Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενοποίηση μέτρων «για την τρομοκρατία και τη λαθρομετανάστευση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Με «ευρεία συναίνεση» του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (JAI) υιοθετήθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο τα δύο «πακέτα μέτρων για την τρομοκρατία και τη λαθρομετανάστευση», ενώ προωθείται η ισπανική πρόταση για συνολικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών διαμέσου του δορυφορικού συστήματος «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» και η βρετανο-γερμανική πρόταση για «προληπτικές κυρώσεις» στις χώρες προέλευσης και διοχέτευσης της «παράνομης» μετανάστευσης.

Τα «πακέτα μέτρων» προωθούνται από την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και θα αποτελέσουν τις «βασικές προτεραιότητες» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (21/22 Ιούνη). Το Συμβούλιο JAI υιοθέτησε τα δύο «πακέτα» (βλ. «Ρ» 13/06/2002) κεκλεισμένων των θυρών και το όλο ζήτημα προωθείται «εμπιστευτικά» προς τη Σεβίλλη, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θ' «ανακοινώσουν» τις «κοινές» αποφάσεις. Η προπαγανδιστική σύνδεση «τρομοκρατίας και λαθρομετανάστευσης» έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τους Ευρωπαίους κυβερνώντες και θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης.

Αλλά και στο χτεσινό JAI υπήρξαν ορισμένες επιφυλάξεις κρατών - μελών για το γενικό «βιομετρικό» φακέλωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αυτόχθονων και μεταναστών, όπως και αντιρρήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και της Σουηδίας ότι η «απειλή» των χωρών προέλευσης των κύριων μεταναστευτικών ροών «μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικό μήνυμα από την «Ευρώπη - φρούριο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, πιέζει για συγκεκριμένα μέτρα «απολύμανσης» της ΕΕ και δήλωσε ότι «πρόκειται για μέτρα που αντιτίθενται» στις θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης, αντί για την προώθηση ενός προτύπου ενσωμάτωσης, που θα συνδυάζει την ελευθερία με τις απαιτήσεις ασφαλείας». Μα γι' αυτό ακριβώς πρόκειται, αφού οι «απαιτήσεις ασφαλείας» των κυβερνώντων έρχονται σε ανοιχτή σύγκρουση με την «ελευθερία» των Ευρωπαίων πολιτών, αυτόχθονων και μεταναστών.

Ο εχθρός - μετανάστης

Το Συμβούλιο JAI υιοθέτησε το «συμβιβαστικό σχέδιο» της ισπανικής προεδρίας, που προσπαθεί να συγκεράσει, ενόψει της Σεβίλλης, τα μέτρα «βιομετρικού» φακελώματος όλων των Ευρωπαίων πολιτών και τη λεγόμενη «διαφύλαξη των συνόρων». Στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υιοθετήθηκαν «κατά προτεραιότητα» δώδεκα μέτρα, που σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν «διακυβερνητικά», δηλαδή με συμμετοχή ορισμένων κρατών - μελών. Η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα των «μηχανισμών καταπολέμησης» προβλέπεται να ισχύσει «μετά από ένα χρόνο».

Απ' ό,τι έγινε γνωστό αποφασίστηκε «κοινή δράση» στον τομέα των «υπηρεσιών» με τη δημιουργία ενός ad hoc «δικτύου πλαστογραφημένων εγγράφων» μέσα από «κλειστό κύκλωμα» (intranet). Οσον αφορά την «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή» θα δημιουργηθεί «σε πρώτη φάση ένας κοινός μηχανισμός των υπευθύνων υπηρεσιών ελέγχου των εξωτερικών συνόρων» και προγράμματα «κοινής εκπαίδευσης», με στόχο τη δημιουργία ενός «ευρω-σώματος διαφύλαξης των συνόρων». Το Συμβούλιο JAI έδωσε «εντολή» στην Κομισιόν να προετοιμάσει «μέχρι το Μάρτη του 2003» ένα πανευρωπαϊκό «κοινό σύστημα αναγνώρισης των θέσεων (βίζα)», που θα χρησιμοποιηθεί βέβαια, ως άλλοθι, για το πανευρωπαϊκό «βιομετρικό» φακέλωμα. Γιατί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «είναι παράξενο να παίρνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα από μερικούς και όχι απ' όλους», με τον ορισμό ότι είναι «διακριτική μεταχείριση».

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις κυρώσεις «εναντίον τρίτων χωρών που αρνούνται να συνεργαστούν με την ΕΕ στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Ηδη σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη 2001) «μια πραγματική κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση προϋποθέτει την ενσωμάτωση της πολιτικής των μεταναστευτικών ροών στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Γερμανία πιέζουν να αποφασιστούν «κοινές προληπτικές κυρώσεις» εναντίον των τρίτων χωρών που δε «συνεργάζονται κατάλληλα, αλλά αντιδρούν, για πολιτικούς λόγους η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Σε περίπτωση συμφωνίας θα δοθεί «εντολή» στην Κομισιόν να επεκτείνει την «πολιτική προληπτικών κυρώσεων» που ισχύει ήδη στις σχέσεις με ορισμένες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Σρι Λάνκα, ή που διαπραγματεύεται με Ρωσία, Πακιστάν, Ουκρανία και Μαρόκο, και «ακούγονται» τα ονόματα χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Αλβανία.

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ, προωθεί ενόψει της Σεβίλλης και τη χρήση του δορυφορικού συστήματος «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» στην «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης». Η Βρετανία έχει ήδη προτείνει τη χρήση του «Βασιλικού Ναυτικού» στη Μεσόγειο για την «απόκρουση των βαρβάρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ