ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Θέλουν να «ξορκίσουν» την γκρίνια

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρωθυπουργό να θέλει κυρίως «να ακούσει» τους βουλευτές του, «παρά να μιλήσει»... Η τακτική αυτή επελέγη ως η πιο πρόσφορη στην προσπάθεια να απορροφηθεί η δυσαρέσκεια και η γκρίνια που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, διά της μεθόδου «άστους να τα πούνε»... Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι αφ' ενός ο πρωθυπουργός δε θα επιχειρήσει με την εισηγητική του τοποθέτηση να περιορίσει τη διάθεση κριτικής και αφ' ετέρου ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να «συνετίσουν» τους... επίφοβους βουλευτές. Για το λόγο αυτό συνεργάτες του Κ. Σημίτη δεν παρέλειπαν τις προηγούμενες μέρες σε επικοινωνίες τους με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τους «εφιστούν την προσοχή» για το τι θα πουν σήμερα, αφού οι «καιροί είναι δύσκολοι»...

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του θα ζητήσει συστράτευση, θα αναγνωρίσει προβλήματα, αλλά και θα ζητήσει να μην επικρατήσουν οι αντιπαραθέσεις και οι «προσωπικές στρατηγικές» και να επισημάνει ότι χρειάζεται κοινή πορεία ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Επίσης, συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος των τελευταίων ημερών, θεωρείται δεδομένο ότι θα σηκώσει τους τόνους στα λεγόμενα εθνικά θέματα, καθώς η συνεδρίαση της ΚΟ αποτελεί προνομιακό πεδίο για κορόνες εσωτερικής κατανάλωσης.

Εντούτοις το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς, παρά τις προσπάθειες των συνεργατών του πρωθυπουργού, υπήρξαν βουλευτές που δεν έδειξαν να πείθονται από τις συστάσεις...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη να «συμμορφωθεί»

Στην κυβέρνηση «πετά το μπαλάκι» για το χειρισμό του ζητήματος για τον ευρωστρατό η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι θα «συμμορφωθεί» με τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεννόηση με ΗΠΑ και ΕΕ.

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στην προχτεσινή του δήλωση έκανε λόγο για διαμόρφωση «μη αντιστρέψιμων καταστάσεων». Η εκτίμηση αυτή δεν είναι άσχετη με την εικόνα που ο ίδιος έχει σχηματίσει από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες και υπουργούς, οι οποίοι άσκησαν «πιέσεις» για αποδοχή του «κειμένου της Αγκυρας». Ωστόσο, πηγές της Ρηγίλλης διέψευδαν χτες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ασκήθηκαν πιέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ από τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Μαρία Αθνάρ, και τον ομοϊδεάτη του Ιταλό ομόλογό του, Σ. Μπερλουσκόνι. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι ΗΠΑ και Βρετανία θα κορυφώσουν το επόμενο διάστημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, τις πιέσεις σε κυβέρνηση και ΝΔ για να «διευθετηθεί» το θέμα του ευρωστρατού, εννοείται στη βάση των ευρωατλαντικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τρεις επιστολές που είχε ανταλλάξει με τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου για το θέμα του ευρωστρατού τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Από αυτές, όπως ο ίδιος σημειώνει, προκύπτει ότι «οι ευθύνες του κ. Σημίτη αλλά και του Γ. Παπανδρέου είναι μεγάλες, διότι δεν παρενέβησαν έγκαιρα ώστε να αποτρέψουν και να αποφύγουν τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΚΕΠ
«Πνέει τα λοίσθια»

Οι δημοτικές εκλογές είναι το ορόσημο για την τύχη του κόμματος του Δ. Αβραμόπουλου, αν και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι το εγχείρημα του δημάρχου «πνέει τα λοίσθια».

Ο στόχος που θέτει επίσημα η ηγεσία του κόμματος είναι η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει «όνειρο απατηλό». Το απότομο ξεφούσκωμα στα γκάλοπ, η οικονομική ασφυξία που επικαλείται η ηγεσία και το κλείσιμο ακόμα και γραφείων του κόμματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος πασχίζει να φτάσει το κόμμα μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Τότε, δηλαδή, θα δει «πού πάνε τα πράγματα» και θα αποφασίσει με ποιον θα «συνεργαστεί». Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος φρόντισε να προϊδεάσει τα στελέχη του κόμματός του σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο, η οποία «ξεχείλιζε» από απαισιοδοξία. Παραδέχθηκε ότι έναν χρόνο μετά την ίδρυση του ΚΕΠ «η κίνησή μας, η μόνη με ξεκάθαρο πολιτικό, φιλοσοφικό και ιδεολογικό στίγμα, δεν έχει φτάσει ακόμη στην ελληνική κοινωνία». Προφασίστηκε βέβαια οικονομικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα τα απέδωσε στο ότι «εμείς δεν επιζητήσαμε τη στήριξη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»! Επίσης εκτίμησε ότι «ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, επιχειρείται η ισχυροποίηση του διπολισμού στη χώρα μας και ο διπολισμός αντιστέκεται ακόμη». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «η πολιτική πραγματικότητα είναι ρευστή και αβέβαιη και τα πάντα μεταβάλλονται καθημερινά», αφήνοντας έτσι να φανούν οι προσδοκίες που τρέφει για εξελίξεις που θα μπορούσαν να βάλουν το κόμμα του στο «παιχνίδι». Ο δρόμος γι' αυτό περνάει μέσα από τη συνεργασία με έναν εκ των δύο μεγάλων: «Εκτιμούμε ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τίποτα δεν μπορεί να λυθεί, εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί διευρυμένες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες», τόνισε. Σε άλλο σημείο ανέφερε με νόημα: «Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει και πορευόμαστε κάθε φορά προσαρμόζοντας την κίνησή μας προς το στόχο». Εχουμε, συνέχισε, πάντα ως στρατηγικό μας στόχο τις εθνικές εκλογές και σίγουρο όμως είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ως κόμμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μεμονωμένα όμως τα στελέχη του κόμματος θα συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια με τρόπο που θα αποφασίσουν τα όργανα.

Η ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX 2002» ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκπαίδευση για επιχειρήσεις «νέας τάξης»

Εκπαιδεύονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις «νέας τάξης». Αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιούνη, η ΝΑΤΟική διακλαδική άσκηση ευρείας κλίμακας «DYNAMIC MIX 2002», με συμμετοχή στρατευμάτων, του στρατηγείου της νότιας περιοχής του ΝΑΤΟ. Η άσκηση αυτή διεξάγεται ανά διετία με εναλλασσόμενη την περιοχή διεξαγωγής της. Το 2000 διεξήχθη στην Ανατ. Μεσόγειο και την`Ελλάδα, ενώ φέτος θα διεξαχθεί στη Δυτική Μεσόγειο (Ισπανία) και το ΝΑ Ατλαντικό.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 15.000 άτομα, 35 πολεμικά πλοία, 155 πολεμικά αεροσκάφη από 14 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ), που σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ «θα εκπαιδευτούν ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων, αμυντικές επιχειρήσεις του άρθρου 5, καθώς και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας». Επίσης θα γίνει «εκπαίδευση των δυνάμεων της Νότιας περιοχής του ΝΑΤΟ, σε διαδικασίες διοικήσεως και ελέγχου και επικοινωνιών σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως επιδεικνύοντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ενσωματώνει πλήρως τις διατιθέμενες πολυεθνικές δυνάμεις».

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με τις ακόλουθες δυνάμεις: Μια ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Μια φρεγάτα με οργανικό Ελικόπτερο (ΑΔΡΙΑΣ). Εξι αεροσκάφη «F-16» (θα μετασταθμεύσουν στη βάση του TORREJON Ισπανίας). Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ με οργανικό Ε/Π στα πλαίσια της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (STANAV FORMED). Το ναρκοθηρικό ΕΥΝΙΚΗ και το ναρκαλιευτικό ΚΙΧΛΗ. Αξιωματικοί για ενίσχυση του επιτελείου του πολυεθνικού Διακλαδικού Κέντρου Διοικητικής Μέριμνας.

Το «Σισμίκ» στο Αιγαίο

Το ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» αναμένεται να αρχίσει σεισμολογικές μελέτες και έρευνες για τη γεωλογική υφή του βυθού της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, μετέδωσε χτες το πρακτορείο Ανατολή.

Το Ανατολή, επικαλούμενο τη Διεύθυνση Ερευνών και Αναζήτησης Ορυκτών, αναφέρει ότι το πλοίο ξεκίνησε προχτές για το Αναμούρ της Αττάλειας, από όπου θα ξεκινήσει στις 23 Μάη τις σεισμολογικές μελέτες.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η περιοχή των ερευνών, που θα διαρκέσουν δέκα με δεκαπέντε μέρες, θα περιλαμβάνει την ανατολική πλευρά του κόλπου της Αττάλειας, μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας, συμπεριλαμβανομένης και της νότιας πλευράς της χερσονήσου Κάρπας.

Οι έρευνες αυτές εντάσσονται στις σεισμολογικές έρευνες που γίνονται στην Τουρκία μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου και τώρα αρχίζει η μελέτη για τη Μεσόγειο, αναφέρει το Ανατολή, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Η Κύπρος και η οροσειρά του Ταύρου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από γεωλογική άποψη και η Διεύθυνση Ερευνών και Αναζήτησης Ερευνών ενδιαφέρεται να γίνουν συγκριτικές γεωλογικές μελέτες ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο και να εκτιμηθούν οι πιθανότητες σεισμών στην περιοχή, μεταδίδει το Ανατολή. Δεν έχουν γίνει μελέτες σ' αυτήν την περιοχή και η μελέτη αυτή έχει μεγάλη σημασία για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι σεισμών στην «ΤΔΒΚ» και για να μελετηθεί ο φυσικός πλούτος της υφαλοκρηπίδας της περιοχής, γράφει το Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ