ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν διατάζει, Σαρόν αποφασίζει

Μόνο όταν «τερματιστεί ολοκληρωτικά η βία» και όταν «αλλάξει ριζικά η Π. Αρχή στη βάση των παρατηρήσεων που κάνουμε, το Ισραήλ θα κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών» διακήρυξε ο Σαρόν

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν τερματιστεί κάθε βία και κάθε πρόκληση σε βία εναντίον μας, και αν δεν υλοποιηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της Π. Αρχής». Αυτά, εν ολίγοις, ήταν τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, χτες, στην Κνεσσέτ, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα 40 βουλευτών, για το ποια είναι τα σχέδιά του σχετικά με ένα μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές επιδρομές του και τους αποκλεισμούς στη Δ. Οχθη, σήμερα ο παλαιστινιακός λαός τιμά την «Αλ Νάκμπα», την 54η επέτειο από την «Ημέρα της Καταστροφής», όπως ονομάζουν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που συνοδεύτηκε από τον ξεριζωμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα διεφθαρμένο, δικτατορικό και τρομοκρατικό καθεστώς. Οταν αυτά αλλάξουν, τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε, να επιτευχθεί μια μακρόχρονη ενδιάμεση συμφωνία, που θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία» εκτίμησε ο Αριέλ Σαρόν, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο. Ο Σαρόν απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αν και αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα που του τέθηκε. Για πολλούς, αυτός ο ελιγμός σχετίζεται με πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του Λικούντ, που απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και την προσπάθεια του Σαρόν να μην οξύνει την εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο κόμμα του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, καθιστώντας σαφές ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου «ξεριζωθεί ολοκληρωτικά η τρομοκρατία» και κάλεσε το Κοινοβούλιο να μην «κάνει βήματα ενάντια στην εθνική ενότητα».

Θρήνος μετά τη δολοφονία του Χαλίλ Αμπούρ

Associated Press

Θρήνος μετά τη δολοφονία του Χαλίλ Αμπούρ
«Ο Σαρόν βρίσκει και πάλι τα γνωστά προσχήματα για να μην καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών» σχολίαζε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, συμπληρώνοντας ότι «δίνει εντολές και δε διαπραγματεύεται, ενώ συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου και την κρατική τρομοκρατία». «Είναι θέμα των Παλαιστινίων αν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και ποιες θα είναι αυτές» υποστήριζε ο υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού Νάμπιλ Σάαθ, τονίζοντας ότι ο Σαρόν δεν έχει καμία δικαιοδοσία για να θέτει όρους.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος «τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ο Λευκός Οίκος επιμένει «στο όραμα που έχει για την περιοχή, με την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών», υπογραμμίζοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον για τα εσωκομματικά του Λικούντ». Προφανώς, με τα εσωκομματικά του Λικούντ, όμως, δε συμφωνεί ούτε η πλειοψηφία των Ισραηλινών, καθώς σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η «Γιεντότ Αχρονότ» το 63% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ως μοναδική βιώσιμη επίλυση της κρίσης.

Επιχειρήσεις, καταγγελίες και υπόνοιες

Επιδρομή «ακριβείας» πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη Χαλχούλ, λίγο έξω από τη Χεβρώνα, χτες, όπου εντόπισε, μυστηριωδώς, το κρησφύγετο μιας ομάδας ανδρών των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών. Σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής και συνελήφθη ένας τρίτος. Επιδρομή «ακριβείας» έγινε και εντός της Χεβρώνας, όπου συνελήφθη στέλεχος της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε 4 χωριά, κοντά στη Νάμπλους και στην Τουλκαρέμ, όπου συνέλαβε άλλους 15 Παλαιστινίους.

Στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει τις δυνάμεις του στη θάλασσα, πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις F 16 και ασκήσεις τα τεθωρακισμένα. Επίσης, πυρπολήθηκε ένα χωράφι σταριού και συνελήφθησαν οι 7 επιβαίνοντες ενός περαστικού οχήματος, άνευ λόγου, οι οποίοι σύρθηκαν στον γειτονικό εποικισμό Κισουφίμ, όπου και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες και επέμεινε ότι έχουν αποστρατευτεί και όλοι οι έφεδροι που είχαν κληθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Επίσης, δε σχολιάστηκε η είδηση που έδωσαν στη δημοσιότητα ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι σκληραίνουν οι πειθαρχικές ποινές για τους αρνητές εφέδρους, ενώ ταυτόχρονα δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για τα στρατιωτικά «λάθη» που στοιχίζουν ζωές αθώων Παλαιστινίων, αλλά αντίθετα ενθαρρύνονται.

Εντονη ήταν η αντίδραση του συμβούλου του Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, στην ανακοίνωση του επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι, ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δικοί του άνδρες, η βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αίθουσα μπιλιάρδου στο Ρίσον Λε Ζίον ήταν έργο της ισραηλινής μαφίας και του υποκόσμου και δε σχετίζεται με παλαιστινιακές οργανώσεις. Το θέμα καταγράφει η αμερικανική «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επισημαίνει ότι ο αλ Χίντι προχώρησε σε συλλήψεις στελεχών της «Χαμάς» στη Γάζα, για «παν ενδεχόμενο», αλλά ουδέποτε έλαβε τα στοιχεία που ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της «Χαμάς».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Περί διεύρυνσης και αφοπλισμού

ΡΕΪΚΑΒΙΚ - ΜΟΣΧΑ.-

Με θέματα τη νέα Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, τον εκμοντερνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ευρώπης, δηλαδή τον ευρωστρατό, όπως και την αναθεώρηση της γραφειοκρατίας του ΝΑΤΟ, καθώς και με τις παραινέσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, για στήριξη της ιστορικής σύζευξης ΝΑΤΟ - Ρωσίας υπό το πρίσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να «αφυπνίσουν» τη συμμαχία, ώστε να υιοθετήσει τις αλλαγές, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα που κυριάρχησε επισήμως και για λόγους δημοσίων σχέσεων δεν ήταν άλλο από τη συμφωνία περί δραστικής μείωσης των στρατηγικών όπλων, στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα, Ρωσία και ΗΠΑ, όπου το ΝΑΤΟ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στη συμφωνία, μετά την παρουσίαση εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προς τους ομολόγους του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής» διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας στο άμεσο μέλλον, ενώ, παράλληλα, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα κράτη να μη μειώσουν τους ρυθμούς της προετοιμασίας τους, ενόψει της ένταξης στη Συμμαχία. Ομως, ο Πάουελ, ερωτώμενος αργότερα, αρνήθηκε να απαριθμήσει τις χώρες που θα ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη φθινοπωρινή σύνοδό της στην τσεχική πρωτεύουσα, αλλά και να τις κατονομάσει. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αλβανία και, τέλος, η ΠΓΔΜ επιδιώκουν να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον ισότιμα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πόλεμος των άστρων» και αφοπλισμός

Πάντως, παρά τις τυμπανοκρουσίες και την «πλήρη υποστήριξη», τίποτα, όσον αφορά στη συμφωνία περί «αφοπλισμού», δεν έχει κριθεί. 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάληξης σε σχετική συμφωνία, η Ρωσία ανοίγει τα πραγματικά ακανθώδη ζητήματα.

Η σχέση μεταξύ του στρατηγικού αφοπλισμού και της αντιπυραυλικής άμυνας «θα υπογραμμιστεί» στα κείμενα που πρόκειται να υπογραφούν από τους Προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (23-26 Μάη), δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ - AVN, που πρόσθεσε ότι χθες ο Ρώσος διαπραγματευτής Γκεόργκι Μαμέντοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Μπόλτον συζήτησαν «για τη διακήρυξη που πρόκειται να εκδοθεί όσον αφορά τις νέες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και επικέντρωσαν τη συνομιλία τους στη ρωσοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας».

Υπενθυμίζεται ότι Μπους και Πούτιν ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2001, στη Διάσκεψη της G8 στη Γένοβα, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του θέματος της αντιπυραυλικής άμυνας, που προσδοκά να αναπτύξει σύντομα η Ουάσιγκτον, και αυτού της μείωσης των στρατηγικών όπλων των δύο χωρών, που έχει προταθεί από τη Μόσχα. Τέλος, για να τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η Ουάσιγκτον είχε καταγγείλει μονομερώς το Δεκέμβρη του 2001 τη Συνθήκη ΑΒΜ, την οποία η Ρωσία θεωρεί ως «ακρογωνιαίο λίθο» της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας.

ΡΩΣΙΑ
Νέος στρατιωτικοπολιτικός συνασπισμός;

ΜΟΣΧΑ.-

Στο Κρεμλίνο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Μάη, συνάντηση των αρχηγών κρατών - μελών του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΣΣΕ). Συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, της Κιργιζίας Ασκάρ Ακάγεφ, του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ. Συζητήθηκε η κατάσταση στις χώρες - μέλη του ΣΣΕ από τη σκοπιά της εξασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών και έγινε ανταλλαγή γνωμών για τη διεθνή κατάσταση. Μετά τη συνάντηση έγινε η συνεδρίαση του ανωτάτου πολιτικού οργάνου του ΣΣΕ - του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας. Ο Πούτιν εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΣΑ. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο της Συλλογικής Ασφάλειας αποφάσισε να μετασχηματιστεί το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας σε διεθνή περιφερειακό οργανισμό - Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας. «Είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συνεργασία, μαζί και με το ΝΑΤΟ, και με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης», υπογράμμισε ο Πούτιν. Σημείωσε ότι η δημιουργία του οργανισμού του ΣΣΕ γίνεται με βάση το Καταστατικό του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Οργανισμός που δημιουργείται με βάση το ΣΣΕ συνενώνει χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, «δεν είναι εναντίον κανενός, αλλά ενάντια στις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος». Στη διάρκεια της συνεδρίασης πάρθηκε επίσης η απόφαση για τη δημιουργία διακρατικού οργάνου στρατιωτικής διοίκησης του ΣΣΕ. Θα συγκροτηθεί ενιαίο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΣΣΕ. Πρόκειται, ειδικότερα, για την κοινή επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων στρατιωτικού προορισμού και για κοινή εκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, επισήμανε ότι το ΣΣΕ θα είναι «σταθερός στρατιωτικοπολιτικός οργανισμός, ισχυρό κέντρο δύναμης στο μετασοβιετικό χώρο». Κατά τη γνώμη του, αυτός ο Οργανισμός θα είναι τόσο ισχυρός, που οι άλλοι στρατιωτικοπολιτικοί οργανισμοί, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, «θα τον υπολογίζουν και θα συνεργάζονται μ' αυτόν». Τώρα το ΣΣΕ απαρτίζουν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

Εκδήλωση για Παλαιστινιακό

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει συγκέντρωση για την Παλαιστίνη αύριο Πέμπτη, 16 Μάη και ώρα 8 μ.μ στην πλατεία Πλυτά.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Μαχαίρι» στις δαπάνες για την Υγεία

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ποιο είναι το σημαντικότερο μέλημα μίας κυβέρνησης; Η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια σε όφελος των πολιτών ή ο πόλεμος έναντι της... «διεθνούς τρομοκρατίας»; Η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, δε δίστασε να απαντήσει πως μπροστά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» όλα τα άλλα ωχριούν και ως εκ τούτου «επιβάλλεται» να μπει μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας!.

Μ' αυτό το σκεπτικό, ο υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κοστέλο πρότεινε χτες στα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής να ψηφίσουν, για το επόμενο οικονομικό έτος (που ξεκινά απ' την πρώτη Ιούλη) διογκωμένες δαπάνες για την άμυνα και μειωμένες για τη δημόσια Υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα, την αστυνομία και τη συγκρότηση δεύτερης αντιτρομοκρατικής ομάδας κατά 254 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) έως 7,1 δισ. δρχ. (!).

«Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια θα βοηθήσουν στην εφαρμογή καλύτερων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τα οποία θα διατηρήσουν την Αυστραλία ασφαλή» είπε στη Βουλή ο Πίτερ Κοστέλο, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης...

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Πρόκληση το ελληνο - ισραηλινό συνέδριο

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Σαρόν - Μπους δολοφονούν»: χιλιοειπωμένο σύνθημα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, από το στόμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, αλλά επειδή όπως φαίνεται «το αυτί κάποιων δεν ιδρώνει», μέλη της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), το δήλωσαν για άλλη μια φορά χτες το μεσημέρι, έξω από το ξενοδοχείο «Holiday Inn», όπου πραγματοποιούνταν ένα ελληνο-ισραηλινό συνέδριο για τη γνώση και την τεχνολογία. Η ΝΔΕ τόνισε ότι μια τέτοια διοργάνωση αποτελεί πρόκληση απέναντι στα εκφρασμένα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας.

Οι νέοι της ΝΔΕ βρέθηκαν έξω από το χώρο του συνεδρίου στις 12 το μεσημέρι, άπλωσαν το πανό τους παρά τις αντιδράσεις της αστυνομίας και βροντοφώναξαν ότι «οι λαοί δεν είναι στόχοι για οβίδες, έχουν δικαίωμα να ζούνε σε πατρίδες». Παράλληλα, μοίρασαν προκηρύξεις, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη και να απαιτήσει να σταματήσει το έγκλημα του Ισραήλ με τη μαζική συμμετοχή του στη Μαραθώνια πορεία ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή.

Νωρίτερα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο έκαναν μέλη κι άλλων οργανώσεων νέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ