Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μεν εξετάσεις στους εφοπλιστές οι δε εξετάσεις αγώνα!

Η παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, που πριν λίγο καιρό έγινε «μάρτυρας» της άγριας επίθεσης των δυνάμεων καταστολής εναντίον απεργών ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων, δε θα μπορούσε παρά να γίνει αφορμή, ώστε να αναφερθεί στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, για τα οποία κατέθεσε ορισμένα ερωτήματα.

Παρότι όπως τόνισε «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, που την πυγμή της ξέρει να τη δείχνει μόνο στους εργάτες, στους εργαζόμενους, ωστόσο τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί τέτοια εξαλλοσύνη εκείνη την ημέρα στο λιμάνι; Γιατί ειδικά στο λιμάνι συγκεντρώθηκε με τόσο ακραία μορφή η κυβερνητική επίθεση υπό την καθοδήγηση, εννοείται, των εφοπλιστών;».

«Πολλοί είναι οι λόγοι --συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα-- ανάμεσα σ' αυτούς και ο ρόλος που διαδραματίζει το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και η διεθνής του σημασία. Θα σταθώ σε ένα λόγο ειδικά. Μόλις μια μέρα πριν, αλλά και την ίδια μέρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης είχε απευθύνει έκκληση προς τους Ελληνες εφοπλιστές που δρουν με ξένη σημαία να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία. Εδωσε, μάλιστα, το λόγο του ότι θα έχουν τους ίδιους όρους ασυδοσίας και διευκόλυνσης που απολαμβάνουν κάτω από άλλες, ξένες σημαίες. Την ίδια έκκληση απηύθυνε και σε άλλους Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν παχυλά ταμεία και καταθέσεις στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στο σώμα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας η πορεία ενσωμάτωσης στην ΕΕ και ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση ήθελε να δώσει εξετάσεις στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο εφοπλιστικό.

Δεν το πέτυχε, όμως, γιατί την ίδια ώρα έδιναν εξετάσεις αγώνα και αξιοπρέπειας και οι αγωνιστές ναυτεργάτες και γενικότερα το εργατικό κίνημα στον τόπο μας, καθώς και η νεολαία.

Γι' αυτό και ο αγώνας αυτός θα περάσει σαν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρόχρονη ηρωική και πατριωτική δράση του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ