ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
Η λεηλασία των καταθέσεων

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα νόμιζε κανείς, ότι οι καταθέσεις στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ) πήραν την κατιούσα και, μάλιστα, με γρήγορους ρυθμούς. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Απλώς, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της απίστευτης σε μέγεθος λεηλασίας των λαϊκών αποταμιεύσεων. Διαβάστε τα παρακάτω αναλυτικά στοιχεία της ΑΤΕ και θα καταλάβετε: Η εν λόγω τράπεζα, πλήρωσε το 1999 για τόκους καταθέσεων στους πελάτες της 950,4 εκατ. ευρώ, την αμέσως επόμενη χρονιά (2000) το κονδύλι έπεσε στα 796,19 εκατ. ευρώ και πέρυσι (2001) συρρικνώθηκε μόλις στα 475,7 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μια 3ετία, από την εφαρμοζόμενη πολιτική επιτοκίων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών ιδιαίτερα, οι αγρότες και οι άλλοι μικροκαταθέτες της ΑΤΕ βρέθηκαν να χάνουν περισσότερο από τα μισούς τόκους στις καταθέσεις τους. Το ποσό που κερδίζει η ΑΤΕ -και χάνουν οι καταθέτες της- φτάνει στην τριετία στα 474,7 εκατομμύρια ευρώ ή σε περισσότερα από 161 δισ. δρχ, δηλαδή, σε πάνω από 80 δισ. δρχ. το χρόνο...

Αντι-ΚΚΕ άγχος...

«Τα τελευταία δημοσιεύματα του "Ρ" σχετικά με το φαινόμενο Λεπέν, στη λογική "μαύρος σκύλος άσπρος σκύλος όλοι οι σκύλοι μια γενιά..." προκαλούν κατάπληξη και θλίψη σε κάθε δημοκράτη και δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορους τους κομμουνιστές. Τα απλά μέλη του ΚΚΕ δεν πρέπει να σιωπούν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα». Αυτά σημειώνονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της ΚΕΔΑ, αποδείχνοντας και πάλι τη μόνιμα αγωνιώδη προσπάθειά τους, να χτυπήσουν και να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και την πολιτική του, δίνοντας, ταυτόχρονα, τη συμβολή τους στις διάφορες κεντροαριστερές λογικές και στα πλαστά διλήμματα.

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνουμε, ότι η ΚΕΔΑ... ενισχύθηκε με τη συμμετοχή του Μ. Κοψίδη, ο οποίος εκλέχθηκε και στη γραμματεία της...

Περί συντεχνιών

Για πολλά μπορεί και πρέπει να κάνει κανείς αυστηρή κριτική στην απερχόμενη ηγεσία του ΙΣΑ, μπροστά στις εκλογές του συλλόγου. Η όποια, όμως, απαραίτητη και βάσιμη ουσιαστική και αυστηρή αυτή κριτική, δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση, με τα επιδερμικά και με όρους φτηνού μάρκετινγκ συνθήματα της «Ιατρικής Ενότητας - Νέοι Γιατροί», όπως αυτό που αποτυπώνεται στην πρόσκλησή της προς τους γιατρούς: «Πέταξε ΕΞΩ τις "κουρασμένες" Συντεχνίες».

Πρώτον, γιατί ο όρος συντεχνία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο από κύκλους της εξουσίας για να δυσφημίσει κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών. Δεύτερον και το σπουδαιότερο, γιατί χρησιμοποιούν τον όρο αυτό με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο, που τον έχουν χρησιμοποιήσει και οι προαναφερόμενοι κύκλοι. Και τρίτον, γιατί συνοδεύουν τα... διαφημιστικά τους συνθήματα, με μια ακατάσχετη καταγγελία της «κομματικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης» - όπως έγινε χτες στη συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Ιατρική Ενότητα - Νέοι Γιατροί» - και υποκριτικές, μεγάλες κουβέντες, περί ανεξαρτησίας. Λες και δε γνωρίζουμε σ' αυτό τον τόπο, ότι οι θεωρίες της αποϊδελογικοποίησης και η πολιτική του α-πολιτικού αποτελούν σπουδαίες ασπίδες του κατεστημένου.

Αμ' έτσι δεν αποκαθίσταται το χαμένο κύρος του Ελληνα γιατρού. Το αντίθετο, βυθίζεται περισσότερο στην κρίση του συστήματος.

Προτάσεις με «όρους αγοράς»

«Να θεσπιστούν κανόνες λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Θεσμοθέτηση αυξημένης υπεραξίας των ιδιωτικών κλινικών για την πληρωμή των νοσηλίων των ανασφάλιστων. Απαγόρευση εισόδου των εταιριών Υγείας στο χρηματιστήριο. Απόσυρση των ήδη εισηγμένων». Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος από τις προτάσεις της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΑΕΓ) -- υποστηρίζεται απ' το ΣΥΝ -- τις οποίες έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ενόψει των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, είναι προτάσεις προσαρμοσμένες στους «όρους της αγοράς», υποταγμένες στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Φιλοδοξούν..., απλά και μόνο, να λειάνουν κάποιες ιδιαίτερα οξείες γωνίες της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Κι ας ομολογούν, οι ίδιοι, την ορμητική επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας, δημοσιοποιώντας, μάλιστα, και ανάλογα στοιχεία. Ενα από αυτά, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη της παράταξης, είναι η συγκέντρωση των επιχειρήσεων Υγείας σε λίγα χέρια: Από 489 το 1974 μειώθηκαν σε 144 το 1998, ενώ ορισμένες απ' αυτές συμμετέχουν και στο χρηματιστήριο -- μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως επισημάνθηκε.

Καλά, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι οι συνδικαλιστές της ΑΕΓ, δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ότι η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες, με πρώτο και καλύτερο το κυνηγητό του κέρδους; Κανόνες, που δε λογαριάζουν δημόσια αγαθά, όπως η Υγεία;

Τα ξεπουλήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ θα πάνε φέτος νωρίς διακοπές! Βλέπετε, η κυβέρνηση αποφάσισε μέσα στον Ιούνιο να «διακόψει» τις σχέσεις τους με το δημόσιο τομέα και να τις ξαποστείλει στα μεγαλοσυμφέροντα, που τις περιμένουν πώς και πώς.

Γενικώς, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι τα οικονομικά υπουργεία θα δουλέψουν πολύ μέσα στο καλοκαίρι, ιδανική εποχή για ξεπουλήματα, «αποκρατικοποιήσεις» κατά την εκσυγχρονιστική γλώσσα και κάθε λογής αντεργατικές ρυθμίσεις.

Οσο για τις ανακοινώσεις τους, προκλητικότατες και αυταρχικές. Σαν να τις κληρονόμησαν από τον παππού τους τις επιχειρήσεις αυτές και όχι να έχουν δημιουργηθεί από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

ΚΡΙΤΙΚΟ σχολιασμό των προβαλλόμενων από τα ΜΜΕ σε σχέση με τους εφήβους αποδέκτες, ζήτησαν χτες στις εξετάσεις της Β` Λυκείου στη Νεοελληνική Γλώσσα. Οχι πως έχουμε κάποια αντίρρηση με το θέμα, είναι σημαντικό. Ομως, είναι λίγο ειρωνικό, δε νομίζετε;

Από τη μια, δηλαδή, το υπουργείο Τύπου και η κυβέρνηση δίνει πλήρη ασυδοσία στα γνωστά υπο-προϊόντα των τηλεοπτικών καναλιών, που υποτίθεται ότι απευθύνονται στους νέους κι, από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας ρωτάει για την κριτική τους σκέψη...

Τι ακριβώς θέλουν, δηλαδή, να δουν τα αποτελέσματα; Αν δεν «πουλήσουν», πάντως, τα όποια αποτελέσματα σε καμιά εταιρία δημοσκοπήσεων, ας μπουν στον κόπο να τα κοιτάξουν.

Γρηγοριάδης Κώστας

Είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές των λυκείων της χώρας πολύ απέχουν από το πρότυπο των «ριάλιτι σόου», αλλά και του ...Πάγκαλου. Είναι πολύ καλύτεροι και το έχουν αποδείξει αρκετές φορές.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ, όμως, στα ΜΜΕ, ας μην πολυμιλάνε για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου» οι κυβερνώντες, με το οποίο υποτίθεται ότι θα ελεγχθεί η λεγόμενη διαπλοκή.

Οι μέτοχοι αποκλείεται να εντοπιστούν με κάτι τέτοια. Το μόνο που μπορούμε να καταλάβουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τα μεγάλα ΜΜΕ, είναι ο βασικός μέτοχος στην επιχείρηση που λέγεται «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΑΕ».

Διακοπές...

«

Τι έκανα τις καλοκαιρινές διακοπές». Ποιος δεν έχει γράψει στις τάξεις του δημοτικού μια τέτοια έκθεση; Θέμα, που μπαίνει πάντα, για να δοκιμάσει τη δυνατότητα του μαθητή, να περιγράψει εντυπώσεις και εμπειρίες, να αποτυπώσει εύκολες εικόνες. Ομως, τόσο στα χρόνια μας (των μεγαλυτέρων), όπως και τώρα, απ' ό,τι φαίνεται τελικά, δοκίμαζε και δοκιμάζει μάλλον τη φαντασία των περισσότερων ανηλίκων. `Η την αφομοιωτική ικανότητα κάποιων στερεοτύπων, που λέγονται, περιγράφονται, ιστορούνται από τα σχολικά εγχειρίδια έως τα ΜΜΕ, αλλά ποτέ δε συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό των εργαζόμενων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που δημοσιεύτηκαν προχτές, το 40% των Ελλήνων δε θα πάει διακοπές και απ' αυτούς το 70% επικαλέστηκε λόγους οικονομικούς και το 16% επαγγελματικές υποχρεώσεις... Για όσους δεν κατάλαβαν, ή παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που ενώ οι τηλεοράσεις τού λένε πως βρίσκεται ευτυχισμένος σε κάποια παραλία και απολαμβάνει την ελληνική φύση, αυτός, στην πραγματικότητα, κάνει προσθαφαιρέσεις, για να τα φέρει βόλτα στις πολύ πιο βασικές ανάγκες του. Ενώ τον έχουν πείσει πως βρίσκεται στο παράδεισο, βιώνει μόνος του (έτσι νομίζει) την κόλασή του.

Χώρια ότι «λέγε, λέγε το κοπέλι...», του έχουν δημιουργήσει και συγκεκριμένο πρότυπο διακοπών, που αν δεν ξοδέψει ό,τι έχει και δεν έχει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εδώ είναι, που αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, γιατί όποιος δεν αντέξει στην «κοινωνική παρακολούθηση» (πού πήγατε; σε ποιο ξενοδοχείο; τι φορούσες το βράδυ; κ.ά.) γίνεται αυτομάτως διαθέσιμος να κάνει την όποια υποχώρηση, για να βρίσκεται μέσα στο ρεύμα και, επίσης, να πάει, πριν να βουτήξει στις θάλασσες, να βουτήξει στις αγκαλιές των τραπεζών, που τον περιμένουν σαν δροσερό παγωτό τον Αύγουστο, για να τον δανείσουν...

Πέντε - δέκα μέρες στα ίχνη τρόπου ζωής, που σου χάραξαν με το κατάλληλο ...ψήσιμο απ' όλες τις πλευρές, για να πληρώνεις μετά δυο - τρία χρόνια στην τράπεζα, που σου έκανε το φετινό «δώρο». Του χρόνου, θα σε περιμένει πάλι με ανάλογη προσφορά δανείου σειρήνας και «ανεπαισθήτως», θα κλειστείς μέσα «στον κόσμο», αλλά και σφιχτοδεμένος στον ιστό των χρεών.

Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος και όχι τα τρα-λα-λα περί «μπάνιων του λαού» και «ευλογημένου τόπου...». Ευλογημένος είναι γι' αυτούς, που, αφού εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο όλο το χρόνο, μετά του στήνουν και μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, να βουτήξει και να του βουτήξουν ό,τι έχει και δεν έχει. Δεν υπάρχει «παρένθεση» στην εκμετάλλευση, δεν υπάρχει τρόπος συμπλήρωσης των «ψυχολογικών κενών» για τον εργαζόμενο στον καπιταλισμό. Ψεύτικος κόσμος, γυάλινος, που, «για να του δώσεις μια να σπάσει...», χρειάζεται απαραίτητα την οργανωμένη μαζική δράση...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ