Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Σε λιγότερα χέρια ο έλεγχος του κλάδου

Οπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον κλάδο ζυμαρικών, εντάθηκε τα τελευταία χρόνια η μονοπώληση στην παραγωγή και την κατανάλωση. Αυτό προκύπτει από σχετική «κλαδική μελέτη» της εταιρίας ICAP, στην οποία διαπιστώνεται ότι στην περίοδο 1990-2001 η εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης της ICAP για τον κλάδο παραγωγής και κατανάλωσης ζυμαρικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, είναι:

  • «Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει και στην καθετοποίηση της παραγωγής», προφανώς για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να επιβάλουν την κυριαρχία τους και τις μονοπωλιακές τους αξιώσεις στον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο, ότι στα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρεται ονομαστικά σαν «σημαντική εξέλιξη» στην πορεία του κλάδου «η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής ζυμαρικών BARILLA στην Ελλάδα από την εταιρία MISKO AE».
  • «Η εισαγωγική διείσδυση» στον κλάδο χαρακτηρίζεται «περιορισμένη», προφανώς επειδή δε συνυπολογίζονται --αν και γίνεται σχετική αναφορά στο κείμενο με τα συμπεράσματα-- οι «εισαγωγές ζυμαρικών που γίνονται τόσο από τις βιομηχανίες ζυμαρικών όσο και από εμπορικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής και Σούπερ Μάρκετς».
  • Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση παρουσίασε την τελευταία δεκαετία μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4% και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1-2%... Από την επεξεργασία των στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο κάθε Ελληνας καταναλώνει 9 κιλά ζυμαρικών το χρόνο.
  • Η εκτίμηση ότι «στην επόμενη διετία θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εγχώριας παραγωγής», αλλά και των εξαγωγών, επειδή η αυξημένη παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί εξ ολοκλήρου στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, οι εισαγωγές από τις βιομηχανικές εταιρίες του κλάδου, αναμένεται να σημειώσουν πτώση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ