ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια

Από προχθές ξεκίνησε η πενθήμερη αποχή των πανεπιστημιακών και, ο ένας μετά τον άλλο, πολλοί Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ παίρνουν σχετικές αποφάσεις συμμετοχής, με προοπτική να ανανεώσουν τις κινητοποιήσεις τους και για την επόμενη βδομάδα. Τα αιτήματα των πανεπιστημιακών αφορούν στις αποδοχές τους (μισθούς και συντάξεις) και θεωρούν την αντιμετώπιση που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση ως εμπαιγμό.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ρύθμιση που θα καθιστά συντάξιμο το εξωδιδακτικό επίδομα που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί. Η ρύθμιση θα προωθηθεί το φθινόπωρο, ενώ για το μισθολογικό τους πρόβλημα θα ξεκινήσει τη συζήτηση μετά το 2003.

Ετσι, οι πανεπιστημιακοί προχωρούν σε πενθήμερες, επαναλαμβανόμενες αποχές και σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει ήδη οι Σύλλογοι ΔΕΠ: Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πανεπιστημίου Πατρών, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Πειραιά, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Φυσικομαθηματικής Αθήνας, Νοσηλευτικής Αθήνας και Τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθήνας.

Για το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των πανεπιστημιακών, συνεδρίασαν εκτάκτως προχθές και οι πρυτάνεις, που θεωρούν ότι «τα δίκαια οικονομικά αιτήματα (των πανεπιστημιακών) ικανοποιούνται μερικώς και σε περιορισμένο μόνο βαθμό από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα». Ετσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν ενεργώς οι διεκδικήσεις για την ουσιαστική αύξηση των μισθών των μελών ΔΕΠ και καλούν τις Συγκλήτους των ΑΕΙ «με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουν σε συνεδριάσεις τους για τις μορφές κινητοποίησής τους στο πνεύμα της προστασίας των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια, αλλά συγχρόνως και της προάσπισης των αιτημάτων των Πανεπιστημιακών».

Αυτή η παραίνεση των πρυτάνεων συμβαδίζει με τις αγωνίες μεγάλου μέρους του φοιτητικού κόσμου, για να μη μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η εξεταστική του Ιουνίου. Αγωνίες, που μπορεί να φτάσουν και σε αντιπαραθέσεις, καθώς η ηγεσία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) επέμεινε να κρατήσει ένα στενό διεκδικητικό πλαίσιο, που δε συμπεριλαμβάνει αιτήματα που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν το φοιτητικό κίνημα κι ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα ενάντια στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση.

Ξεκίνησαν χτες οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις χτες ξεκίνησαν, κουράγιο παιδιά και καλές επιτυχίες

Eurokinissi

Οι εξετάσεις χτες ξεκίνησαν, κουράγιο παιδιά και καλές επιτυχίες
Χωρίς τεχνικά προβλήματα κύλησε η χτεσινή πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές της Β` και της Γ` τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Οι πρώτοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ οι τελειόφοιτοι της Γ` Λυκείου και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που διαγωνίζονται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάστηκαν στο μάθημα Ιστορία Γενικής Παιδείας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θ. Τσουροπλής, ο οποίος επισκέφθηκε το 4ο Ενιαίο Λύκειο Ζωγράφου, σε δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Οι μαθητές της Β` Λυκείου χαρακτήρισαν τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας αναμενόμενα, ενώ η διαδικασία εξελίχτηκε χωρίς προβλήματα. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να σχολιάσουν ένα διασκευασμένο άρθρο του Γεωργίου Κουμάντου από τον ημερήσιο Τύπο που αφορούσε το ρόλο των ΜΜΕ και την έννοια της «αντικειμενικότητας», ενώ στην έκθεση κλήθηκαν να αναπτύξουν θέμα σχετικά με την «κριτική ικανότητα του εφήβου και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να καλλιεργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιλέγεται το θέμα της έκθεσης από την «επικαιρότητα».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα για τα Εσπερινά Λύκεια με τους μαθητές της Γ` τάξης να εξετάζονται στα μαθήματα Αρχές Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Οι μαθητές της Δ` τάξης εξετάζονται στη Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Οι μαθητές των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων θα κάτσουν στα θρανία πάλι αύριο Πέμπτη, για να εξεταστούν της Β` Λυκείου στη Φυσική Γενικής Παιδείας και της Γ` Λυκείου στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Επιτυχημένη αρχή και στην Κομοτηνή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Κομοτηνή, που πραγματοποίησαν τρία σχολεία της πόλης το 3ο Λύκειο, το 2ο ΤΕΕ και το Λύκειο Ξυλαγανής. Το Φεστιβάλ αυτό, που ήταν αφιερωμένο στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, συνάντησε την απήχηση των μαθητών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που θέλει τη νεολαία εξαρτημένη από ουσίες, χειραγωγημένη, χωρίς ιδανικά. Οι μαθητές με τη δημιουργικότητά τους προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη μάστιγα αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στην πόλη τους ως απόρροια των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που θίγουν ιδιαίτερα τους νέους. Σε αυτή την εκδήλωση μέσα από τα ταμπλό, τη ζωντάνια των μαθητικών μουσικών συγκροτημάτων, το τουρνουά μπάσκετ που διοργανώθηκε, οι μαθητές απέδειξαν ότι «διψούν» για ζωή και δημιουργία, θέλουν τα όνειρά τους να «ανοίξουν φτερά».

Το ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν αυτή την αξιέπαινη μαθητική εκδήλωση κέντρισε η πρωτοβουλία κάποιων μαθητών να παρουσιάσουν μια ιδιαίτερη - με απελευθερωτικό χαρακτήρα - τέχνη. Ηταν η επίδειξη της παλιάς βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης - χορού, «Καποέιρα», που εξέφραζε την πάλη των εξεγερμένων νέγρων της μακρινής χώρας ενάντια στο καθεστώς της δουλείας. Ετσι οι μαθητές, «μια ανάσα» πριν τις ψυχοφθόρες εξετάσεις, έδειξαν ότι έχουν πολλά αποθέματα δημιουργικότητας που θέλουν να τα αναδείξουν.

ΚΝΕ
Συνεχίζεται η καμπάνια κατά των ναρκωτικών

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά» διοργανώνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Λάρισας. Θα μιλήσει ο Αγ. Τριγάζης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Επίσης συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις για το ίδιο θέμα που διοργανώνει, στο ΤΕΙ Λαμίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Ομιλητής θα είναι ο Χρ. Αναγνώστου, γραμματέας του ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ και θα προβληθεί βιντεοταινία.

Παρόμοια εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στο ΤΕΙ Χαλκίδας, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, για τη Δευτέρα 27 Μάη.

Στην Καλαμάτα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην αίθουσα Κοινωνικού φορέα, στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Εκεί οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την καθαρή θέση της Οργάνωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις διάφορες θεωρίες της ναρκοκουλτούρας, να δουν μια αξιόλογη έκθεση σκίτσων νέων ανθρώπων, καθώς και μαθητικά συγκροτήματα που έδωσαν τη δική τους ευχάριστη νότα. Βήμα στην εκδήλωση της ΚΝΕ είχε και εκπρόσωπος από τη θεραπευτική κοινότητα «Διαδρομή» στην Καλαμάτα που, όπως και πολλές άλλες, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της μη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ