ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τέλος εποχής;

Το τέλος εποχής για τον Παναθηναϊκό φαίνεται να είναι φέτος πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Ο μεγαλομέτοχος της πράσινης ΚΑΕ Παύλος Γιαννακόπουλος μάλλον θα κάνει πράξη αυτό που τις τελευταίες μέρες ήταν σαν κοινό μυστικό και να αποχωρήσει από τα δρώμενα τόσο της ομάδας του όσο και γενικότερα του μπάσκετ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο φάνηκε να είναι πιο αποφασισμένος από πότε. «Αποφάσισα να αποχωρήσω από τον Παναθηναϊκό. Μετά από 31 χρόνια κουράστηκα και τώρα θέλω να βρω έναν καλό φίλο της ομάδας που θα τη βοηθήσει, όπως περιμένουν και οι φίλαθλοί της. Φεύγω ικανοποιημένος από την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού», ο οποίος αποκάλυψε παράλληλα το ενδιαφέρον του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη για αγορά των μετοχών. Πάντως, ο «πράσινος» πρόεδρος διευκρίνισε ότι αν και εκτιμάει τον Δημήτρη Μελισσανίδη πρόθεσή του είναι να δοθεί η ομάδα σε κάποιον που είναι Παναθηναϊκός. Βέβαια, όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια διάδοχη λύση αλλά έδειξε να είναι σίγουρος ότι ο διάδοχος θα βρεθεί και θα είναι ιδιαίτερα αξιόλογος. Ενα, πάντως, από τα ονόματα που «παίζουν» είναι αυτό του προέδρου του Αμαρουσίου, Αρη Βωβού.


Αρχίζουν τα δύσκολα

Στις μάχες του Α' ομίλου, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Μουντιάλ, αλλά και στην αναμέτρηση μεταξύ του Καμερούν και της Σαουδικής Αραβίας που ρίχνει την αυλαία της 2ης αγωνιστικής και στον 5ο όμιλο, θα συγκεντρωθούν σήμερα όλα τα βλέμματα των φίλων της... μπάλας. Η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι σήμερα, κυρίως στον όμιλο όπου συμμετέχει η προ τετραετίας παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, αναμένεται να φτάσει στο κατακόρυφο, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά».

ΓΑΛΛΙΑ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Τα δυνατά της προκειμένου να κατακτήσει τους τρεις πρώτους της βαθμούς και να παραμείνει στο «κόλπο» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, θέλει να βάλει σήμερα η Γαλλία. Οι «τρικολόρ» αντιμετωπίζουν την Ουρουγουάη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Α' ομίλου, με μοναδικό σκοπό τη νίκη, αφού σε αντίθετη περίπτωση η παγκόσμια πρωταθλήτρια ίσως κινδυνέψει να χάσει την πρόκριση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Γάλλων Ροζέ Λεμέρ, ελπίζει πως ο Ζιντάν θα δώσει το «παρών», αφού όπως τόνισε, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, ενώ κανονικά θα αγωνιστεί ο Τιράμ. Αντίθετα, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Τζοργκαέφ. Από την άλλη πλευρά, η Ουρουγουάη, γνωρίζει πολύ καλά πως το σημερινό της έργο μόνο εύκολο δε θα είναι, αλλά ελπίζει πως θα καταφέρει να εντοπίσει γρήγορα τα κενά των αντιπάλων της ούτως ώστε να βρει τους διαδρόμους που θα την οδηγήσουν στη νίκη.

ΔΑΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Μπροστά στην ευκαιρία να πάρει σημαντικό προβάδισμα στον Α' όμιλο θα τεθεί σήμερα η Δανία, καθώς αν επικρατήσει έναντι της Σενεγάλης, τότε ουσιαστικά εξασφαλίζει την πρόκρισή της στη φάση των «16». Ωστόσο, η αποστολή της προβλέπεται δύσκολη, αφού το πάθος και η δίψα για νίκη που έδειξε η αφρικανική ομάδα στον αγώνα με τη Γαλλία, σίγουρα είναι στοιχεία που αν τα επιδείξει και στη σημερινή κόντρα τότε σίγουρα θα εμποδίσει τον στόχο των Σκανδιναβών.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Τη νίκη που θα την οδηγήσει στην κορυφή του 5ου ομίλου... παρέα με τη Γερμανία, θα αναζητήσει σήμερα η Εθνική ομάδα του Καμερούν. Οι τυπικά γηπεδούχοι μετά την ισοπαλία με την Ιρλανδία, θεωρούν ότι σήμερα θα έχουν ευκολότερο έργο κόντρα στη Σαουδική Αραβία και σκοπός τους είναι να μην κάνουν τα εύκολα - δύσκολα έναντι στο θεωρητικά αουτσάιντερ του ομίλου.


ΤΑ ΧΤΕΣΙΝΑ ΜΑΤΣ
Ξεχώρισαν ΗΠΑ - Ρωσία

Με τη δεύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, συνεχίστηκε χτες το Μουντιάλ. Οι ΗΠΑ καθήλωσαν την Πορτογαλία (3-2) και πανηγυρίζουν την πρώτη τους νίκη στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Από την άλλη, μικρότερη βεληνεκούς ήταν η ισοπαλία της Γερμανίας με το Εϊρε (1-1), ενώ σαφώς πιο εύκολα ήταν τα πράγματα για τη Ρωσία που επικράτησε με 2-0 της Τυνησίας.

ΗΠΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3-2

Ενα ιδανικό ξεκίνημα ήταν αρκετό για τις ΗΠΑ να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη στον Δ' Ομιλο. Οι παίκτες του Μπρους Αρίνα χρειάστηκαν 36' για να κάνουν ό,τι θέλουν την ήδη ανύπαρκτη άμυνα των Πορτογάλων. Παράλληλα, τα τέρματα των Ο' Μπράιαν (4'), Ζορζ Κόστα (αυτογκόλ 29') και ΜακΜπράιντ (36') ήταν αρκετά να τους δώσουν αρκετά νωρίς τη διαφορά ασφαλείας που ήθελαν.

Στην αντίπερα όχθη, οι Πορτογάλοι έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν αρχικά στο 39' με τον Μπέντο και στο 71' χάρη στο αυτογκόλ του Εϊνγκους.

ΗΠΑ: Φρίντελ, Χέιντουκ, Μαστρένι, Αγκους, Σάνε, Πόουπ (80' Λαμόσα), Ο' Μπράιαν, Στιούαρτ (46' Τζόουνς), Μπίσλεϊ, Ντόνοβαν (75' Μουρ), ΜακΜπράιντ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βίτορ Μπάια, Ζόρζε Κόστα (74' Αντράδε), Μπέτο, Κόουτο, Ρούι Ζόρζε (69' Μπέντο), Πέτιτ, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Ρούι Κόστα (78' Νούνο Γκόμεζ), Φίγκο, Ζοάο Πίντο, Παουλέτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΪΡΕ 1-1

Μπορεί η Γερμανία να πέτυχε μια μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα, όμως τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για αυτούς. Το χτεσινό 1-1 με το Εϊρε ήταν άλλη μια έκπληξη ειδικά με τον τρόπο που ήρθε.

Τα «πάντσερ», μπήκαν αρκετά δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 18' ο Κλόζε άνοιξε το σκορ. Στην επανάληψη, οι Ιρλανδοί πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο Καν έσωσε την εστία του αρκετές φορές, χωρίς όμως να τα καταφέρει και στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν η κεφαλιά του Κιν κατέληξε στα δίχτυα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Λίνκε, Ράμελοφ, Μέτζελντερ, Φρινγκς, Χάμαν, Σνάιντερ (88' Γέρεμις), Μπάλακ, Τσίγκε, Κλόζε (85' Μπόντε), Γιάνκερ (75' Μπίρχοφ).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Γκίβεν, Κέλι (73' Κουίν), Μπριν, Στόντον (87' Κάνιγχαμ), Χαρτ (73' Ριντ), Φίναν, Χόλαντ, Κίνσελα, Κιλμπέιν, Νταφ, Κιν.

ΡΩΣΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ 2-0

Χωρίς να συναντήσει πολλά προβλήματα, η Ρωσία επικράτησε της Τυνησίας με 2-0 για τον Θ' Ομιλο και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Αντίθετα, οι Τυνήσιοι με την ήττα τους θα επιζητήσουν τους βαθμούς που χρειάζονται στις προσεχείς αναμετρήσεις.

Οι Ρώσοι, κατάφεραν να πανηγυρίσουν δύο τέρματα σε τέσσερα λεπτά (59' Τίτοφ και 63' Καρπίν με πέναλτι) και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αποστολή τους.

ΡΩΣΙΑ: Νιγματούλιν, Κοφτούν, Νικιφόροφ, Σολομάτιν, Σεμσόφ (46' Κοκλόφ), Ονόπκο, Καρπίν, Τιτόφ, Μπεσάστνικι (55' Σιτσέφ), Πιμένοφ, Ισμαΐλοφ (78' Αλενίτσεφ).

ΤΥΝΗΣΙΑ: Μπουμνιζέλ, Μπαντρά (84' Ζιτουνί), Μκάχερ, Ζαζίρι Τραμπέλσι, Γκαμπσί (67' Μαντεμπί), Σελίμι (67' Σελίμι), Μπουζέν, Μπουαζίζι, Ζαϊντι, Ασίρ.


ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 79-70
Οι... αετοί της κορυφής

Αυτόν τον πανηγυρισμό τον περίμενε αρκετό καιρό ο Μιχάλης Κακιούζης

Sportidea

Αυτόν τον πανηγυρισμό τον περίμενε αρκετό καιρό ο Μιχάλης Κακιούζης
Αυτό το ραντεβού το περίμενε 32 χρόνια η ΑΕΚ. Και σίγουρα δεν ήταν διατεθειμένη να το αφήσει να πάει χαμένο... Ακόμα και όταν τα πράγματα στη διαδικασία των πλέι οφ δυσκόλεψαν επικίνδυνα για αυτήν (2-0 νίκες του Ολυμπιακού) απέδειξε πόσο ήθελε να είναι παρούσα στην ιστορική στιγμή. Ακόμα και χθες, στο ΟΑΚΑ, όταν η διαφορά των +17 πόντων μετατράπηκε σε -3 γι' αυτήν, δεν πτοήθηκε. Από χθες η ΑΕΚ είναι η φετινή πρωταθλήτρια Ελλάδας επικρατώντας του Ολυμπιακού με 79-70 στον πέμπτο και πιο συγκλονιστικό τελικό. Αυτό ήταν το 8ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ενωσης και το πρώτο της από καταβολής Α1, που ξαναμπήκε πλέον μετά από απουσία τριών και πλέον δεκαετιών στο πάνθεων των επιτυχιών. Σημειώνεται ότι οι επιτυχίες για τους «κιτρινόμαυρους» δε σταματούν εδώ, αφού για πρώτη φορά ο πρωταθλητής στέφεται με ανατροπή του 2-0 στις νίκες.

Συγκλονιστικός τελικός

Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, η ατμόσφαιρα που είχαν στήσει οι οπαδοί της προϊδέαζε για μια μεγάλη φιέστα, ενώ παράλληλα έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στου παίκτες της ΑΕΚ στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, που προηγήθηκαν με 12-4 στο 5`. Παρ' όλα αυτά η είσοδος του Ρισασέ στον αγώνα για τον Ολυμπιακό βελτίωσε την επίθεση των «ερυθρολεύκων» που έκλεισαν το δεκάλεπτο μόλις δυο πόντους πίσω (16-14). Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου έβαλε στο παρκέ τον Νίκο Χατζή και με σπουδαία άμυνα περιόρισε τον Ρισασέ, ενώ σε συνδυασμό και με την απόδοση των Κακιούζη Ντικούδη έφεραν την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ (40-28 στο 17`) και 43-31 στο ημίχρονο. Ομως τα πάντα άλλαξαν στο τρίτο δεκάλεπτο. Το χαλάρωμα των γηπεδούχων στην άμυνα, αλλά και το... ξύπνημα του Μίλαν Τόμιτς που σημείωσε 13 πόντους εκ των οποίων 4 τρίποντα έφερε τους φιλοξενουμένους σε απόσταση αναπνοής (56-51) 10` πριν το φινάλε. Στην τελευταία περίοδο ο αγώνας ήταν πραγματικό ντέρμπι με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Ομως και πάλι ο Χατζής έδωσε «αέρα» 5 πόντων στην ομάδα του (73-68) 70'' πριν το τέλος του παιχνιδιού, ανοίγοντας το δρόμο προς τον τίτλο. Ο εκνευρισμός, αλλά και η κούραση των παικτών του Ολυμπιακού από την υπερπροσπάθεια που έκαναν στην επανάληψη φάνηκε να σταματάει τα όνειρά τους για κατάκτηση του τροπαίου.

ΑΕΚ: Ζήσης 2, Κακιούζης 12 (2), Χόλντεν (12), Ντικούδης 23 (1), Χατζής 20 (3), Μπετς 3, Κικίλιας, Μπιλμπά 4, Παντελιάδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τόμιτς 15 (4), Αμανατίδης 11, Ντε Μιγκέλ 10, Παπανικολάου 7, Μπουντούρης 3 (1), Ρισασέ 17 (4), Φέμερλινγκ 2, Νικαγκμπάτζε 5 (1), Παπαλουκάς 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ