Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάλογος για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο

Τα «άυλα μνημεία», όπως οι ιστορικοί τόποι (π.χ., ο Μαραθώνας στη φωτογραφία) προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις που όμως δεν αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο
Τα «άυλα μνημεία», όπως οι ιστορικοί τόποι (π.χ., ο Μαραθώνας στη φωτογραφία) προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις που όμως δεν αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο
Δημόσιο διάλογο για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στις 5/6 (1μμ) στην αίθουσα του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4).

Οι δύο φορείς προστίθενται στο πλήθος των ενδιαφερομένων φορέων, οι οποίοι ματαίως περίμεναν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να κάνει ανοιχτό διάλογο, όπως είχε υποσχεθεί, για το μείζων θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου - όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο φορείς - το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ICOMOS οργάνωσε, από το 1996 μέχρι σήμερα, τέσσερις εκδηλώσεις σχετικά, ενώ «πολλαπλές είναι οι δράσεις του ΤΕΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο κοινό τους υπόμνημα, με τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο, το ΤΕΕ και το ICOMOS τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναφέρονται ρητώς όλες οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος. Επίσης, ζητούν να προβλεφτούν προδιαγραφές και τεχνικοί κανονισμοί «για τις μελέτες και τα έργα σε ολοκληρωμένη και διεπιστημονική βάση, που θα αναγνωρίζει και θα αξιοποιεί το ρόλο όλων των Ελλήνων μηχανικών, την εμπειρία και τη διακλαδική τους εξειδίκευση στην προστασία των μνημείων». Την κατοχύρωση της εκπροσώπησης του ΤΕΕ σε όλα τα θεσμικά όργανα του ΥΠΠΟ. Να σημειωθεί ότι, ενώ το ΤΕΕ συμμετέχει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, η εκπροσώπησή του δεν προβλέπεται στο σ/ν. Τέλος, ζητούν να προβλεφτούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ