ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ»
Σε δίκη ο ιδιοκτήτης για πλημμέλημα

Την παραπομπή του ιδιοκτήτη της «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ» Παν. Καλαβρυτινού σε δίκη, με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεων», αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το αδίκημα αφορά το θάνατο τριών ατόμων από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου της επιχείρησης πλαστικών, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου 368 στο Μενίδι, κατά τον ισχυρό σεισμό της Πάρνηθας στις 7-9-1999. Νεκρές είχαν ανασυρθεί οι εργάτριες Ιωάννα Σταθοπούλου και Παρίσα Θεοδωρίδου, καθώς και η συνιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα Καλαβρυτινού, κόρη του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε είχε ανεγερθεί το 1971 με υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, ενώ το δεύτερο τμήμα του είχε επισκευαστεί χωρίς άδεια το 1994, μετά από ζημιές που είχε υποστεί από φωτιά. Η επισκευή και ανακατασκευή έγινε χωρίς να εκπονηθεί μελέτη και επιβάρυνε την ήδη προβληματική κατάσταση του αρχικού κτιρίου, που είχε καταπονηθεί και από το σεισμό του 1981. Αυτό - επισημαίνει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου - το γνώριζε ο κατηγορούμενος όλα αυτά τα χρόνια, από την ανέγερση του αρχικού κτιρίου το 1971 ως τη μέρα του σεισμού το 1999, αλλά παρέλειψε από αμέλεια να αναθέσει σε ειδικό επιστήμονα την εκπόνηση μελέτης για επισκευή του καταπονηθέντος κτιρίου. Εξαιτίας δε της παράλειψής του αυτής να δείξει την προσοχή που όφειλε και μπορούσε, «δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και έτσι δεν το απέτρεψε, αν και είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος αυτού».

Σημειώνεται ότι το πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έπαιρνε σαν χρόνο τέλεσης του αδικήματος το έτος 1971 και έπαυε οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Παν. Καλαβρυτινού λόγω παραγραφής. Η αρχική ποινική δίωξη στρεφόταν επίσης κατά της δεύτερης κόρης του κατηγορουμένου και ήταν για την κακουργηματική πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, η οποία στην πορεία μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Εξαγγέλλουν και πάλι αλλαγές...

Ακαρπες οι προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του κακοποιού Σέντομ και της ψυχολόγου

Σε φάμπρικα διαφθοράς και κυψέλη του οργανωμένου εγκλήματος έχει μετατραπεί το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, ενώ τα όποια μέτρα κατά καιρούς εξαγγέλλει η κυβέρνηση μένουν ανενεργά. Ετσι, τώρα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την απόδραση του κακοποιού Πίτερ Σέντομ, επανεξαγγέλλει τη διαμόρφωση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, που επεξεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, δήλωσε ότι μέσα στον Ιούνη θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του ΚΕΣΦ για τον εσωτερικό κανονισμό στα καταστήματα κράτησης, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο Γ. Κουβελάκης το 1994 και είχε συγκρουστεί με τα κυκλώματα των φυλακών. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε τη δημιουργία ολιγομελούς ευέλικτου οργάνου για τον έλεγχο και την επιθεώρηση όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Επίσης, χτες, τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί, με επικεφαλής τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Διονύσιο Κατσιρέα, μετέβησαν στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τις ακριβείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες απέδρασε ο Αμερικανός ισοβίτης Πίτερ Σέντομ.

Είναι κοινό μυστικό ότι ένα καθεστώς βίας και ανομίας υπάρχει μέσα στις φυλακές, όπου επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής εγκληματολογίας Γ. Πανούσης ανέφερε ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας μπάζει από παντού. «Δεν είναι ότι οι σκληροί φυλακισμένοι ελέγχουν τις φυλακές, δήλωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας. Είναι ότι οι σκληροί φυλακισμένοι ελέγχουν το χώρο εκτός των φυλακών, άρα οι φύλακες είναι στην ουσία κρατούμενοι και όμηροι των δυνατοτήτων που έχει το οργανωμένο έγκλημα να απειλεί τις οικογένειές τους. Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα, που κανείς δε σε προστατεύει και που μόνος σου πρέπει να τα βγάλεις πέρα, εφόσον τύχεις στην κακιά περίπτωση, ο φύλακας προτιμά να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να αφήνει να λειτουργεί το σύστημα μόνο του, με ό,τι σημαίνει αυτό, σε ναρκωτικά, σε όπλα, σε συμβόλαια θανάτου, παρά να πάει να "παίξει" το κεφάλι του, αφού δε θα τον καλύψει κανένας».

Σχετικά με τις ευθύνες των υπουργών για την κατάσταση στις φυλακές, ο Γ. Πανούσης αναφέρει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παίρνουν υπόψη το «πολιτικό κόστος», με αποτέλεσμα να αφήνουν να «ελέγχονται» οι φυλακές «είτε με ναρκωτικά, είτε με μεταγωγές, είτε με καταστολές, παρά να ασχοληθούν σε βάθος με αυτό το πρόβλημα».

Στο μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι μέχρι τώρα ενέργειες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του Αμερικανού κακοποιού Πίτερ Σέντομ και της ψυχολόγου Ολγας Ατζαμόγλου, η οποία βοήθησε τον κακοποιό να αποδράσει. Στην οδό Πέτρου Ράλλη 11 βρέθηκε το αυτοκίνητο της ψυχολόγου, αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που θα διευκόλυνε την Αστυνομία στο έργο της.

Τέλος, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ευθύνες υπάρχουν και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά στον καταλογισμό των ευθυνών θα πρέπει να εκτιμηθούν «η γνώση, η διαθέσιμη αποτρεπτική δύναμη και η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για τον καθένα χωριστά», καθώς και ο ρόλος της ψυχολόγου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ διοργανώνει τριήμερη εκδρομή - προσκύνημα, 1-2-3/6/02, στη Θεσσαλία για τα μέλη και τους φίλους της, με σκοπό την επίσκεψη στο μνημείο του ΔΣΕ, που αναγέρθηκε πρόσφατα στο Βόλο. Επίσης θα επισκεφτούν και το Τρίκκερι, τόπο εξορίας 5 χιλιάδων περίπου αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και μητέρων και αδελφών αγωνιστών του ΔΣΕ. Το πούλμαν αναχωρεί το Σάββατο 1-6-02 στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ.: 010.5817.384 και 010.3220.183.
  • Το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή σε Βίτσι - Πρέσπες, το Σαββατοκύριακο 1-2/6/02. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παρ/τος (Κενταύρων 7), καθημερινά 9-12 το μεσημέρι.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Ν. Ερυθραίας διοργανώνουν την Κυριακή 2-6-02 στις 11.30 π.μ., στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στο χώρο του μνημείου, εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης. Πούλμαν θα ξεκινήσει για τη Ν. Ερυθραία, στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το δημαρχείο Αθήνας.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το Σάββατο 1/6/2002 και ώρα 11.00 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βούλας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς

ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΧΑ

Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Κώστας και Μαρία, Λεωνίδας. Τα εγγόνια: Νικόλαος και Μαριαλένα.

Εκρηκτικές οι διαστάσεις της εμπορίας ανθρώπων

Μεταξύ 700.000 και 2 εκατομμυρίων κυμαίνεται ο αριθμός των παράνομα διακινούμενων γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 240.000 άτομα ζουν από την εκμετάλλευση των 20.000 αλλοδαπών γυναικών που ωθούνται στην πορνεία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με θέμα «Εμπορία ανθρώπων», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις βαλκανικές χώρες.

Η εμπορία ανθρώπων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών που έρχονται στο φως, υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Ελ. Τσουρή. Επίσης, ο Δ/ντής Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Γ. Κοκκίνης, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις το θέμα της παράνομης διακίνησης γυναικών ηλικίας 15-30 ετών, ενώ οι διωκτικές αρχές έμειναν αρκετά πίσω.

«Η φτώχεια, η ανεργία και η παρουσία σημαντικού αριθμού ξένων στρατευμάτων στις βαλκανικές χώρες συνηγορούν στην έξαρση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων», τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις βαλκανικές χώρες Κ. Τζιτζικώστα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων που προωθούν για ψήφιση στη Βουλή τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ποινή 7 χρόνων στο βελονιστή

Επτάχρονη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε τα ξημερώματα χτες από το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον Βιετναμέζο βελονιστή Χου Τσιογκ Τραν ή Μπανκ Φογκ, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και απάτη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε ιδρύσει στη Βούλα ιατρικό κέντρο με την επωνυμία «Αγιος Ιωσήφ» και κατά την πενταετία 1996 - 2000 παρίστανε το γιατρό χωρίς να είναι, υποσχόμενος θεραπεία σε ασθενείς, μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς, με τη μέθοδο του βελονισμού. Ορισμένοι από τους πελάτες του, όπως ο γνωστός ηθοποιός Φ. Γεωργίτσης, είχαν προσέλθει στο δικαστήριο για να τον υπερασπιστούν, θεωρώντας τον ευεργέτη τους. Αλλοι, ωστόσο, μάρτυρες κατέθεσαν ότι πρόκειται για απατεώνα, που εξαιτίας του υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του Λ. Νευγετίδη, συνεργάτη του βελονιστή, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο τελευταίος είχε αναθέσει σε κάποιους να τον δολοφονήσουν. Μετά την καταδίκη του, ο Μπανκ Φογκ άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ