ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Το Σάββατο στο Χαϊδάρι και την Κυριακή στην Καισαριανή

Τους 200 πατριώτες κομμουνιστές, που το μεταξικό καθεστώς παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές για να τους εκτελέσουν την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα τιμήσουν οι αντιστασιακοί και ο καισαριανιώτικος λαός την Κυριακή 19 του Μάη, το πρωί, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) καλεί όλους τους αγωνιστές, τους συγγενείς και απογόνους των εκτελεσμένων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα να συμμετάσχουν και να τιμήσουν τους διακόσιους εκτελεσμένους αγωνιστές με την παρουσία τους.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το παλιό Δημαρχείο - Υμηττού 57 - στις 10 π.μ. και θα κατευθυνθεί προς το Σκοπευτήριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

* Το Παράρτημα Αγιας Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ, δρομολογεί πούλμαν, την Κυριακή 19-5-02, για την εκδήλωση στην Καισαριανή, Θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Το Σάββατο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώνουν και το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Χαϊδαρίου, αφιερωμένη στους 200 κομμουνιστές κρατουμένους του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μάη στις 6 μ.μ. στον τόπο μαρτυρίου του στρατοπέδου (ΚΕΔΒ), μπροστά στο ΜΠΛΟΚ 15, το απομονωτήριο, που ήταν ο προθάλαμος του θανάτου για τους κρατούμενους αγωνιστές.

Η τελετή θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του προέδρου του παραρτήματος και του δημάρχου. Στη συνέχεια θα διαβαστούν σχετικά ιστορικά κείμενα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη λαμπαδηδρομία, Χαϊδάρι - Καισαριανή.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προκειμένου να βοηθήσει στη μετακίνηση όσων επιθυμούν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, δρομολογεί λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που θα αναχωρήσουν στις 5.15 μ.μ. από το Δημαρχείο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα η 9η Μάη

Στην 57η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε τις προάλλες μεγάλη εορταστική εκδήλωση. Η γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 10ημέρου των ειρηνικών και αντιπολεμικών εκδηλώσεων, οργανώθηκε με τη συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας και άλλων μαζικών φορέων και άνοιξε με τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, Ανδρέας Κολοκυθάς, αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση του σοβιετικού λαού και στη θυελλώδη αντεπίθεση και προέλαση του θρυλικού Κόκκινου Στρατού, που οδήγησε στη συντριβή και την άνευ όρων παράδοση της φασιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, οι πρόεδροι της Τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, του Παρ/τος Καρδίτσας, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, καθώς και εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Ο βασικός ομιλητής, ο Α' αντιπρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στην παραχάραξη που επιχειρούν οι πλαστογράφοι της Ιστορίας, προσπαθώντας να «αποχρωματίσουν» την 9η του Μάη και από μέρα της αντιφασιστικής νίκης, να την παρουσιάσουν ως ημέρα της Ευρώπης, της ΕΕ, οργανώνοντας γελοίες φιέστες στο Ζάππειο.

«Εμείς, τόνισε, τη μέρα αυτή τη γιορτάζουμε ως μέρα της νίκης των λαών κατά του φασιστικού άξονα και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα, εν ονόματι της ενωμένης, δήθεν, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των σχέσεων με τους «εταίρους» μας. Ιδιαίτερα, με τους Γερμανούς κληρονόμους και εκφραστές του ίδιου χιτλερικού δόγματος, «η Γερμανία υπεράνω όλων», που πρέπει να κυριαρχήσει στον κόσμο, όπως ονειρευόταν ο προπάτοράς τους Αδόλφος Χίτλερ».

Κλείνοντας ο Β. Φυτσιλής, απευθύνθηκε «σε όλους τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, που δε θέλουν να χάνονται στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών και της πορνείας, στη φθορά των ποδοσφαιρικών γηπέδων και στην αθλιότητα των «μπικ-μπράδερ» και των «μπαρ», λέγοντας: «Η συμβουλή μας είναι μοναδική: Αντισταθείτε και παλέψτε οι ίδιοι για το καλύτερο αύριο που περιμένετε, γιατί κανένας δε θα σας το δώσει έτοιμο, ως μάννα εξ ουρανού. Μη σας τρομάζει η δύναμη των όπλων των νεοφασιστών. Τα άψυχα σιδερικά τους, οι "έξυπνες" βόμβες και τα αόρατα αεροπλάνα τους δε θα μπορέσουν να κάμψουν την ψυχή και τη θέληση των ανθρώπων να ζήσουν ελεύθεροι. Είμαστε εμείς, τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων του πλανήτη μας, το αντίπαλο δέος που φοβούνται και τρέμουν οι νέοι επίδοξοι κοσμοκράτορες. Σύντομα θα έρθει και γι' αυτούς μια 9η του Μάη, που θα γκρεμίσει τα παρανοϊκά τους όνειρα να υποδουλώσουν τους λαούς ολόκληρης της ανθρωπότητας, όπως γκρέμισε και τα όνειρα του Χίτλερ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του Δήμου Καρδίτσας, της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Ρεντίνας της ΕΑ, των Συλλόγων Γυναικών (ΟΓΕ) της περιοχής και πλήθος οπαδών και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Εκδηλώσεις

Την Κυριακή 19-5-02, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν επετειακές εκδηλώσεις:

  • Μεγάρων, στις 11 π.μ., τελεί επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 αγωνιστές που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Λουτρόπυργο στις 3-5-1944. Στην εκδήλωση - που θα γίνει στο χώρο του μνημείου των θυμάτων - συμμετέχουν οργανωτικά οι συγγενείς των πεσόντων και ο Δήμος Νέας Περάμου (Μεγάλου Πεύκου).
  • Λιβαδειάς και οι Δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου, στις 11 π.μ., πραγματοποιούν εκδήλωση, στη μνήμη των 124 πατριωτών αγωνιστών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24-4-1944 στη θέση Καρακόλιθος Βοιωτίας.

Για τη μετακίνηση των αντιστασιακών, φίλων της Αντίστασης και συγγενών και όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, δρομολογείται πούλμαν (δωρεάν), που αναχωρεί στις 10 π.μ. από το Α` Γυμνάσιο Λιβαδειάς (φούρνος Λαδούλου).

  • Αγρινίου, στις 9.30 π.μ., στην Αγία Τριάδα τελεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους 120 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα και τους 3 πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τα ντόπια όργανά τους στην πλατεία Δημοκρατίας στις 14-4-1944.
  • Σερρών, στις 11 π.μ., στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, τελεί μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν και οι συγγενείς των θυμάτων.
  • Την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή του πραγματοποιεί, ώρα 11.30 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, Βεραντζέρου 1, 2ος όροφος) ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974(ΣΦΕΑ).
Εκλογοαπολογιστική

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή συγκαλεί Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, οριστικά, την Τετάρτη 22-5-02 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Θάνατος αγωνιστή

Στις 13 Απρίλη 2002 κηδεύτηκε στην Καλαμάτα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΓΑΝΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αμφιθέα (Βρωμόβρυση) Μεσσηνίας, πριν από 86 χρόνια.

Στα χρόνια της Κατοχής, οργανώθηκε στην πρώτη αντιστασιακή οργάνωση Μεσσηνίας, στη «Νέα Φιλική Εταιρία». Αργότερα πέρασε στο ΕΑΜ. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη της Οργάνωσης στην περιοχή του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΕΑΜικού κινήματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη συγκρότηση της πρώτης ένοπλης ομάδας του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, για την πατριωτική δράση του, το καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας τον «τίμησε» με διωγμούς, εξορίες και φυλακές.

Ως μέλος του ΚΚΕ, μετείχε δραστήρια στη ζωή και τη δράση του Κόμματος. Ως υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής Οργάνωσης των Μεσσηνίων αγωνιστών, που ζούσαν στην Αθήνα, είχε αναπτύξει πλούσια και πολύπλευρη δράση.

Γαλουχημένος με τα πατριωτικά, λαϊκοδημοκρατικά, προοδευτικά ιδανικά του ΕΑΜ, αλλά και του ΚΚΕ για μια σοσιαλιστική κοινωνία, είχε οπλιστεί με την αγωνιστική δύναμη να είναι παρών σε όλους τους πολιτικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου και της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ και πολλοί συναγωνιστές και σύντροφοί του. Τους συμπατριώτες του από την Αθήνα εκπροσώπησε ο Αγγελος Κουτσούλης.

Τον νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτησε ο Ντίνος Μακρόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ