ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του «αντιιμπεριαλιστικού μήνα Μάη»
  • Την Κυριακή 19 του Μάη θα πραγματοποιηθεί η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα
  • Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να δώσει βροντερό «παρών»

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία

Πέτροβας Σπύρος

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να καθορίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Την ερχόμενη Κυριακή, 19 του Μάη, αναμένεται να πορευτούν από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Σύνταγμα χιλιάδες φιλειρηνιστές, οι οποίοι θ' ακολουθήσουν τα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Χιλιάδες άνθρωποι θα βαδίσουν στο δρόμο του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Ελλάδας και η συμμετοχή του λαού της Αθήνας και του Πειραιά είναι επιτακτική. Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μέρος σ' αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση, να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσει να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Τα μέλη του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος θα βροντοφωνάξουν «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια». Χιλιάδες άνθρωποι θα απαιτήσουν να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Θα ζητήσουν την κατάργηση των πυρηνικών και βιοχημικών όπλων.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το επίσημο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι οδοιπόροι της ειρήνης είναι το εξής:

  • 08.00: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 08.30: Εκκίνηση πορείας
  • 09.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
Οδηγίες προς τους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί με ανακοίνωσή της τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο -- προς αποφυγή εγκαυμάτων -- γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
Λεωφορεία για το Μαραθώνα

- Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων από την Αθήνα στο Μαραθώνα θα διαθέσει δυο πούλμαν που θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 010.3844.853 και 010.3844.854.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Η Αθήνα της αντίστασης δηλώνει παρούσα

Σύσκεψη για τη δημιουργία ανάλογης Κίνησης πραγματοποιείται την Πέμπτη, 16 του Μάη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Σε σύσκεψη, την Πέμπτη 16 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για τη δημιουργία ανάλογης Κίνησης με της Θεσσαλονίκης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Στόχος της Κίνησης, που πρόκειται να αναπτυχθεί και στην Αθήνα, είναι η ανάπτυξη πολύμορφης δράσης που θα βρεθεί στην κορύφωσή της τον Ιούνη του 2003, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 του Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με την Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, η οποία και μας ανάλυσε τους στόχους της συγκεκριμένης σύσκεψης. «Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, μετά και τη διακήρυξη της "Δράση: Πρωτοβουλία 2003", γιατί έχουμε και εμείς τις ίδιες ανησυχείς και προβληματισμούς», τόνισε η Β. Νικολαΐδου και συμπλήρωσε: «Η πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων, πιστεύουμε ότι έπρεπε να επιτευχθεί και στην ΑΘΗΝΑ, για να δημιουργηθεί και εδώ αντίστοιχη Κίνηση. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, στην Αθήνα της αντίστασης, των μεγάλων αγώνων, των κινητοποιήσων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον, να μην υπάρξει μια αντίστοιχη προσπάθεια».

Παράλληλα, η Β. Νικολαΐδου, υπογράμμισε ότι «το λαϊκό κίνημα, παρακολουθώντας την παγκόσμια κατάσταση το τελευταίο διάστημα, έχει συνειδητοποιήσει ότι η περιβόητη αυτή Σύνοδος Κορυφής, μόνο θετικές εξελίξεις δεν πρόκειται να προσφέρει στη χώρα μας και στους εργαζόμενους. Οπως και στις προηγούμενες, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα πάρουν αποφάσεις αντιλαϊκές και μέτρα αντεργατικά, ενώ θα ενισχύσουν και θα θωρακίσουν το θεσμικό πλαίσιο των κατασταλτικών μέτρων, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ευρωστρατός, ευρωτρομονόμος, ευρωσυλλήψεις, θα έχουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου».

Αναλύοντας, στη συνέχεια, τους στόχους και τις φιλοδοξίες της σύσκεψης της ερχόμενης Πέμπτης, η Β. Νικολαΐδου, υπογράμμισε: «Θέλουμε, να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαζικοί φορείς και προσωπικότητες στο κάλεσμά μας, προκειμένου να αναπτύξουμε μια πολύμορφη δράση εκείνες τις μέρες της Συνόδου Κορυφής. Πιστεύουμε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας, που μέχρι σήμερα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, θα ανταποκριθεί και στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση».

Συγχρόνως, τόνισε με έμφαση η Β. Νικολαΐδου, «επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό όλων εκείνων των λαϊκών δυνάμεων που αμφισβητούν την πολιτική της ΕΕ και της Νέας Τάξης. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει κατανοητό, να φανεί ότι οι λαοί έχουν δύναμη. Μπορούν να αντισταθούν, να αντεπιτεθούν να έρθουν σε ρήξη με τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, με τους σχεδιασμούς των επιτελείων του. Χρειάζεται συστράτευση τώρα. Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στα εγκλήματα που γίνονται στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στη Βενεζουέλα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες των μελών -χωρών της ΕΕ, ότι και στη Θεσσαλονίκη είναι ανεπιθύμητοι. Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη, να γίνει ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός, μετά το Σιάτλ, την Πράγα, τη Στοκχόλμη, τη Γένοβα, τη Βαρκελώνη»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις ενάντια στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου

Να μαζικοποιήσουν ακόμη περισσότερο το μαχόμενο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, και αγωνιστικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, καλεί τους πολίτες του νομού η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Και σημειώνει πως την απαρχή μιας τέτοια πορείας πρέπει να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις του Μάη που διοργανώνει με αφορμή την 39η επέτειο από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία ειρήνης στις 26 του μήνα.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει πως «με την εγκατάσταση του Πολυεθνικού ΝΑΤΟικού στρατηγείου στην έδρα του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει οριστικά να μετατρέψει την πόλη μας σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό ορμητήριο των ισχυρών της Νέας Τάξης ενάντια στους λαούς της περιοχής και κατά συνέπεια, ενάντια και στον ελληνικό λαό.

Με το εν λόγω Στρατηγείο βαθαίνει ακόμη περισσότερο η εξάρτηση της χώρας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κατά συνέπεια το μέλλον του λαού και της νεολαίας μας διαγράφεται με ακόμα πιο μελανά χρώματα.

Με το Στρατηγείο η κυβέρνηση θέλει να τονίσει ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι έχει αναλάβει το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή και του χωροφύλακα στην περιοχή και έτσι δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες για το ειρηνικό μέλλον και τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που πρέπει να έχουμε με τους άλλους λαούς της περιοχής».

Η ΕΔΥΕΘ, τέλος, σημειώνει ότι το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις και την πείρα του, θα βρει τις κατάλληλες μορφές και τρόπους ώστε μαζικά να εκφράσει την αντίθεση του λαού της στο νέο ιμπεριαλιστικό στρατηγείο που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Κεντρικές εκδηλώσεις

- Στις 22 του Μάη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «Δρόμος θυσίας» από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου πέθανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, έως το μνημείο του στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

- Το ίδιο βράδυ στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει μεγάλη πολιτική και καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

- Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πορεία ειρήνης την Κυριακή 26 του Μάη, που θα ξεκινήσει από το Στρατόπεδο «Κόδρα» στο Καραμπουρνάκι και θα καταλήξει στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη.

Πορείες Ειρήνης σε Λάρισα και Βόλο

Την Κυριακή 19 του Μάη πραγματοποιείται στη Λάρισα η ετήσια Πορεία Ειρήνης, που φέτος διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης Νομού Λάρισας και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Τύρναβος - Γιάννουλη - Λάρισα.

Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει στη 1.00 το μεσημέρι από την πλατεία της Τυρνάβου με ομιλία από την Δέσποινα Αράπκουλε, μέλος της Γραμματείας και θα συνεχίσει, με ενδιάμεσες στάσεις, προς τη Γιάννουλη, όπου στις 6.30 περίπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις. Στις 8.30 περίπου το βράδυ θα καταλήξει στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με μουσικό συγκρότημα και κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης κ. Γιάννη Μπαλασούλη.

Η μετάβαση των ειρηνιστών από τη Λάρισα στον Τύρναβο θα γίνεται από το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ από τις 12.00 μ.

Στο Βόλο

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Δεκαημέρου της Ειρήνης και κορυφώνονται την Κυριακή 19 Μάη με την Πορεία Ειρήνης, που ξεκινάει στις 6.00 το απόγευμα από την Πλατεία της Ανακασιάς και τερματίζει στην παραλία του Βόλου.

Για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων και της Πορείας Ειρήνης, καλούνται όλοι οι φορείς, τα σωματεία και οι σύλλογοι της πόλης σε κοινή σύσκεψη, την Τετάρτη 15 Μάη, στις 7.00 το απόγευμα, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου (Εργατικού Κέντρου 11 & Δημητριάδος, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ