Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρμαχος των «ευρωδομών» στα Βαλκάνια ο Ακης

Κατέθεσε τις προτάσεις του για το ρόλο της ΕΕ και της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στο 9ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης

Υπέρμαχος των γνωστών θέσεων της Κομισιόν και των Ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος με τις γραπτές προτάσεις του, που κατέθεσε στο 9ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέλλον της περιοχής των Βαλκανίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε υπέρ των πρωτοβουλιών που θα οδηγούν στην «άρση όλων των φραγμών στη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία και στην ανάπτυξη δεσμών - δικτύων επιχειρηματικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς (ενέργεια, βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός, έρευνα και τεχνολογία) που μας επιβάλει - όπως υποστήριξε - να διαμορφώσουμε κανόνες και πρακτικές που επιταχύνουν την προσαρμογή των κρατών της περιοχής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για να προβληθεί δε ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση των ευρωδομών και στην οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «εργάζεται για την ευρύτερη δυνατή διάχυση των ευρωπαϊκών δομών, για την ανασυγκρότηση των υποδομών που επλήγησαν από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις, για τη χρηματοδότηση όλων των συντελεστών της ενεργειακής και βιομηχανικής παραγωγής».

Πώς γίνεται τώρα η διάχυση των ευρωδομών να αποτελεί λύση για τα ασφυκτικά προβλήματα της περιοχής που δημιούργησαν οι μακροχρόνιες συγκρούσεις για τις οποίες συγκρούσεις την κύρια ευθύνη φέρει η ίδια η ΕΕ και η μεγάλη υπερατλαντική σύμμαχος, ο - κατά τ' άλλα - λαλίστατος υπουργός, το άφησε αδιευκρίνιστο. Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες για την περιοχή, ο υπουργός είπε πως «όλη η Νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να εργαστεί και να γίνει ελκυστική, να ενταφιάσει την εικόνα των πολεμικών συγκρούσεων και της τραγικής καθυστέρησης που εμφάνισε στη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια». Και πάλι καμία εξήγηση γι' αυτές τις συγκρούσεις και αυτή την καθυστέρηση από τον κ. υπουργό Ανάπτυξης, γιατί αν το έπραττε θα έπρεπε να πει πως για τον πόλεμο στην περιοχή και την καθυστέρηση ευθύνονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κύρια ΗΠΑ και ΕΕ, οι πολυεθνικές των οποίων επιχειρούν τώρα ληστρική επιδρομή στην περιοχή υπό το μανδύα της «ανασυγκρότησης».

Από το ίδιο βήμα:

  • Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Γ. Μωραΐτης, δεν έκρυψε πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσονται σε δύσκολο εγχείρημα, καθώς όπως είπε «η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης περνά και μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις».
  • Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ. Δημητριάδης, επανέφερε παλαιότερη πρόταση σχετικά με τη σύνδεση του Δούναβη με τον Αξιό, υποστηρίζοντας πως έτσι «μπορούμε να ενισχύσουμε το μεσογειακό δίκτυο λιμένων, ώστε τα εμπορεύματα να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ