Και η βουλευτής Χανάν Ασράουι υπογράμμιζε ότι η εξέλιξη στη Βηθλεέμ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της κατάστασης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές και ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

Η «παράδοση» των 10 φιλειρηνιστών

Αργά χτες, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να αποχωρεί από τη Βηθλεέμ μετά και από τη σύλληψη των 10 ξένων φιλειρηνιστών που είχαν παραμείνει εντός του Ναού. Σύμφωνα με ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, οι 10 (4 Αμερικανοί, 1 Βρετανός, 1 Δανέζα, 2 Σουηδοί, 1 Ιρλανδός και 1 Καναδός) είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από την Π. Αρχή ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Καθολική, την Ελληνορθόδοξη και τη Φραγκισκανική Εκκλησία, προκειμένου να παραμείνουν στο Ναό, μέχρι να επιτευχθεί ασφαλής έξοδός τους. Εντούτοις, όπως καταγγέλλεται, οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών τούς εγκλώβισαν σε ένα δωμάτιο και τους παρέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, που τους μετέφερε σε άγνωστο σημείο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι 10 θα δικαστούν για ποινικό αδίκημα, «παραβίαση ισραηλινής στρατιωτικής ζώνης», και θα τιμωρηθούν αναλόγως. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι μετά από έρευνα που έγινε στο Ναό, ανακάλυψαν 40 εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους κατέσχεσαν, ενώ τα όπλα των εγκλείστων παρέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που εισήλθαν στο Ναό ανέφεραν φριχτές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, με το χώρο γεμάτο ακαθαρσίες, αλλά τόνιζαν ότι δε φαίνεται η διακόσμηση και ο Ναός στο σύνολό του να έχει υποστεί ζημιές. Με την εκτίμηση διαφώνησε ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδου Πατριαρχείου, Αμβρόσιος, που υποστήριξε ότι έγιναν «βεβηλώσεις» ενώ, μετά από συνεννόηση, οι εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών Εκκλησιών επέτρεψαν στον ισραηλινό στρατό να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στο χώρο για τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωτοβουλίες» κομπάρσων

Πρόθυμοι κομπάρσοι στο δολοφονικό σκηνικό που έχουν ήδη στήσει οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διεκδικούν δάφνες για την επιχείρηση απελευθέρωσης των Παλαιστινίων από τον Ναό της Γέννησης. Επιχείρηση που, όπως φαίνεται, σχεδιάστηκε μόνο και μόνο, για να λειτουργήσει σαν προπέτασμα καπνού, ενόψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζουν οι ισραηλινές δυνάμεις, στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά.

Ο αμοραλισμός, με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση αυτή την υπόθεση, περιγράφεται από τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να οικειοποιηθεί την πατρότητα της πρωτοβουλίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Παπανδρέου διέδιδε από το Βελιγράδι, όπου χτες βρίσκονταν, ότι η λύση που δόθηκε στο θέμα παρουσιάστηκε ως πρόταση από τον ίδιο και τον Ι. Τζεμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Μέση Ανατολή και είχε αντιμετωπιστεί θετικά κατ' αρχήν τόσο από τον Γιασέρ Αραφάτ όσο και από τον Αριέλ Σαρόν.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός περιέγραφε το καθεστώς των απελευθερωμένων Παλαιστίνιων, με τρόπο που μάλλον θυμίζει «κατ' οίκον περιορισμό». Οι Παλαιστίνιοι, είπε, που θα έρθουν στην Ελλάδα, από τους 13 που απελευθερώθηκαν από το Ναό της Γέννησης δε θα ζουν φυλακισμένοι στη χώρα, αλλά σε καθεστώς ελευθερίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες από το Βελιγράδι όπου βρίσκονταν ο πρωθυπουργός, η εξέλιξη στο Ναό της Γέννησης είναι κατ' αρχήν θετική και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του Γιασέρ Αραφάτ γεννά την ελπίδα ότι μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξομάλυνση της κατάστασης και τη μείωση της έντασης στην περιοχή. Βέβαια, αυτά τα περί «ελπίδων» που τρέφει ο πρωθυπουργός, μάλλον εντάσσονται στην προσπάθεια συσκότισης των επερχόμενων βαρβαροτήτων που ετοιμάζονται στη Γάζα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, εξήραν το ρόλο της Κύπρου για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και αναφέρθηκαν και στο ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο θέμα αυτό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Πικέ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα.

ΗΠΑ
Ισόβια στον πράκτορα του FBI

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στον Ρόμπερτ Χάνσεν, πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος, για σχεδόν 22 χρόνια, «λειτουργούσε ως κατάσκοπος της Ρωσίας».

Η εισαγγελική αρχή και οι δικηγόροι του κατηγορούμενου - ο ίδιος ο Χάνσεν δήλωσε ένοχος για τις 15 από τις 21 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν - κατόπιν συμφωνίας, πρότειναν στο δικαστήριο την επιβολή της εν λόγω ποινής. Η απόφαση για τη συγκεκριμένη ποινή λαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι υπήρξε διχογνωμία στους κόλπους της κυβέρνησης, για το κατά πόσον ο πρώην πράκτορας συνεργάστηκε ικανοποιητικά με τις αρχές, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της θανατικής ποινής.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ - ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σύλληψη υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση

ΜΟΣΧΑ-ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.--

Συνελήφθησαν πολλά ύποπτα άτομα για την επίθεση στην πόλη Κασπίισκ του Νταγκεστάν, δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Σεργκέι Φριντίνσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Δε διευκρίνισαν τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων, επισήμαναν όμως πως τα άτομα αυτά μπορεί να συνδέονται με την επίθεση στο Κασπίισκ, αλλά και με άλλες επιθέσεις που έχουν γίνει στο έδαφος του Νταγκεστάν. Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, υπάρχει η πιθανότητα εντοπισμού «του άμεσου οργανωτή του εγκλήματος». Πρόσθεσε ότι «το έγκλημα αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Τσετσενία». Οι δυο αξιωματούχοι είχαν μεταβεί επειγόντως, με εντολή του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κασπίισκ για να διερευνήσουν την κατάσταση μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε εκεί στις 9 του Μάη, κατά τη διάρκεια της τελετής γιορτασμού της 57ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών του Νταγκεστάν, που μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε περισσότερους από 130 των τραυματιών από τη βομβιστική επίθεση. Μεταξύ τους είναι 21 στρατιώτες και 17 παιδιά. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 90 τραυματίες, 20 σε κρίσιμη κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ