ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Μαχητικές πορείες για το περιβάλλον

Μαχητικά, αγωνιστικά τίμησαν χτες τη Μέρα του Περιβάλλοντος όσες δυνάμεις της Αθήνας αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Τίμησαν», με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, την πολιτική μεγαλοεργολάβων, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών «τους», που, στη λογική του κέρδους, καταδικάζουν το Λεκανοπέδιο στη μόλυνση και στην υποβάθμιση.

Εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή, προσυγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί όπου ο Λαμπράκης, με την ανοχή κυβέρνησης-δημοτικής αρχής, τσιμεντοποίησε μεγάλο κομμάτι του για να φτιάξει το μέγαρό του. Εκεί όπου η Ιερά Σύνοδος, ως άλλη μια «Ανώνυμη Εταιρία», στο βωμό του Μαμμωνά, σχεδιάζει ξενοδοχείο 750 κλινών, με «όραμα» τους τουρίστες του 2004 και κόβοντας υπεραιωνόβια πεύκα.

Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου με συνθήματα διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα κακά που γεννά: Τον πόλεμο, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα ραδιενεργά απόβλητα. Εκαψαν συμβολικά ένα χάρτινο ομοίωμα βόμβας, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας-Πειραιά και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στα εκατομμύρια θύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προκειμένου αυτός να προωθήσει τα συμφέροντά του, όπως και στη στάση των αμερικανικών κυβερνήσεων, που αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν έστω και τις λειψές συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο κτήμα Θων, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, όπου -- πάντα με την άδεια κυβέρνησης και δημοτικής αρχής -- οικοδομείται από τον μεγαλοεργολάβο Βωβό άλλο ένα μεγαθήριο από τσιμέντο, μάλιστα με πλήθος παρατυπιών -- όπως διαπιστώνεται -- στην εξέλιξη των εργασιών.

Η πορεία της «Συμπαράταξης» κατέληξε στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, που αφήνονται να ερειπώνουν, αν και μπορούν να ανακαινιστούν και να αποτελέσουν πρότυπο αστικής κατοικίας. Επίτηδες, για να παρουσιαστούν μετά μεγαλοεργολάβοι-«σωτήρες» και να προτείνουν «αναπλάσεις» με ολίγον από πρασιά και μπόλικο μπετόν, ατσάλι, γυαλί και αλουμίνιο. Υλικά που, σε συνδυασμό με τη γη, τους αποφέρουν πολύ μεγάλο κέρδος.

Στα προσφυγικά οι φίλοι της «Συμπαράταξης» συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και στην πορεία που έγινε μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατ' εξοχήν εκφραστή της εφαρμοζόμενης αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπενθύμισε ότι το περιβάλλον υποφέρει λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οτι στο βωμό της νέας «Μεγάλης Ιδέας», της Ολυμπιάδας του 2004, των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας, μπαίνουν στο στόχαστρο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των οικονομικά ασθενέστερων. Οτι στην πρωτεύουσα: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα οξύνεται συνεχώς. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται δραστικά, τσιμεντοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται. Οι καταπατήσεις, οι «νόμιμες» και αυθαίρετες επεκτάσεις, ροκανίζουν το δημόσιο χώρο, δασικό ή μη. Το περιαστικό πράσινο και οι δασικοί όγκοι, οι παραλίες δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μικρότερα συμφέροντα που συνδέονται με αυτό.

Η «Συμπαράταξη» τονίζει ακόμη: Το εκδοτο-κατασκευαστικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε ελεύθερο χώρο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κάλεσε και χτες τους Αθηναίους να αντιδράσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους στερεί την ίδια τους τη ζωή. Καλεί τους Αθηναίους σε μάχη 365 μέρες το χρόνο -- και όχι μόνο στις φιέστες -- προκειμένου όχι μόνο να σωθούν, αλλά και να διευρυνθούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι.

Το Συντονιστικό

Οπως σημειώθηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό (αποτελείται από έντεκα μαζικούς συλλόγους και επιτροπές για τη σωτηρία διάφορων υπό απειλή ελεύθερων και πράσινων χώρων), «η οικοδομική λαίλαπα του 2004, χωρίς σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ιστορία της πόλης μας, τσιμεντοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο».

Το Συντονιστικό αγωνίζεται για τη διατήρηση των προσφυγικών, το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που συρρικνώνονται και χάνονται, ενάντια στο ξεπούλημα και στον αποκλεισμό, για τους πολλούς, της παραλίας, στο νέφος, στη διευκόλυνση της χρήσης ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της κυκλοφορίας των πεζών, στην ασφυκτική οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων από κράτος, Εκκλησία και εργολάβους, στη μετατροπή των αλσών σε χώρους εμπορίου, στα επικείμενα νομοσχέδια για την καταστροφή των δημόσιων δασικών χώρων και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΥΡΡΗ
Συνεχίζεται η ταξική εκκαθάριση

Η «ανάπλαση» του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημοτικής αρχής, έδιωξε αναγκαστικά από την περιοχή τους ανθρώπους του μόχθου και άνοιξε το δρόμο στους έχοντες και τα νυχτομάγαζα

Από τις περίπου 1.300 παραδοσιακές χρήσεις (καταστήματα, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες κλπ)που υπήρχαν πριν την «ανάπλαση», έχουν απομείνει 600 και συνεχώς μειώνονται
Από τις περίπου 1.300 παραδοσιακές χρήσεις (καταστήματα, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες κλπ)που υπήρχαν πριν την «ανάπλαση», έχουν απομείνει 600 και συνεχώς μειώνονται
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Ψυρρή, λόγω της «ανάπλασής» της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημοτική αρχή. Κάτοικοι και επαγγελματοβιοτέχνες αναγκάζονται να φύγουν, λόγω μεγάλων προβλημάτων στη διαβίωση και λειτουργία τους. Την περιοχή καταλαμβάνουν μπράβοι, «νυχτομάγαζα» - πολλά παράνομα - ΙΧ, αυτοσχέδια πάρκινγκ. Κάθε ελεύθερος χώρος παραδίδεται βορά στην κερδοσκοπία τους. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» αντιδρά και ζητά μέτρα για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, αποκαλύφτηκε, για άλλη μια φορά, το αίσχος με την περιοχή Ψυρρή. Την κάποτε παραδοσιακή γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, με τους χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, πριν την περιλάβουν από το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ και η δημοτική αρχή της Αθήνας, και την «αναπλάσουν» κατά τα μέτρα τους. Με διάφορα μέτρα (πεζοδρομήσεις, απομάκρυνση «οχλουσών» δραστηριοτήτων κ.α.) και τις συνέπειές τους (κατακόρυφη αύξηση ενοικίων) απομάκρυναν πολλούς από τα λαϊκά στρώματα που ζούσαν παλαιότερα εκεί και δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν οικονομικά των νέων απαιτήσεων. Ο δρόμος άνοιξε για τους έχοντες και τον κόσμο της «νύχτας».

Οπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και από παράγοντες της δημοτικής αρχής, υπάρχουν στην περιοχή καταστήματα που σφραγίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου και όμως συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με το νόμο του «ισχυρού». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυρρή, Δ. Ποντίδας, τόνισε πως οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι στάθμευσης της περιοχής μετατράπηκαν σε υπαίθριους χώρους διασκέδασης και οι δρόμοι σε χώρους τραπεζοκαθισμάτων. Ο πρόεδρος παρουσίασε ως χαρακτηριστική περίπτωση οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής με 74 νυχτομάγαζα, την ώρα που εξαφανίζονται οι παραδοσιακές χρήσεις της περιοχής. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως από τις κάποτε 1.300 παραδοσιακές χρήσεις της περιοχής, απέμειναν τα τελευταία - μετά την ανάπλαση - χρόνια, 600.

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής έχουν καταμετρηθεί 74!
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής έχουν καταμετρηθεί 74!
Το ΔΣ πήρε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών για νυχτομάγαζα. Αρκεί όμως η αυτή ασπιρίνη; Από το 1995, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόδρομος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» προειδοποιούσε ότι έτσι όπως γίνεται η ανάπλαση από τους κρατούντες, θα ευνοηθούν μόνο οι οικονομικά ισχυροί που εποφθαλμιούσαν την περιοχή («φιλέτο», στο κέντρο της πόλης) για να αναπτύξουν επιχειρήσεις διασκέδασης. Οτι καθώς δεν παίρνονται μέτρα υπέρ της παραμονής στην περιοχή των κατοίκων και των παραδοσιακών χρήσεων, θα εξοβελιστούν. Οτι το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανοχή της δημοτικής αρχής, έσπρωχνε τα λαϊκά στρώματα μακριά.

Δυστυχώς επαληθεύτηκε και σε αυτό το ζήτημα. Και επιπλέον, και αυτή η τελευταία «ασπιρίνη» τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εκφράζονται φόβοι ότι οι επειδή οι αιτήσεις αδειών θα απορρίπτονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάποιοι «πονηροί» θα επιχειρήσουν να τις «περάσουν» μέσω του Συμβουλίου του 1ου Διαμερισματικού Συμβουλίου Αθήνας.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούσε την απομάκρυνση επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας τον όρο «οχλούσες χρήσεις». Προσθέτει: «Πίσω από αυτό, μπορούν να κρύβονται όλα. Να εμφανίζεται ότι ενοχλεί ένας επαγγελματιοβιοτέχνης, επειδή ο οποιοδήποτε θα κάνει εναντίον του μια καταγγελία. Και μετά να τον διώχνουν από την περιοχή. Ομως, ενοχλεί μια παραδοσιακή μικρή βιοτεχνία, και δεν ενοχλεί ένα κέντρο διασκέδασης με την εκκωφαντική μουσική, το παράνομο υπαίθριο πάρκινγκ, τα αυτοκίνητα και τους μπράβους;».

Ειδικά για το τελευταίο, ακόμα και στελέχη της δημοτικής αρχής παραδέχονται πως κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του Δήμου, που ασχολούνται με τις παράνομες λειτουργίες των νυχτερινών καταστημάτων εκεί. Αλλωστε έχουν καταγραφεί και από την Αστυνομία περιπτώσεις ξυλοδαρμών κατοίκων από μπράβους.

Οπως υπογραμμίζει ο Θαν. Ανανίδης χρειάζονται έστω και τώρα, ουσιαστικά μέτρα που να στηρίζουν την παραμονή στην περιοχή των κατοίκων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Και επιπλέον, αυτοί να έχουν ξεκάθαρο ποια πολιτική και ποιοι εκφραστές της, τους έκαναν το βίο αβίωτο στην ίδια τους τη γειτονιά.

Μελετούν νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Στην αύξηση των εκλογικών περιφερειών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το σχήμα των μονοεδρικών. Στις σκέψεις του υπουργείου Εσωτερικών - μετά και την αποτυχημένη πρωτοβουλία του Κ. Σκανδαλίδη να πετύχει τη συναίνεση των κομμάτων για το «σπάσιμο» της Β' Αθήνας - είναι κατ' αρχήν η αύξηση των εκλογικών περιφερειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην επαρχία. Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί την άνοιξη του 2003 και θα ισχύσουν από το 2006.

Κυρίαρχο στοιχείο των αλλαγών είναι η διαμόρφωση μιας τέτοιας διοικητικής δομής που θα υπηρετεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των βαθμίδων διοίκησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η νέα διοικητική δομή με τη σειρά της θα δώσει και το στίγμα του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα κινείται και πάλι στη λογική της κλοπής ψήφων από τα μικρότερα κόμματα για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, τα νομαρχιακά διαμερίσματα της Αττικής, από πέντε που είναι σήμερα (Αθηνών, Πειραιά, ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, υπόλοιπου Αττικής) θα αυξηθούν σε 8 ή 10 και το καθένα θα αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια. Αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην επαρχία. Με τη διαφορά ότι στην επαρχία δεν πρόκειται να έχουμε σπάσιμο των νομαρχιών σε διαμερίσματα αλλά των εκλογικών περιφερειών. Για παράδειγμα, η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας θα μπορεί να «σπάσει» σε δύο εκλογικές περιφέρειες. «Δε θα αποκτήσουμε περισσότερες νομαρχίες», σημείωσε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Για τους νομάρχες η κυβέρνηση επιφυλάσσει ρόλο εκτελεστικού οργάνου των αποφάσεων της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα όσα μελετά το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης θα ασκείται σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και περιφερειάρχη. Σ' αυτό θα μετέχουν και αιρετοί νομάρχες, ενώ καταργούνται τα Νομαρχιακά Συμβούλια. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Περιφερειάρχης θα εκλέγεται άμεσα από το λαό, ή έμμεσα, δηλαδή από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής από το συμβούλιο «έρχεται» να εγγυηθεί η τοποθέτηση κρατικού εκπροσώπου σε αυτό, ο οποίος θα εποπτεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις οικονομικές υπηρεσίες. Δηλαδή, θα ελέγχει τους δύο πιο βασικούς τομείς. Ο αιρετός Περιφερειάρχης θα έχει την ευθύνη του αναπτυξιακού τομέα και ο νομάρχης απλώς θα εκτελεί τις αποφάσεις στην περιοχή του...

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις - αν προωθηθούν - είναι φανερό ότι περιορίζουν το εύρος των μητροπολιτικών κέντρων, τα οποία θα αναπτυχθούν σε επίπεδο διαδημοτικών συνεργασιών για κοινά και μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η συγκοινωνία.

Πάντως, με τα παραπάνω, αναδεικνύεται η βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα ενσωματώσουν πλήρως τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στις επιλογές της κεντρικής διοίκησης. Η άρνηση θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής στην εκλογή των συμβουλίων, η κατάργηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων και η τοποθέτηση «εγκάθετων» κρατικών υπαλλήλων στα Περιφερειακά Συμβούλια, συνιστούν κινήσεις ελέγχου της Αυτοδιοίκησης και των όποιων αντιδράσεων μπορούν να αναδειχτούν από αυτήν.

ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Κοντά στους αγρότες η ΝΑΣ

Ο κατήφορος της τιμής της πατάτας σε Αχαΐα - Ηλεία δεν έχει σταματημό. Η εξευτελιστική τιμή των 45 δραχμών το κιλό, που ίσχυε μέχρι πριν λίγες ημέρες, τώρα κατρακύλησε στις 30 δραχμές το κιλό.

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους πατατοπαραγωγούς των δύο περιοχών εξαιτίας της τιμής της πατάτας, λειτούργησε τα ανακλαστικά της κυβέρνησης, καθώς οι δύο νομάρχες, Τάκης Δημητρουλόπουλος (Ηλεία) και Στάθης Σερέτης (Αχαΐα), πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Βάρδα Ηλείας, καλώντας φορείς της περιοχής και πατατοπαραγωγούς, προκειμένου να ελέγξουν τις αντιδράσεις των πατατοπαραγωγών και να δείξουν το «ενδιαφέρον» τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Χωρίς να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η αντιαγροτική πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι δύο νομάρχες πρότειναν ανάμεσα στα άλλα τη διάθεση ποσότητας πατάτας σε ευαγή ιδρύματα κλπ.

Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ στην Ηλεία, Γιώργος Καραπάνος, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, τοποθετήθηκε στην ουσία του προβλήματος και μίλησε για την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής στην αγροτική οικονομία, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα έχει στόχο τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και την εξασφάλιση της αγροτικής απασχόλησης με παράλληλη κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια κατήγγειλε το ρόλο των δύο νομαρχών που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν απέναντι στους αγρότες και τους αγώνες τους, ενώ για την παρουσία τους παραμονές εκλογών, επισήμανε πως πέρα από ψηφοθηρικούς λόγους, ανέλαβαν «πυροσβεστικό» ρόλο στις αγωνιστικές διαθέσεις των πατατοπαραγωγών και κάλεσε τους αγρότες να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική μέσα από μαχητικούς αγώνες. Τέλος, πρότεινε σαν άμεσα μέτρα ανακούφισης την απόσυρση της πατάτας με 100 δραχμές και την αποθήκευσή της σε ψυκτικούς θαλάμους με αποζημίωση των αγροτών για τα ψυκτικά.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
«Λύσεις» για όλα

«Λύσεις» για όλα τα προβλήματα της Αθήνας υποσχέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει ποιες είναι και, μάλιστα, πώς μπορούν να προωθηθούν στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που υπερασπίζεται.

Παρουσιάζοντας χθες τη διακήρυξη της παράταξής του «Ομορφη Πόλη», έκανε λόγο για «μια νέα δημιουργική και δημοκρατική πλειοψηφία στο Δήμο της Αθήνας». Ως απαραίτητη προϋπόθεση, έθεσε το διαρκή δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων, τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου και την εγγύηση της συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν. Στοιχεία, τα οποία φροντίζει το κόμμα που βρίσκεται να τα εξολοθρεύσει, αρνούμενο πεισματικά να εφαρμόσει την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Προωθώντας την υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, μεταθέτοντας αρμοδιότητές του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τέλος, ο Χρ. Παπουτσής είπε πως η παράταξή του έχει την υποστήριξη της ΑΕΚΑ και άλλων δυνάμεων του χώρου της Αριστεράς και της Οικολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ