ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Καίγονται να πουλήσουν αλλά...

Καμία ανακοίνωση για τα ΕΛ.ΤΑ που επίσημα είχαν προαναγγείλει πως χτες «θα έκλεινε η συμφωνία»

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο «ζεστό» τo θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να πείσει τους επιχειρηματίες ότι είναι ακόμα ικανή να προωθήσει τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας. Κύκλοι του ΣΕΒ πιέζουν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει, αλλά το θέμα είναι ότι οι όροι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που απαιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές, είναι κυριολεκτικά αποικιοκρατικοί.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε χθες προς τους δημοσιογράφους, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα «έκλεινε» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΤΑ, με αγοραστές τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. Οι - μοναδικοί άλλωστε - εκπρόσωποι των τελευταίων, εκβίαζαν την κυβέρνηση να τους πουλήσει το «φιλέτο» που δεν είναι άλλο από τη θυγατρική εταιρία των ταχυμεταφορών, ενώ το ενδιαφέρον για τη μητρική εταιρία, τα ΕΛ.ΤΑ, ήταν ελάχιστο. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πλήρως αποδεκτούς τους όρους τους, χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ αναμένει την απάντηση της γαλλικής εταιρίας.

Με λίγα δηλαδή λόγια το όργιο των παρασκηνιακών συναλλαγών και η παρωδία τυπικής νομιμοποίησης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ακόμα συνεχίζεται... Εξάλλου ο Ν. Χριστοδουλάκης επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους των γερμανικών ναυπηγείων X.D.W. να απαντήσουν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα αν θα αγοράσουν τελικά τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Η όλη υπόθεση, με το μοναδικό και πάλι υποψήφιο αγοραστή, «σέρνεται» για αρκετούς μήνες, καθώς οι Γερμανοί, μέσω του Σκαραμαγκά εποφθαλμιούν τις προμήθειες του πολεμικού ναυτικού, ύψους εκατοντάδων δισ. δραχμών. Ο υπουργός, επανέλαβε ακόμα μια φορά το πρόγραμμα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, περισσότερο μάλλον για να επιβεβαιώσει τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων και Ελλήνων «επενδυτών» είναι ανύπαρκτο. Οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, είναι η ΔΕΠΑ της οποίας θέλουν να πουλήσουν σε «στρατηγικό επενδυτή» το 35%, ο ΟΠΑΠ (εξετάζεται η εισαγωγή ενός νέου ποσοστού στο ΧΑΑ) ο ΟΛΠ, η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ). Θολό είναι το τοπίο για την Ολυμπιακή, καθώς οι τράπεζες - σύμβουλοι αναζητούν ξένους επενδυτές...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Σε λιγότερα χέρια ο έλεγχος του κλάδου

Οπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον κλάδο ζυμαρικών, εντάθηκε τα τελευταία χρόνια η μονοπώληση στην παραγωγή και την κατανάλωση. Αυτό προκύπτει από σχετική «κλαδική μελέτη» της εταιρίας ICAP, στην οποία διαπιστώνεται ότι στην περίοδο 1990-2001 η εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης της ICAP για τον κλάδο παραγωγής και κατανάλωσης ζυμαρικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, είναι:

  • «Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει και στην καθετοποίηση της παραγωγής», προφανώς για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να επιβάλουν την κυριαρχία τους και τις μονοπωλιακές τους αξιώσεις στον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο, ότι στα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρεται ονομαστικά σαν «σημαντική εξέλιξη» στην πορεία του κλάδου «η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής ζυμαρικών BARILLA στην Ελλάδα από την εταιρία MISKO AE».
  • «Η εισαγωγική διείσδυση» στον κλάδο χαρακτηρίζεται «περιορισμένη», προφανώς επειδή δε συνυπολογίζονται --αν και γίνεται σχετική αναφορά στο κείμενο με τα συμπεράσματα-- οι «εισαγωγές ζυμαρικών που γίνονται τόσο από τις βιομηχανίες ζυμαρικών όσο και από εμπορικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής και Σούπερ Μάρκετς».
  • Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση παρουσίασε την τελευταία δεκαετία μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4% και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1-2%... Από την επεξεργασία των στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο κάθε Ελληνας καταναλώνει 9 κιλά ζυμαρικών το χρόνο.
  • Η εκτίμηση ότι «στην επόμενη διετία θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εγχώριας παραγωγής», αλλά και των εξαγωγών, επειδή η αυξημένη παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί εξ ολοκλήρου στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, οι εισαγωγές από τις βιομηχανικές εταιρίες του κλάδου, αναμένεται να σημειώσουν πτώση.
Επίσκεψη... «άνευ αντικρίσματος»

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).--

Υποσχέσεις «άνευ αντικρίσματος» και δεσμεύσεων περιλάμβανε η ξαφνική επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς στη Λαμία. Μία επίσκεψη ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, περισσότερο τόνωσης του ηθικού των κυβερνητικών υποψηφίων και «αρχόντων» και γενικολογίες για το Γ' ΚΠΣ. Δηλαδή, «μια φιέστα» από αυτές τις συνηθισμένες στην οποία βέβαια συμμετείχαν και οι «κολαούζοι» της εξουσίας και της αντιπολίτευσης (αξιωματικής) που ποντάρουν στις οποίες εξαγγελίες του τάδε ή δείνα υπουργού για να κάνουν με τη σειρά τους παιχνίδι.

Με τέτοια επίσκεψη την επιδίωκαν πώς και πώς οι κυβερνητικοί, δημοτικοί νομαρχιακοί, βουλευτές, αλλά και... συνδικαλιστές. Δοθείσης, της ευκαιρίας ο Α. Τσοχατζόπουλος «πετάχτηκε» μέχρι και τη Λάρυμνα, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αφού και εκεί οι εκλογές στο σωματείο ζυγώνουν. Βέβαια, και στους μεν και στους δε, οι όποιες υποσχέσεις ή δεσμεύσεις συνοδεύονταν πάντα από τις δεσμεύσεις της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, δηλαδή τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Ετσι και η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα των πολυεθνικών του κλάδου, δηλαδή να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της αφού ρυθμιστούν πρώτα δύο τρεις εκκρεμότητες, όπως η τιμή του ρεύματος που όπως είπε θα παραμείνει η ίδια μέχρι το 2006 και αρνήθηκε σύνδεση τιμής ρεύματος) και τιμής νικελίου, τα χρέη (κάπου 27 δισεκατομμύρια δραχμές) και κάποιες επενδύσεις, για τις οποίες ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι θα ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ η εταιρία, αλλά για επενδύσεις μόνο στα ηλεκτροκάμινα). Τουτέστιν σημαίνει ότι μόλις το «φιλέτο» είναι έτοιμο, θα αναζητηθεί και ο στρατηγικός επενδυτής να το κατασπαράξει...

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο γραμματέας του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, Γ. Ρούσης, «η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης που τον έφεραν σαν σωτήρα και τα όσα είπε μας βάζουν σε μεγαλύτερη ανησυχία αφού τα θέματα που έθιξε είναι σημαντικά για την πορεία της εταιρίας και των εργαζομένων. Γι' αυτό σαν εργαζόμενοι μετά από αυτή την επίσκεψη, έχουμε ένα λόγο παραπάνω ανησυχίας και ανασφάλειας. Γνωρίζοντας την πολιτική βούληση ξεπουλήματος, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, της κυβέρνησης, καλούμε τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ. Για ΛΑΡΚΟ 100% δημόσια. Ενόψει των εκλογών στο σωματείο, να καταδικάσουν με την ψήφο τους τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για να μπει φρένο στις αντεργατικές επιδιώξεις κυβέρνησης - κεφαλαίου και των φερεφώνων της.


Γ. Π.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ» ΦΠΑ
Υποχρεωτικά από το 2003

Από την 1η του Ιούλη του επόμενου έτους (2003) θα γίνει υποχρεωτική η υποβολή, μέσω Ιντερνετ, των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β΄ Κατηγορίας. Η αρχική προθεσμία, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις, θα ξεκινούσε από τον φετινό Ιούλη αλλά τα προβλήματα και οι διάφορες δυσλειτουργίες που παρουσιάζει κατά καιρούς το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας TAXIS εξανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να τη μεταθέσει για τον επόμενο χρόνο. Η μετάθεση της ημερομηνίας προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης, η οποία όμως επικαλείται το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί ο «απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας» στους φορολογούμενους.

Οι προθεσμίες για την Εφορία

Στις 8 του Μάη άρχισαν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μέχρι σήμερα έχει λήξει η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1, 2, 3, 4, 5 και 6.

Οι προθεσμίες για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Μέχρι 23 του Μάη στο ψηφίο 7.
  • Μέχρι 27 του Μάη στο ψηφίο 8.
  • Μέχρι 29 του Μάη στο ψηφίο 9.
  • Μέχρι 31 του Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Μέχρι 4 του Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

«Αποκαταστάθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Ετσι οι χρήστες του συστήματος με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 4 και 5 θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ