ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Στις 18 του Ιούνη στους καταπέλτες». Με τα λόγια αυτά τελείωσε, καταχειροκροτούμενη από τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους, την ομιλία της στην πλατεία Κοραή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η χθεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά ήταν ένα σάλπισμα της Κομματικής Οργάνωσης του Κόμματος προς τους εργαζόμενους, ενότητας και πάλης. Ενα κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της επόμενης Τρίτης. Ενα μήνυμα καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκλογές του Οκτώβρη. Τον τόνο στη συγκέντρωση έδιναν τα μέλη της ΚΝΕ, που υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα με το σύνθημα «80 χρόνια αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στο ματοκύλισμα των εργατών από τις δυνάμεις καταστολής στην τελευταία απεργία. «Θέλουν να μας δέσουν, για να ανοίξουν το δρόμο σε νέα μέτρα ενάντια στο λαό», τόνισε, προσθέτοντας ότι μία μέρα πριν την επίθεση ενάντια στους απεργούς ο Χριστοδουλάκης είχε ζητήσει από τους εφοπλιστές να γυρίσουν στην Ελλάδα, υποσχόμενος ότι θα έχουν πλήρη ασυδοσία. «Η κυβέρνηση ήθελε να δώσει εξετάσεις, αλλά απέτυχε, γιατί την ίδια μέρα έδιναν εξετάσεις και οι εργάτες και πήραν άριστα», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, υπογράμμισε ότι, αν ο λαός δε συσπειρωθεί και δεν αντεπιτεθεί, θα δεχτεί καταιγιστική επίθεση τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν πρόδωσαν τα προγράμματά τους. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν, γιατί ψηφίζουν αυτά τα κόμματα, είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφερόμενη, τέλος, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, είπε ότι μπορεί από τη μάχη αυτή να εκφραστεί η χειραφέτηση του λαού. «Κριτήριο για το αν θα γίνει ένα βήμα μπρος, θα είναι αν θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ», τόνισε, προσθέτοντας ότι για να μην υπάρχουν ψευτοδιλήμματα για το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο πρέπει να στείλουν τη δεύτερη Κυριακή τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση ήταν η Ελπίδα Παντελάκη υποψήφια νομάρχης, ο Γιάννης Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, ο Κώστας Τζατζάνης υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, ο Απόστολος Συρίγος υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού, ο Στέλιος Μπενετάτος υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη, ο Δημήτρης Μουρίκης υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου και ο Βασίλης Λεμπέσης υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δικομματισμός και διπολισμός είναι και τα δύο όπλα της κυρίαρχης πολιτικής

Εμφαση στην ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οπως συγκεκριμένα υπογράμμισε, «αν ο λαός δε συσπειρωθεί, και συσπειρωμένος δεν αντεπιτεθεί στην πολιτική των μονοπωλίων, στην ιμπεριαλιστική πολιτική γενικότερα, θα ακολουθήσει νέα καταιγιστική επίθεση».

Ομως, συνέχισε, «αλίμονο αν ο λαός τα βάλει σήμερα κάτω. Η επίθεση θα γίνει ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο καταιγιστική. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δεν είναι η φυσική κατάσταση του λαού, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου συσχετισμού δύναμης, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια, το κεφάλαιο γενικότερα.

Αγανάκτηση ναι, είναι δικαιολογημένη, απογοήτευση όμως όχι. Γιατί τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι Συνθήκες που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αρχής γενομένης την προηγούμενη δεκαετία με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, όπως και άλλα ντοκουμέντα σαν τη "Λευκή Βίβλο", τα πράγματα τα έλεγαν καθαρά.

Αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανατροπή των κατακτήσεων στο σύστημα κοινωνικής πολιτικής και ασφάλισης».

Συνεχίζοντας επ' αυτού η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως «αν υπάρχουν -- και υπάρχουν --πολλοί που αισθάνονται ότι διαψεύστηκαν, δεν έχουν δίκιο, με την έννοια ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεσμεύτηκαν για μια άλλη πολιτική.

Μπορεί να δεσμεύτηκαν για νέες θέσεις εργασίας, ή για το ύψος των συντάξεων, για την παραγραφή των χρεών των αγροτών σε προεκλογική περίοδο, όμως ύστερα από την εμπειρία που έχει ο ελληνικός λαός, σε ένα μεγάλο μέρος του όφειλε να ξέρει ότι τέτοιες υποσχέσεις είναι συνηθισμένες».

«Δεν κατηγορούμε -- τόνισε -- τον ελληνικό λαό, απλά θεωρούμε ότι τώρα πια υπάρχει πείρα, άρα σήμερα είμαστε όλοι περισσότερο υποψιασμένοι, επομένως δε δίνουμε σημασία σε υποσχέσεις αλλά στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές μιας πολιτικής. Το κύριο και βασικό κριτήριο είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει».

Οφελος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια αυτής της πολιτικής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως «η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, ολόπλευρη και σε βάθος εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, διευκόλυνση της συγκέντρωσης του μεγάλου κεφαλαίου, επομένως δε χωράει φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική».

«Σήμερα -- συνέχισε -- ξέρουμε όλοι και όλες τι σημαίνει νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τι σημαίνει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ, το ξέρουμε. Το ζούμε και το ζείτε όλοι καθημερινά.

Αυτά που ζούμε καθημερινά δεν είναι παρά πλευρές και πτυχές, συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής που δεν επιβάλλεται μόνο και μόνο γιατί έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μιας πολιτικής που θα συνεχιστεί από μια κυβέρνηση της ΝΔ, από μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε «ορισμένους αριστερούς πολιτικούς με ή χωρίς εισαγωγικά», οι οποίοι «πρεσβεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μείγμα πολιτικής που να φέρει θετικά αποτελέσματα για το λαό», υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά: «Λένε συνειδητά ψέματα ή είναι εκτός πραγματικότητας. Οταν η γενική στρατηγική είναι αντιδραστική, τότε δεν μπορεί να υπάρξει όφελος για το λαό. Με αυτήν τους τη θέση πάνε να δικαιολογήσουν γιατί δεν κλείνουν την πόρτα στα κεντροαριστερά σενάρια και στη λογική τού πάνω απ' όλα να είμαστε σε μια κυβέρνηση και όποια να 'ναι. Η πρόσφατη γαλλική εμπειρία διδάσκει».

Καταλήγοντας η ομιλήτρια τόνισε: «Πριν λίγα χρόνια η θέση του ΚΚΕ ότι τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίδια στρατηγική μπορεί να ξένιζε κάποιους. Σήμερα όμως λογικά δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν καλοπροαίρετο, εφόσον δε βλέπει την ένταξη ή τη σύνδεσή του με τα κόμματα αυτά κάτω από ένα στενό προσωπικό συμφέρον, που σχετίζεται με πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογία ή άλλου τύπου εξαρτήσεις.

Ο καυγάς που γίνεται μεταξύ τους δεν είναι σικέ, είναι πραγματικός, διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του την κυβερνητική εξουσία. Η Ιστορία του τόπου μας και η διεθνής πείρα έχει δείξει ότι πάντα η αστική τάξη στη χώρα μας εκφραζόταν με περισσότερους από έναν σχηματισμούς, έναν κύριο και μια εφεδρεία ή και δύο κύρια και περισσότερα κόμματα. Γι' αυτό και έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατεί καλά ο δικομματισμός, η εναλλαγή δηλαδή κομμάτων που δε θα οδηγούσε σε αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Ο δικομματισμός είναι το προσφιλές σύστημα, όμως δε βλέπει τα πράγματα δογματικά. Από τώρα προσπαθεί να προετοιμάσει το διπολισμό για όσο διάστημα χρειαστεί, για να ξαναέλθει ο δικομματισμός».

Συκοφαντώντας το σοσιαλισμό στοχεύουν στην καθυπόταξη συνειδήσεων

«Συκοφαντώντας συνειδητά το σοσιαλισμό με τη λογική τα πόδια ψηλά και το κεφάλι κάτω, χλευάζοντας την ιστορία της ταξικής πάλης, επιχειρούν να καθυποτάξουν τη συνείδηση και τον αγώνα των εργαζομένων». Με τα λόγια αυτά η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την αναδρομή της στα τελευταία δέκα χρόνια, στις ανατροπές που σημειώθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες διευκρινίζοντας πως στέκεται σ' αυτές γιατί εκτιμιέται πως ένα μεγάλο μέρος της αποστράτευσης λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων έχει τη ρίζα του εκεί.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας - όπως υπογράμμισε - τα κόμματα εξουσίας «προσπαθούν να δρέψουν πολιτικούς, εκλογικούς καρπούς, ποντάροντας στη συστηματική κατασυκοφάντηση του σοσιαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα στη συσκότιση των πραγματικών αιτίων, αντικειμενικών και υποκειμενικών, που οδήγησαν στις ανατροπές, δηλαδή στη νίκη των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Για όλα ενοχοποιείται ο σοσιαλισμός, ενώ ο καπιταλισμός είναι η τέλεια κοινωνία, για τα καμώματα της οποίας, από την ανεργία ως τον πόλεμο, φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από το ίδιο το σύστημα.

Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα στην πολιτική και στην κοινωνία. Ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε να δικαιωθεί και όταν συνυπήρχε με τη βιτρίνα του απέναντι και ενάντια στο σοσιαλιστικό σύστημα, με τις αδυναμίες και ατέλειες που είχε το σύστημα αυτό που οικοδομήθηκε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και των συνεπειών του πολέμου, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη πείρα».

Ο καπιταλισμός δε δικαιώνεται, δεν αθωώνεται

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια υπογράμμισε: «Ο καπιταλισμός δε δικαιώνεται, ούτε αθωώνεται, παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί παγκόσμια χωρίς το αντίπαλο δέος και παρά τη διάδοση της απογοήτευσης και της σύγχυσης που αναπόφευκτα επέφεραν οι ανατροπές. Στην πολιτική δε δικαιώνεται ο ισχυρός, αλλά αυτός που στέκει με την πλευρά του λαού, που οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του δε χάνονται μέσα σε γενικά στατιστικά στοιχεία του μέσου όρου, αλλά με βάση τη διαχωριστική γραμμή μονοπώλια - λαός, κεφάλαιο - εργασία.

Αν μετά το δεύτερο πόλεμο ο καπιταλισμός είχε διακοσμήσει τη βιτρίνα του με τα άφθονα και πολυποίκιλα καταναλωτικά αγαθά, αν έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Εγινε γιατί υπήρχε ο φόβος της άμιλλας και της σύγκρισης με την αλματώδη οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος. Γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βγήκε από τη δίνη του β' παγκόσμιου πολέμου με απαιτήσεις, και γιατί διήνυσε μια ευνοϊκή γι' αυτό συγκυρία».

«Μα και τότε - κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα - οι παραχωρήσεις που έκανε δεν καταργούσαν την εκμετάλλευση, το χάσμα ανάμεσα στα κέρδη και τα εισοδήματα. Ηταν μια περίοδος που προετοίμαζε τη σημερινή βάρβαρη επίθεση.

Αν στέκομαι στα θέματα του σοσιαλισμού είναι γιατί εκτιμάμε ότι ένα μεγάλο μέρος της αποστράτευσης λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων σχετίζεται με τον απόηχο αυτής της υποχώρησης εν μέσω αντικομμουνιστικής υστερίας και εκφοβισμού».

Οι μεν εξετάσεις στους εφοπλιστές οι δε εξετάσεις αγώνα!

Η παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, που πριν λίγο καιρό έγινε «μάρτυρας» της άγριας επίθεσης των δυνάμεων καταστολής εναντίον απεργών ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων, δε θα μπορούσε παρά να γίνει αφορμή, ώστε να αναφερθεί στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, για τα οποία κατέθεσε ορισμένα ερωτήματα.

Παρότι όπως τόνισε «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, που την πυγμή της ξέρει να τη δείχνει μόνο στους εργάτες, στους εργαζόμενους, ωστόσο τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί τέτοια εξαλλοσύνη εκείνη την ημέρα στο λιμάνι; Γιατί ειδικά στο λιμάνι συγκεντρώθηκε με τόσο ακραία μορφή η κυβερνητική επίθεση υπό την καθοδήγηση, εννοείται, των εφοπλιστών;».

«Πολλοί είναι οι λόγοι --συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα-- ανάμεσα σ' αυτούς και ο ρόλος που διαδραματίζει το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και η διεθνής του σημασία. Θα σταθώ σε ένα λόγο ειδικά. Μόλις μια μέρα πριν, αλλά και την ίδια μέρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης είχε απευθύνει έκκληση προς τους Ελληνες εφοπλιστές που δρουν με ξένη σημαία να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία. Εδωσε, μάλιστα, το λόγο του ότι θα έχουν τους ίδιους όρους ασυδοσίας και διευκόλυνσης που απολαμβάνουν κάτω από άλλες, ξένες σημαίες. Την ίδια έκκληση απηύθυνε και σε άλλους Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν παχυλά ταμεία και καταθέσεις στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στο σώμα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας η πορεία ενσωμάτωσης στην ΕΕ και ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση ήθελε να δώσει εξετάσεις στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο εφοπλιστικό.

Δεν το πέτυχε, όμως, γιατί την ίδια ώρα έδιναν εξετάσεις αγώνα και αξιοπρέπειας και οι αγωνιστές ναυτεργάτες και γενικότερα το εργατικό κίνημα στον τόπο μας, καθώς και η νεολαία.

Γι' αυτό και ο αγώνας αυτός θα περάσει σαν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρόχρονη ηρωική και πατριωτική δράση του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος».

Ας μιλήσουν οι καλοθελητές του αντικομμουνισμού...

Αναφερόμενη σε κάποιο σημείο της ομιλίας της στις αποκαλύψεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις πληροφορίες που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναρωτήθηκε, ρητορικά περισσότερο:

«Τι λένε σήμερα οι καλοθελητές της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, τώρα, δηλαδή, που κάθε μέρα βγαίνουν και νέες αποκαλύψεις, ότι ήξεραν και άφησαν ή ότι ήξεραν και δεν έκαναν τίποτε;

Είναι τυχαίο ότι σήμερα βγήκε ξανά στην επιφάνεια μια άλλη στιγμή της ιστορίας των ΗΠΑ, με θύμα πάντα τον ίδιο τον αμερικανικό λαό; Οτι ήξεραν και δεν έκαναν τίποτε, προκειμένου να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την τραγωδία στο Περλ Χάρμπορ;».

Η Αλ. Παπαρήγα στον «ΑΛΦΑ»

Αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο στην τηλεόραση του «ΑΛΦΑ», στην εκπομπή «Εκ του σύνεγγυς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ