Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
Καμία αλλαγή δε δέχεται η Τουρκία

Το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό δεν μπορεί να μεταβληθεί, διαβεβαιώνει την Αγκυρα η ισπανική προεδρία

Η Τουρκία με αλλεπάλληλα διαβήματα προς την ισπανική προεδρία υπογραμμίζει ότι δε θα δεχτεί την αλλαγή ούτε σε ένα κόμμα στο αμερικανοβρετανικό κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό, και ζητά τον πειθαναγκασμό της Αθήνας. Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση καθησυχάζει την Αγκυρα, με τη βεβαίωση ότι «το κείμενο της Αγκυρας δεν μπορεί να μεταβληθεί». Και η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει, μάλλον για εσωτερική κατανάλωση, την εικόνα μιας σκληρής μάχης που υποτίθεται ότι δίνει για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας, αν και έχει αποδεχτεί πως το κείμενο της Αγκυρας δεν είναι δυνατό να μεταβληθεί.

Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, με «άκρως απόρρητο» τηλεγράφημα προς την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, μεταφέρει τις πληροφορίες που αποκόμισε στις επαφές με την πρεσβεία της Ισπανίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «τον τελευταίο καιρό και με αυξανόμενο ρυθμό οι Τούρκοι γίνονται ιδιαίτερα οχληροί, τόσο στην ισπανική πρεσβεία στην Αγκυρα, όσο και στο ισπανικό ΥΠΕΞ στη Μαδρίτη, έναντι της ισπανικής προεδρίας, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλα φορτικά διαβήματα με προτροπές να πειθαναγκαστεί η Ελλάδα σε συμβιβασμό για το θέμα του ευρωστρατού». Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο, η Αγκυρα στα διαβήματά της υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι «η Τουρκία δε θα δεχτεί να μεταβληθεί ούτε κόμμα από το κείμενο της Αγκυρας».

Η ισπανική προεδρία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τον φορτικό τρόπο και τους οξείς τόνους της Αγκυρας. Ωστόσο, όπως σημειώνει το έγγραφο, έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στην τουρκική κυβέρνηση ότι ναι μεν «αντιλαμβάνεται πως το κείμενο της Αγκυρας δεν μπορεί να μεταβληθεί, είναι όμως υποχρεωμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και οι συνεχείς τουρκικές οχλήσεις και θορυβώδεις δηλώσεις δε συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή».

Κωδικοποιώντας τις διαπραγματευτικές θέσεις των εμπλεκομένων μερών, όπως αυτές εμφανίζονται στο άκρως απόρρητο τηλεγράφημα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι: Το αμερικανοβρετανικό κείμενο της Αγκυρας, σύμφωνα με τη θέση της ισπανικής προεδρίας, δεν μπορεί να μεταβληθεί. Γι' αυτό το κείμενο η Αγκυρα δηλώνει ότι δε θα δεχτεί να αλλαχτεί ούτε κόμμα. Και η Ελλάδα, με επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το αποδεχτεί αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Με δεδομένες αυτές τις θέσεις έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και ποια πλευρά θα υπαναχωρήσει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον ευρωστρατό στις 20 του μηνός στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ