Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ»
Σε δίκη ο ιδιοκτήτης για πλημμέλημα

Την παραπομπή του ιδιοκτήτη της «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ» Παν. Καλαβρυτινού σε δίκη, με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεων», αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το αδίκημα αφορά το θάνατο τριών ατόμων από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου της επιχείρησης πλαστικών, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου 368 στο Μενίδι, κατά τον ισχυρό σεισμό της Πάρνηθας στις 7-9-1999. Νεκρές είχαν ανασυρθεί οι εργάτριες Ιωάννα Σταθοπούλου και Παρίσα Θεοδωρίδου, καθώς και η συνιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα Καλαβρυτινού, κόρη του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε είχε ανεγερθεί το 1971 με υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, ενώ το δεύτερο τμήμα του είχε επισκευαστεί χωρίς άδεια το 1994, μετά από ζημιές που είχε υποστεί από φωτιά. Η επισκευή και ανακατασκευή έγινε χωρίς να εκπονηθεί μελέτη και επιβάρυνε την ήδη προβληματική κατάσταση του αρχικού κτιρίου, που είχε καταπονηθεί και από το σεισμό του 1981. Αυτό - επισημαίνει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου - το γνώριζε ο κατηγορούμενος όλα αυτά τα χρόνια, από την ανέγερση του αρχικού κτιρίου το 1971 ως τη μέρα του σεισμού το 1999, αλλά παρέλειψε από αμέλεια να αναθέσει σε ειδικό επιστήμονα την εκπόνηση μελέτης για επισκευή του καταπονηθέντος κτιρίου. Εξαιτίας δε της παράλειψής του αυτής να δείξει την προσοχή που όφειλε και μπορούσε, «δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και έτσι δεν το απέτρεψε, αν και είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος αυτού».

Σημειώνεται ότι το πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έπαιρνε σαν χρόνο τέλεσης του αδικήματος το έτος 1971 και έπαυε οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Παν. Καλαβρυτινού λόγω παραγραφής. Η αρχική ποινική δίωξη στρεφόταν επίσης κατά της δεύτερης κόρης του κατηγορουμένου και ήταν για την κακουργηματική πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, η οποία στην πορεία μετατράπηκε σε πλημμέλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ