Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια

Από προχθές ξεκίνησε η πενθήμερη αποχή των πανεπιστημιακών και, ο ένας μετά τον άλλο, πολλοί Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ παίρνουν σχετικές αποφάσεις συμμετοχής, με προοπτική να ανανεώσουν τις κινητοποιήσεις τους και για την επόμενη βδομάδα. Τα αιτήματα των πανεπιστημιακών αφορούν στις αποδοχές τους (μισθούς και συντάξεις) και θεωρούν την αντιμετώπιση που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση ως εμπαιγμό.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ρύθμιση που θα καθιστά συντάξιμο το εξωδιδακτικό επίδομα που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί. Η ρύθμιση θα προωθηθεί το φθινόπωρο, ενώ για το μισθολογικό τους πρόβλημα θα ξεκινήσει τη συζήτηση μετά το 2003.

Ετσι, οι πανεπιστημιακοί προχωρούν σε πενθήμερες, επαναλαμβανόμενες αποχές και σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει ήδη οι Σύλλογοι ΔΕΠ: Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πανεπιστημίου Πατρών, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Πειραιά, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Φυσικομαθηματικής Αθήνας, Νοσηλευτικής Αθήνας και Τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθήνας.

Για το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των πανεπιστημιακών, συνεδρίασαν εκτάκτως προχθές και οι πρυτάνεις, που θεωρούν ότι «τα δίκαια οικονομικά αιτήματα (των πανεπιστημιακών) ικανοποιούνται μερικώς και σε περιορισμένο μόνο βαθμό από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα». Ετσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν ενεργώς οι διεκδικήσεις για την ουσιαστική αύξηση των μισθών των μελών ΔΕΠ και καλούν τις Συγκλήτους των ΑΕΙ «με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουν σε συνεδριάσεις τους για τις μορφές κινητοποίησής τους στο πνεύμα της προστασίας των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια, αλλά συγχρόνως και της προάσπισης των αιτημάτων των Πανεπιστημιακών».

Αυτή η παραίνεση των πρυτάνεων συμβαδίζει με τις αγωνίες μεγάλου μέρους του φοιτητικού κόσμου, για να μη μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η εξεταστική του Ιουνίου. Αγωνίες, που μπορεί να φτάσουν και σε αντιπαραθέσεις, καθώς η ηγεσία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) επέμεινε να κρατήσει ένα στενό διεκδικητικό πλαίσιο, που δε συμπεριλαμβάνει αιτήματα που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν το φοιτητικό κίνημα κι ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα ενάντια στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ