ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2002
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΡΩΝΑ
Συνεπής πολιτιστική προσφορά

Το 15ο Φεστιβάλ Βύρωνα ανοίγει την αυλαία του στη σκιά των Βράχων στις 5 Ιουνίου, με συναυλία - αφιέρωμα στη Μικρά Ασία. Αυτό το τόσο καταξιωμένο φεστιβάλ, αντί για τη συμπαράσταση της πολιτείας, γνωρίζει τη δίωξή της. Οπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η δημοτική αρχή μηνύθηκε για τη λειτουργία των δύο θεάτρων που δημιούργησε. Τα θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού», καμάρι του λαού του Βύρωνα, θεωρούνται από το κράτος «αυθαίρετα», με αποτέλεσμα να μηνύονται δήμαρχος και αντιδήμαρχος. Αυτές οι διώξεις, από ένα ανάλγητο κράτος, στρέφονται ουσιαστικά κατά του πολιτισμού, που ανθίζει στη «σκιά των Βράχων», «αγκαλιάζοντας την άξια δημιουργία - επαγγελματική ή ερασιτεχνική - παράγοντας πολιτισμό επί 365 μέρες το χρόνο». «Μας κάνουν την "τιμή" να μας κυνηγάνε», είπε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο «τσιγκούνικο κομματικό κράτος, που απαξιεί να δει τα προβλήματα της κάθε περιοχής». Ο δήμαρχος κλήθηκε «75 φορές στο δικαστήριο για το πολιτιστικό και αθλητικό έργο του δήμου».

Την υποστήριξή της στο Δήμο Βύρωνα εξέφρασε η Αννα Συνοδινού, αναρωτούμενη «τι θα γίνει αν καταργηθούν τα δύο θέατρα - πνεύμονες πολιτισμού; Οταν κλείνει ένα θέατρο, τι γίνεται στη θέση του; Μια πολυκατοικία;». Ο Σταμάτης Κραουνάκης εκτίμησε ότι «θέλουν να τα κλείσουν για να τα νοικιάσουν και να πέφτουν οι μίζες».

Στο πλούσιο πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Βύρωνα (διάρκεια έως 25/7) περιλαμβάνονται: Συναυλία - αφιέρωμα στη Σμύρνη της Ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, με τους Π. Θαλασσινό, Γ. Ανδρεάτο, Μπ. Τσέρτο, Αγάθωνα, Γλυκερία, Σ. Παπάζογλου, Ε. Καράγιανη (5/6). Παράσταση αρχαίου δράματος από την «Ελληνική Σκηνή - Αννα Συνοδινού» (8, 9/6). Συναυλίες Κ. Θωμαΐδη (10/6), Δ. Ζερβουδάκη (11/6), «Αβατον» (12/6), Ε. Ρεμπούτσικα, Π. Καλαντζόπουλου, Ε. Πασπαλά (13/6), αφιέρωμα στην Ηπειρο (14/6), Μ. Πασχαλίδη (15/6), Π. Θαλασσινού (17/6), Θ. Μικρούτσικου - Χρ. Θηβαίου (18/6), Ελ. Τσαλιγοπούλου, Ν. Πορτοκάλογλου, Γ. Ανδρέου (19/6), Χ. Γιαζιτζιάν (20/6). Παράσταση της «Ανέμης» με την «Αυλή των θαυμάτων» (21/6). Συναυλία Δ. Τσακνή (25/6), Δ. Μητροπάνου (26/6), Μ. Χατζηγιάννη (27/6), Ν. Ζούδιαρη - Απ. Ρίζου (28/6). «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (29/6), «Ζωρζ Ντ' Αντέν» από τη θεατρική ομάδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραπληγικών (30/6). Συναυλία Π. Κατσιμίχα - «Ανοιχτής Θάλασσας» (1/7), Κ. Χατζή - Γ. Σπανού (2/7), Αλ. Πρωτοψάλτη (4/7), Στ. Κραουνάκη -«Σπείρα - Σπείρα», Κ. Μακεδόνα, Δ. Παπίου (8/7), λαϊκού τραγουδιού με τους Μ. Λίντα, Π. Παπαδοπούλου, Π. Πάνου, Μ. Μενιδιάτη, Γ. Καλαντζή, Θ. Κομνηνού (9/7). «Πυξ Λαξ» (10/7), Ευριπίδη «Ορέστης» - ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (11/7). Η χορευτική παράσταση «Twin Kingdoms» από την ομάδα της Neshka Robeva (12/7). Σαίξπηρ «Δωδέκατη νύχτα» - ομάδα «Θεατρικό Σανίδι» (13/7). Συναυλία Yann Tiersen (14/7). Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» - «Θεατρική Διαδρομή» (15,16/7). Συναυλία Β. Παπακωνσταντίνου (17/7), Στ. Διονυσίου, Λ. Αλκαίου (18/7). Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» -ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (21/7). Συναυλία Ε. Πέτα, Ηρώς, Αν. Μιτζέλου (22/7), «Χειμερινών Κολυμβητών» (23/7). Κορνάρου «Ερωτόκριτος» - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (24/7). Συναυλία Γ. Κότσιρα, Δ. Μπάση (25/7).

Διάλογος για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο

Τα «άυλα μνημεία», όπως οι ιστορικοί τόποι (π.χ., ο Μαραθώνας στη φωτογραφία) προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις που όμως δεν αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο
Τα «άυλα μνημεία», όπως οι ιστορικοί τόποι (π.χ., ο Μαραθώνας στη φωτογραφία) προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις που όμως δεν αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο
Δημόσιο διάλογο για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στις 5/6 (1μμ) στην αίθουσα του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4).

Οι δύο φορείς προστίθενται στο πλήθος των ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι ματαίως περίμεναν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να κάνει ανοιχτό διάλογο, όπως είχε υποσχεθεί, για το μείζων θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου - όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο φορείς - το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ICOMOS οργάνωσε, από το 1996 μέχρι σήμερα, τέσσερις εκδηλώσεις σχετικά, ενώ «πολλαπλές είναι οι δράσεις του ΤΕΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο κοινό τους υπόμνημα, με τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο, το ΤΕΕ και το ICOMOS τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναφέρονται ρητώς όλες οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος. Επίσης, ζητούν να προβλεφτούν προδιαγραφές και τεχνικοί κανονισμοί «για τις μελέτες και τα έργα σε ολοκληρωμένη και διεπιστημονική βάση, που θα αναγνωρίζει και θα αξιοποιεί το ρόλο όλων των Ελλήνων μηχανικών, την εμπειρία και τη διακλαδική τους εξειδίκευση στην προστασία των μνημείων». Την κατοχύρωση της εκπροσώπησης του ΤΕΕ σε όλα τα θεσμικά όργανα του ΥΠΠΟ. Να σημειωθεί ότι, ενώ το ΤΕΕ συμμετέχει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, η εκπροσώπησή του δεν προβλέπεται στο σ/ν. Τέλος, ζητούν να προβλεφτούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς.

Η Υδρα εικαστικά

«Το νησί της Υδρας», λιθογραφημένη αφίσα του Γιάννη Μόραλη
«Το νησί της Υδρας», λιθογραφημένη αφίσα του Γιάννη Μόραλη
Με τίτλο «Υδρα - Εικαστικές αποτυπώσεις» εγκαινιάζεται στις 15/6 στο «Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Υδρας» μία ενδιαφέρουσα έκθεση, με έργα σημαντικών δημιουργών. Πρόκειται για πίνακες, ακουαρέλες, σχέδια χαρακτικά, μεικτές τεχνικές και λιθόγραφες αφίσες των: Κ. Παρθένη, Μ. Οικονόμου, Π. Βυζαντίου, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γ. Σπυρόπουλου, Ν. Νικολάου, Γ. Μόραλη, Α. Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Π. Τέτση, Γ. Γαΐτη, Κ. Τσόκλη, Χ. Καρά, Ν. Καναγκίνη, Π. Πρέκα, Μ. Πρέκα, Ρ. Σαρελάκου, Γ. Ρόρρη κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η Υδρα είναι το περισσότερο ζωγραφισμένο νησί της χώρας μας. Δεκάδες καλλιτεχνών το έχουν απεικονίσει, καθένας με το δικό του, προσωπικό τρόπο». Στη μεγάλη αυτή έκθεση ο επισκέπτης θα δει διάφορες όψεις της Υδρας, μέσα από 56 έργα, που χρονολογούνται από το 1910 έως σήμερα. Τα έργα προέρχονται από συλλογές μουσείων, πινακοθηκών, ιδρυμάτων και ιδιωτών, της «Alpha Bank» και του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Υδρας.

Οι λογοτέχνες ψηφίζουν

Το ψηφοδέλτιό της για τις εκλογές της διοίκησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών που θα γίνουν τη μεθαύριο Κυριακή, από τις 10 πμ, ανακοίνωσε η «Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων».

Υποψήφιου για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι: Θάνος Ασίκης, Κωνσταντίνος Αυγητίδης, Τάσος Εγγλέζος, Γιάννης Καραβίδας, Θόδωρος Κοΐνης, Τίτος Κοκκινέας, Νίκος Κυτόπουλος, Σοφία Μαλτέζου, Γιώργος Μωραΐτης, Αριστείδης Πετρόπουλος, Θεόδωρος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Χαλιβελάκης.

Για την ΕΕ: Αλέξανδρος Καρυάς, Νίκανδρος Κεπέσης, Νικόλαος Κοσμάς, Γιώργος Μανέτας, Παναγιώτης Παπασταύρου, Μαρία Σιδέρη.

Η ΑΠΕΛ-Σ συμμετέχει με ψηφοδέλτια και για τα υπόλοιπα όργανα της ΕΕΛ: Επιτροπή Κρίσης Νέων Μελών και Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η κινηματογραφική παιδεία

Ημερίδα για την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα διοργανώνουν το «μικρό» - σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους - και η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου στις 5/6, 11 π.μ., στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Θα μιλήσουν: Σωτήρης Δημητρίου (θεωρητικός κινηματογράφου), για τη σημασία της κινηματογραφικής παιδείας στον πολιτισμό. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (κοινωνιολόγος κινηματογράφου), για την έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας και οι επιπτώσεις της στην έρευνα και στην κινηματογραφική διαπαιδαγώγηση. Ειρήνη Στάθη (θεωρητικός κινηματογράφου - διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών), για τη σημασία της θεωρητικής παιδείας στην κινηματογραφική εκπαίδευση, Νίκος Κολοβός (θεωρητικός κινηματογράφου - διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), για το περιεχόμενο των κινηματογραφικών σπουδών.

Στην ημερίδα κλήθηκαν κρατικοί και μη φορείς, για να εκθέσουν τις απόψεις τους.

«Πολιτισμός» της βαρβαρότητας

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, για να κηρύξει, μαζί με τον Μεσούντ Γιλμάζ, την έναρξη του 5ου Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου» (αρχίζει σήμερα).

Ο υπουργός θα συζητήσει με τους Μ. Γιλμάζ και Φ. Ονλού, θέματα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2008, θα μιλήσει σε συνέδριο για τις συνταγματικές «μεταβολές» στην Τουρκία, θα συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές θα συνεχίζουν να πεθαίνουν στα «λευκά κελιά», ορισμένες «εξτρεμιστικές» - κατά το τουρκικό καθεστώς - εφημερίδες θα τυπώνονται με λευκές σελίδες, θα συνεχίζεται το κυνηγητό κάθε προοδευτικού ανθρώπου και με τη «βούλα» της ΕΕ, αφού οι επίσημες ελληνοτουρκικές απόψεις ομόφωνα ορίζουν τι είναι «τρομοκρατία».

Ετσι, «διαλεκτικά», φανταζόμαστε ότι θα «δικαιωθεί» και το ιδεολόγημα του υπουργού «για έναν πολιτισμό των πολιτισμών». Ο «πολιτισμός» της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, με κάτι τέτοια δικαιώνεται...

Ανοίγει αύριο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η αυλαία του δημοτικού κινηματογράφου «Σινέ Πέραμα». Φέτος, εκτός από προβολές ταινιών, περιλαμβάνονται συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ