Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Καίγονται να πουλήσουν αλλά...

Καμία ανακοίνωση για τα ΕΛ.ΤΑ που επίσημα είχαν προαναγγείλει πως χτες «θα έκλεινε η συμφωνία»

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο «ζεστό» τo θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να πείσει τους επιχειρηματίες ότι είναι ακόμα ικανή να προωθήσει τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας. Κύκλοι του ΣΕΒ πιέζουν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει, αλλά το θέμα είναι ότι οι όροι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που απαιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές, είναι κυριολεκτικά αποικιοκρατικοί.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε χθες προς τους δημοσιογράφους, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα «έκλεινε» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΤΑ, με αγοραστές τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. Οι - μοναδικοί άλλωστε - εκπρόσωποι των τελευταίων, εκβίαζαν την κυβέρνηση να τους πουλήσει το «φιλέτο» που δεν είναι άλλο από τη θυγατρική εταιρία των ταχυμεταφορών, ενώ το ενδιαφέρον για τη μητρική εταιρία, τα ΕΛ.ΤΑ, ήταν ελάχιστο. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πλήρως αποδεκτούς τους όρους τους, χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ αναμένει την απάντηση της γαλλικής εταιρίας.

Με λίγα δηλαδή λόγια το όργιο των παρασκηνιακών συναλλαγών και η παρωδία τυπικής νομιμοποίησης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ακόμα συνεχίζεται... Εξάλλου ο Ν. Χριστοδουλάκης επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους των γερμανικών ναυπηγείων X.D.W. να απαντήσουν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα αν θα αγοράσουν τελικά τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Η όλη υπόθεση, με το μοναδικό και πάλι υποψήφιο αγοραστή, «σέρνεται» για αρκετούς μήνες, καθώς οι Γερμανοί, μέσω του Σκαραμαγκά εποφθαλμιούν τις προμήθειες του πολεμικού ναυτικού, ύψους εκατοντάδων δισ. δραχμών. Ο υπουργός, επανέλαβε ακόμα μια φορά το πρόγραμμα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, περισσότερο μάλλον για να επιβεβαιώσει τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων και Ελλήνων «επενδυτών» είναι ανύπαρκτο. Οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, είναι η ΔΕΠΑ της οποίας θέλουν να πουλήσουν σε «στρατηγικό επενδυτή» το 35%, ο ΟΠΑΠ (εξετάζεται η εισαγωγή ενός νέου ποσοστού στο ΧΑΑ) ο ΟΛΠ, η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ). Θολό είναι το τοπίο για την Ολυμπιακή, καθώς οι τράπεζες - σύμβουλοι αναζητούν ξένους επενδυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ