ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
«Βουνό» τα προβλήματα στο χώρο των ΕΒΕ και των αγροτών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη περιοδεία του Σπύρου Στριφτάρη στην Κρήτη

Συνάντηση με Ομοσπονδίες και συλλόγους επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων πραγματοποίησε στα Χανιά ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, με αφορμή διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. Ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε πως ο χώρος των EBE καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, που γεννιούνται από την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Οι συνδικαλιστές αγανακτισμένοι από την κατάσταση, ενημέρωσαν τον βουλευτή για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το χώρο. Αναφέρθηκαν στο φορολογικό σύστημα που σήμερα ληστεύει τους μικρούς επιχειρηματίες, δίνοντας προνόμια και διευκολύνσεις στους μεγάλους, στη μεγάλη φορολόγηση από τους δήμους, τη μείωση των συντάξεων και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα.

Μιλώντας σε συγκέντρωση συνεταιριστικών φορέων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για τα προβλήματα των ΕΒΕ και την πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ, ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε πως «η μονή λύση που μπορεί να δοθεί είναι πολιτική, με τη συσπείρωση των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης γύρω από την εργατική τάξη, για να αναπτυχθεί το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό Μέτωπο, γιατί, κακά τα ψέματα, εάν δεν μπει συνολικά το κίνημα απέναντι στα μονοπώλια, τα μονοπώλια θα παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αγορά». Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να διασωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί, λειτουργώντας σωστά και όχι όπως σήμερα, με τη συμμετοχή όλων σε αυτούς, βοηθώντας έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Νικήτας Μακρυγιαννάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού επιπλοξυλουργών, ο Μανώλης Καβαλαράκης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Χανίων, ο Γιώργος Αρβανιτάκης πρόεδρος του σωματείου παντοπωλών, εκπρόσωποι της διοίκησης ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, ο Νίκος Παπαντωνάκης, μέλος της διοίκησης Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, διοίκησης εμπορικού συλλόγου και υποψήφιος δήμαρχος στα Χανιά και πολλοί άλλοι συνδικαλιστές.

Με τους αγρότες

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Σπ. Στριφτάρης επισκέφτηκε και τα χωριά του κάμπου της Αγιάς στα Χανιά, συζητώντας με τους πορτοκαλοπαραγωγούς για τα προβλήματα που γεννά η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ΕΕ, καθώς και το τι προτείνει το ΚΚΕ, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να παραμένουν στη γη τους και να την καλλιεργούν, χωρίς να υποχρεούνται να αφήνουν τα χωράφια τους ή να θάβουν ό,τι παράγουν.

Ακόμα, χτες το πρωί πραγματοποίησε συνάντηση με τον κτηνοτροφικό σύλλογο Ρεθύμνου στα Ζωνιανά και τον κτηνοτροφικό σύλλογο Ανωγείων. Το απόγευμα πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Ανώγεια σε αίθουσα του Δήμου όπου μίλησε για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε πως «οι παρενέργειες σε βασικούς κλάδους παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία έχει να κάνουν με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Και το πρόβλημα, αν θέλετε, δεν είναι μόνον η κτηνοτροφία, αλλά αυτοί που θα σταματήσουν να είναι κτηνοτρόφοι τι δουλιά θα κάνουν; Οι θέσεις εργασίας περιορίζονται και στη βιομηχανία και στον τουρισμό».

Τέλος, σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο βουλευτής σημείωσε πως πρέπει να στηριχτούν οι συνεταιρισμοί για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ελέγχουν την παραγωγή τους, να αγοράζουν φτηνές ζωοτροφές για τους παραγωγούς. Να παρθούν μέτρα που θα προασπίζουν και θα θωρακίζουν τις ανάγκες του παραγωγού. Να σταματήσει η μεγάλη φορολόγηση για τους συνεταιρισμούς που φτάνει στο 35%. Να δοθούν όλες οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς.

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε πως «χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση αλλιώς τίποτε δε θα αλλάξει».

ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Καταργούνται δικαιώματα γυναικών

Εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ

Εκδήλωση για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών διοργάνωσε η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Λάρισας του ΚΚΕ. Την εκδήλωση, που έγινε στο «Φρούριο», άνοιξε η Κική Σκυλλάκου, μέλος της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της η Αιμιλία Αγκαβανάκη τόνισε ότι το ζήτημα της ισοτιμίας και των δικαιωμάτων της γυναίκας εξαρτάται από την πορεία της ταξικής πάλης και την τελική της έκβαση. «Οι προϋποθέσεις για τη λύση του --τόνισε-- για πρώτη φορά εμφανίζονται στον καπιταλισμό όταν η γυναίκα μπαίνει στην κοινωνική παραγωγή. Η λύση του βρίσκεται στην ανατροπή του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από τον σοσιαλισμό».

Και συνέχισε: «Σήμερα το ζήτημα της ισοτιμίας της γυναίκας είναι επίκαιρο, γιατί εξακολουθούν να διατηρούνται οι διακρίσεις σε βάρος της παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμοι που αναγνωρίζουν την ισότητα. Είναι επίκαιρο γιατί στο όνομα της ισότητας καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσής της, για να ωφεληθεί περισσότερο το κεφάλαιο. Συνεπώς, ο δρόμος επίλυσης του προβλήματος αυτού είναι αντικειμενικά ο αγώνας ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, ο αγώνας για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την ανάπτυξη και όξυνση της ταξικής πάλης.

Αρα, κύριο, βασικό ζήτημα είναι πώς η γυναίκα σήμερα θα μπει και θα παλέψει στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον πολιτικό αγώνα. Γιατί το να παλεύεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σου σήμερα και να απαιτείς τη διεύρυνσή τους σημαίνει ότι κάνεις όχι απλά ένα συνδικαλιστικό αγώνα, αλλά ολοκληρωμένο πολιτικό αγώνα».

Καταλήγοντας η Αιμιλία Αγκαβανάκη υπογράμμισε: «Ο αγώνας, συνεπώς, για χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας μπορεί να δώσει καρπούς μόνο όταν δένεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για κοινωνική ισότητα, που σημαίνει να μπαίνουν οι βάσεις για να καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση που αναπτύσσεται εκεί που υπάρχει η ταξική εκμετάλλευση. Αυτός ο αγώνας, σήμερα, προϋποθέτει τη μαζική είσοδο της γυναίκας στην πάλη και τη βαθιά συνειδητοποίηση για τη λύση του πολιτικού προβλήματος του τόπου, δηλαδή, πώς το λαϊκό μέτωπο θα υλοποιηθεί και ενώ θα ισχυροποιούνται στην πορεία συσπειρώσεις και τα επιμέρους μέτωπα πάλης με τ' άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της κοινωνίας, θα επιβάλλει αλλαγές έως το επίπεδο της εξουσίας».

Δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων

-- Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Αχαΐα θα πραγματοποιήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, σήμερα Παρασκευή 24 Μάη, στις 9 π.μ.

-- Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, περιοδεύει σήμερα Παρασκευή, στις 9 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Επίσης, το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στο Καβαλάρι και στις 8.30 μ.μ. στα Λαγυνά.

-- Σήμερα, επίσης, κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Νίκο Γκατζή, θα επισκεφτεί την «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ» και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας, ενώ στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Στη συνέχεια, θα γίνει επίσκεψη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, συνάντηση με το διοικητή, τη Διεύθυνση Σπουδών και τους σπουδαστές της σχολής.

Στη Μαγνησία

Περιοδεία σε χωριά της Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Παττάκης. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, το Γυναικείο Συνεταιρισμό και τον Αγροτικό Σύλλογο. Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Περαχώρας.
  • Αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. θα συναντηθεί στο Στεφανοβίκειο με τη Δημοτική Αρχή, τον Αγροτικό Σύλλογο και με αγρότες. Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στο Ριζόμυλο.
  • Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τους συνεταιρισμούς Καναλίων και Κερασιάς, τους Αγροτικούς Συλλόγους και την επιτροπή των ακτημόνων της λίμνης Κάρλας. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στην πλατεία των Καναλίων.
Στη Λέσβο

-- Αύριο Σάββατο, 25/5, στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία της Θερμής, όπου θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

-- Την Κυριακή, 26/6, στις 9 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία της Στύψης, όπου θα μιλήσει ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, μέλος της ΝΕ και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

-- Τη Δευτέρα, 27/5, στις 10 το πρωί, κλιμάκιο της ΝΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Σκοπελίτη, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Μυτιλήνης και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Την Τρίτη, 28/5, κλιμάκιο της ΝΕ θα περιοδεύσει και θα συζητήσει με τους κατοίκους των χωριών Λαφιώνα, Πέτρα, Σκουτάρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ