ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΝΑΙ στην απεργία!

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, η διοίκηση του ΕΚΛ κήρυξε απεργία για τις 29 Μάη και αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης, με συνδιοργανωτή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, στην κεντρική πλατεία της πόλης

Ανταποκρινόμενη στο ταξικό, αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της, να κηρύξει απεργία για τις 29 Μάη. Στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, - συνδιοργανωτής θα είναι το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ - στην οποία απεργοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι και συνταξιούχοι, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για την καλή προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε:

  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη όλων των ΔΣ των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή του.
  • Να γίνονται καθημερινά περιοδείες κλιμακίων του ΕΚΛ στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλιάς, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων.
  • Να εκδοθούν προκηρύξεις κι άλλο ενημερωτικό υλικό, το οποίο και θα μοιραστεί στους εργαζόμενους και γενικότερα στο λαό της περιοχής.
  • Να στηθούν απεργιακές επιτροπές, κυρίως εκεί όπου τίθενται εμπόδια και δεν προωθείται αποτελεσματικά η οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.
Ταξική επιταγή

Οπως τόνιζαν, μιλώντας στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το ΕΚΛ ανταποκρίνεται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η ταξική συγκρότηση και η αγωνιστική λειτουργία και δράση του, αλλά και διότι θέλει να εκφράσει τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της περιοχής.

Και εξηγούσαν ότι η μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων της Λάρισας -όπως και ολόκληρης της Θεσσαλίας- σε όλες τις προηγούμενες απεργιακές κι άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και τα μηνύματα που καθημερινά έρχονται στο ΕΚΛ από τα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλιάς, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής ζητούν τη συνέχιση και ένταση των αγώνων, ώστε να μην «περάσουν» οι αντεργατικές - αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για το «Ασφαλιστικό», το «Φορολογικό», την κατάργηση του 8ωρου και την καταπάτηση πολλών άλλων ζωτικών δικαιωμάτων και βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Υπογράμμιζαν, δε, ότι το ΕΚΛ έχει καθήκον και υποχρέωση να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτόν τον αγώνα, πολύ περισσότερο που η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο αρνείται ν' ανταποκριθεί στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους - υπενθύμιζαν την πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ - βιομηχάνων για τη νέα ΕΓΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις - «ψίχουλα» -, αλλά κάνει κι ό,τι μπορεί, για να υπονομεύσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων που αναπτύσσονται, τασσόμενη με τους ταξικούς αντιπάλους της εργατικής τάξης και υπηρετώντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η χτεσινοβραδινή απόφαση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμα φορά, το ελπιδοφόρο και σημαντικό γεγονός ότι βρίσκουν αποδέκτες τα αγωνιστικά προσκλητήρια του ΠΑΜΕ, μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει μια καλή αρχή, ένα παράδειγμα προς μίμηση, ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για κήρυξη απεργίας στις 29 Μάη και από πολλά άλλα εργατικά κέντρα σ' όλη τη χώρα. Και θα 'ναι μια τέτοια εξέλιξη ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης του εργατικού κινήματος σε ταξική βάση...

ΔΑΣ - ΕΚΑ
Υπόθεση όλων των εργαζομένων η απεργία στις 29 Μάη

Σε κλιμάκωση του αγώνα με την Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 29 Μάη καλεί με ανακοίνωση όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Ταυτόχρονα ζητάει για γίνει συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΑ την Παρασκευή 17 Μάη για να πάρει απόφαση κήρυξης απεργίας για τις 29 Μάη. Η ΔΑΣ καλεί σωματεία και εργαζόμενους να προχωρήσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση και να θέσουν το θέμα σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, στους τόπους δουλιάς και να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 29 Μάη. Παράλληλα, να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα των προηγούμενων αγώνων, να κάνουν αποφασιστικά βήματα για τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να προωθηθεί η οργάνωση, η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης.

Η παράταξη καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ η οποία με το «έτσι θέλω» αρνήθηκε να θέσει στη συνεδρίαση της διοίκησης το ασφαλιστικό και την απεργία στις 29 Μάη, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, δεν υφίσταται θέμα ασφαλιστικού, γιατί η κυβέρνηση θα νομοθετήσει αυτά που ζητούσαν οι εργαζόμενοι... Την ίδια ευθύνη έχουν όμως και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝ που όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ αρνήθηκαν την κήρυξη απεργίας χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οργανώνουν την κινητοποίηση

Αρχισε και στην Πάτρα η προετοιμασία της απεργίας της 29ης Μάη. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην απεργία στις 29 Μάη με απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους και καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη εργαζόμενους, διοικήσεις σωματείων και συνδικαλιστές στις 20 Μάη στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στις 8 μ.μ.

Επιπρόσθετα, καλεί τα σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεών τους για να πάρουν απόφαση υπέρ της απεργίας. Παράλληλα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επιστολή τους, ζητούν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για σήμερα Τρίτη 14 Μάη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης.

Στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 16 Μάη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάη. Επίσης καλεί τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να προχωρήσει σε συνεδρίαση του ΔΣ, την Τετάρτη 15 Μάη με θέμα την προκήρυξη απεργίας για τις 29 Μάη.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σύμβαση στα μέτρα τους απαιτούν οι εργοδότες

Αδιέξοδο σημειώθηκε για μια ακόμη φορά χτες, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζιτών για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, η οποία «θερίζει τους καρπούς» της υποχωρητικότητας της ηγεσίας της απέναντι στις προκλήσεις της εργοδοσίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και της επιλογής της να μην υιοθετήσει αιτήματα που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους.

Στη χτεσινή συνάντηση η εργοδοτική πρόκληση συνεχίστηκε, με την απαίτηση για υπογραφή διετούς σύμβασης. Οι τραπεζίτες πρότειναν συνολικές αυξήσεις και για τα δυο χρόνια 7,3% (έναντι 7% που πρότειναν την περασμένη Πέμπτη).

Απαίτησαν επίσης να υπάρξει ρύθμιση για το ωράριο, με τη μείωση του ωραρίου εργασίας στις 37 ώρες και 5 λεπτά - από 38 ώρες και 20 λεπτά που είναι σήμερα - με παράλληλη παράταση του ωραρίου συναλλαγών στις 33 ώρες και 45 λεπτά τη βδομάδα από 29 ώρες και 30 λεπτά που είναι τώρα.

Η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις των τραπεζιτών και την Πέμπτη θα γίνει Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Υπαρκτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η σύμβαση στον ΟΜΕΔ.

Εντατικές προετοιμασίες

Οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος πρωτοστατούν και πάλι στην οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης ενόψει και του επόμενου απεργιακού σταθμού στις 29 του Μάη. Με καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, στήσιμο επιτροπών αγώνα, συνελεύσεις των συνδικαλιστικών φορέων και πολλές ακόμη ποικιλόμορφες δράσεις καλούν τους εργαζόμενους σε ένα μέτωπο ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία την προηγούμενη Παρασκευή. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία αναμενόταν να πάρει χτες το βράδυ σε συνεδρίασή του και το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας». Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και την ερχόμενη Πέμπτη συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιό του. Αύριο συνεδριάζουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, στη συνεδρίαση της οποίας θα συμμετάσχουν και σωματεία του κλάδου. Αύριο επίσης συνεδριάζει για το ίδιο θέμα το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία- Ιματισμό-Δέρμα. Την Πέμπτη πραγματοποιείται σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στη Χαλκίδα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στα τέλη της βδομάδας συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσουν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών όπως και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Ανάλογες συνεδριάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν, στο προσεχές χρονικό διάστημα, από πλήθος ακόμα συνδικαλιστικών φορέων, επιτροπών αγώνα και συντονιστικών επιτροπών σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ