ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η συνάντηση δεν έγινε, η ένταση παραμένει...

Το αγόρι της φωτογραφίας δεν έχει όνομα, έχει αριθμό: Είναι ο ασθενής 7 κλινικής του Κασμίρ που φιλοξενεί τους τραυματίες της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών Ινδίας-Πακιστάν. Μια «παράπλευρη απώλεια»...

Associated Press

Το αγόρι της φωτογραφίας δεν έχει όνομα, έχει αριθμό: Είναι ο ασθενής 7 κλινικής του Κασμίρ που φιλοξενεί τους τραυματίες της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών Ινδίας-Πακιστάν. Μια «παράπλευρη απώλεια»...
ΑΛΜΑ ΑΤΑ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η -- όχι ακριβώς περιφερειακή, ούτε ακριβώς διεθνής -- διάσκεψη ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν αποτελούσε χτες το θέατρο των διπλωματικών προσπαθειών να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στον Πακιστανό δικτάτορα, Περβέζ Μουσάραφ, και στον εθνικιστή Ινδό πρωθυπουργό, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Στην πρωτοβουλία πρωτοστατούσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, που μετέφερε «μήνυμα» από το ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του οποίου μετείχε την περασμένη βδομάδα. Ο Πούτιν πάντως δεν κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο τετ-α-τετ και αναμενόταν να συναντήσει τους δύο άνδρες κατ' ιδίαν.

Στη διάσκεψη του Καζαχστάν συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ισραήλ, το Ιράν, η Τουρκία και οι Παλαιστίνιοι, ενώ καθεστώς παρατηρητή έχουν δέκα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας -- αρκετές από αυτές σε επίπεδο κορυφής. Πάντως, την παράσταση έμοιαζε να κλέβει η σύγκρουση που σοβεί ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν με αφορμή το Κασμίρ και μοιάζει ικανή, ανά πάσα στιγμή, να κλιμακωθεί σε πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο στρατηγός, που αυτοαποκαλείται «πρόεδρος» του Πακιστάν, Μουσάραφ, δήλωνε χτες πως είναι έτοιμος να συναντήσει «δίχως κανέναν όρο» τον Ινδό πρωθυπουργό, Βάτζπαϊ, ωστόσο ο δεύτερος απάντησε εμμέσως ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο» ούτε έχει προγραμματιστεί συνάντηση. Ο Βάτζπαϊ αναμενόταν να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Πούτιν και τον Κινέζο Πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν, ωστόσο η ανησυχία στο ινδικό επιτελείο χτες βράδυ ήταν ένα «μιντιακό πραξικόπημα» από πλευράς Μουσάραφ, δηλαδή οι δηλώσεις που θα κάνει σήμερα το πρωί.

Πέρα από τις διπλωματικές πιρουέτες στη διάσκεψη του Καζαχστάν -- όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να υπογραφεί και μια κοινή δήλωση των συμμετεχουσών χωρών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»... --, στην επικαιρότητα συνέχιζαν να βρίσκονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και οι μάχες στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Χτες, οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφεραν πως σκότωσαν έναν διοικητή του ανταρτικού κινήματος Τζάις-ε-Μοχάμαντ, τον Ρίγιαζ Αχμεντ Σιντίκι, πακιστανικής υπηκοότητας, ο οποίος καταζητούνταν και είχε επικηρυχτεί για 5.000 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Πακιστανούς με αφορμή την «παρουσία» στελεχών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα στο έδαφος του Πακιστάν, θέμα που επαναφέρει στο τελευταίο τεύχος του το Νιούζγουικ, περιοδικό γνωστό για διάφορες «εξυπηρετήσεις» που κάνει κατά καιρούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γράφοντας ότι «ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν παραβρέθηκαν πρόσφατα στην κηδεία ενός πρώην αντάρτη, που πολέμησε τους Σοβιετικούς, και μάλιστα υπό το βλέμμα ενός αξιωματούχου των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών». Κατά το περιοδικό, στο Πακιστάν μπορεί να κρύβεται και ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Σαουδάραβας αρχιτρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παράλληλα, όμως, το περιοδικό γράφει ανοιχτά ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν σε μεγάλους αριθμούς στη χώρα, επικαλούμενο δήλωση ενός Πακιστανού διπλωμάτη, ο οποίος δηλώνει: «Ο αριθμός των ανδρών των ΗΠΑ στο Πακιστάν -- από το FBI, τη CIA και τις ειδικές δυνάμεις -- θα σας εκπλήξει».

Κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό, ούτως ή άλλως, πέρα από την αυτονόητη παρατήρηση ενός Ινδού αρθρογράφου της Ουάσιγκτον Ποστ ότι «οι δύο κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ανάγκες των λαών τους και προωθούν δικά τους συμφέροντα», ότι η πολεμική υστερία κερδίζει έδαφος και στους λαούς των δύο χωρών. Οπως αναφέρει η απεσταλμένη των Τάιμς του Λονδίνου στο Νέο Δελχί, Κάθριν Φιλπ, σε μια διαδήλωση για την ειρήνη προχτές ένας Ινδός πλησίασε ουρλιάζοντας τους διαδηλωτές. «Γιατί θέλετε ειρήνη;!» απαίτησε να μάθει. «Δεν είστε πατριώτες Ινδοί», συνέχισε το παραλήρημα. «Πρέπει να κάνουμε πόλεμο, να δώσουμε στο Πακιστάν ένα μάθημα».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ο μάρτυρας κατηγορίας αρνήθηκε να... καταθέσει!

ΧΑΓΗ.-

Εγινε κι αυτό στο δικαστήριο της Χάγης! Μάρτυρας που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας, προσήλθε χτες στο δικαστήριο με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας αρνούμενος τελικώς... να καταθέσει! «Δεν μπορώ να καταθέσω και αυτό είναι η μόνη αλήθεια» είπε ο μάρτυρας, μιλώντας σερβοκροάτικα, και ο οποίος έγινε γνωστός στους δημοσιογράφους ως «Κ 12».

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Τζέφρι Νάις, είχε νωρίτερα αναγγείλει πως ο μάρτυρας θα έδινε «σοβαρά και ακλόνητα στοιχεία για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σερβία». Ζήτησε στη συνέχεια, εκ μέρους του μάρτυρα, να δοθεί η κατάθεσή του σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου για να «προστατευτεί η ταυτότητα του μάρτυρα». Ολα πήγαιναν καλά μέχρις ότου η ακροαματική διαδικασία έγινε ανοιχτή στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Από κείνη τη στιγμή και έπειτα, έγινε γνωστός (και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ) ο φανερός εκνευρισμός του μάρτυρα, που το μόνον που κατέθεσε τελικώς ήταν πως υπηρέτησε στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις ως οδηγός στρατιωτικού οχήματος. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πει εάν ήταν έγγαμος ή όχι.

Οταν ρωτήθηκε απ' τον εισαγγελέα Νάις εάν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι τον επισκέφθηκαν το 1999 στο σπίτι του «ζητώντας του να κάνει κάτι», ο Κ 12 αποκρίθηκε πως αδυνατούσε να απαντήσει γιατί θα μπορούσαν κάποιοι να τον πάρουν, εσφαλμένα, για «κάποιον άλλο»(;)... Στις επανειλημμένες προσπάθειες της ενάγουσας αρχής να καταθέσει τα «ακλόνητα σοβαρά στοιχεία» κατά του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κ-12 ξέσπασε λέγοντας: «Γιατί είστε τόσο πεισματάρης; Γιατί δεν καταλαβαίνετε πως δε θέλω να συνεργαστώ;».

Ολα αυτά έκαναν τον Μιλόσεβιτς να μιλήσει για μία ακόμη απόπειρα της ενάγουσας αρχής να στρατολογήσει ψευδομάρτυρες. Οταν μάλιστα απαίτησε να προχωρήσει στη διαδικασία αντεξέτασης, ο Κ-12 αποχώρησε απ' την αίθουσα δίχως λέξη...

Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, τη σκυτάλη των μαρτύρων κατηγορίας πήρε ο Φρεντ Εϊμπρααμς ο οποίος κατέθεσε με την ιδιότητα του στελέχους της «μη-κυβερνητικής» οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Εϊμπρααμς κατέθεσε πως η οργάνωσή του απέστελνε απ' το 1996 εκθέσεις στις τότε ομοσπονδιακές και σερβικές αρχές καταγγέλλοντας παραβιάσεις δικαιωμάτων του πληθυσμού των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κατάθεση του Εϊμπρααμς χρησιμοποιήθηκε απ' την ενάγουσα εισαγγελική αρχή προκειμένου να «αποδείξει» στο δικαστήριο πως ο Μιλόσεβιτς «γνώριζε» ή μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων, τις παραβιάσεις και τα «έκτροπα» στο Κοσσυφοπέδιο.

«ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ»:
«Φταίει... Βελιγράδι και ΟΗΕ» για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο έχει στεφθεί με αποτυχία και οδηγεί στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου επειδή, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στις... σερβικές αρχές «να έχουν επιρροή» στους Σέρβους κατοίκους της επαρχίας, αναφέρει έκθεση του ιδρύματος πολιτικών αναλύσεων «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του ιδρύματος επικρίνει την αποστολή του ΟΗΕ όχι, όπως θα περίμενε κανείς, για άσκηση πολιτικής που έχει μετατρέψει τη σερβική επαρχία σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ ή για πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές που προωθούν την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία, αλλά επειδή «η αποστολή του ΟΗΕ επέτρεψε στη σερβική κυβέρνηση εκτενή έλεγχο» πάνω στις- ελάχιστες πλέον...- αμιγώς σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη της πόλης Μιτρόβιτσα. «Αυτό», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, «διακυβεύει τις συνομιλίες για το μέλλον της επαρχίας». Εν κατακλείδι, η «πρόταση» του «Ομίλου Διεθνών Κρίσεων» δεν είναι παρά η ακόλουθη: να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις... σερβικές αρχές και να αντικατασταθεί η δύναμη Γάλλων στρατιωτών της KFOR στη Μιτρόβιτσα, ώστε να τερματιστούν οι όποιες προσπάθειες για διχοτόμηση της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου του «Ομίλου Διεθνών Κρίσεων» είναι ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, δεύτερος τη τάξει ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Στέφεν Σόλαρτζ, ενώ άλλες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου διεθνών πολιτικών αναλύσεων κατέχουν ο Γουέσλεϊ Κλαρκ (Αμερικανός στρατηγός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που είχε το πρόσταγμα για τους βομβαρδισμούς του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), ο (πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζακ Ντελόρ και ο διεθνούς φήμης κερδοσκόπος πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ