ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο «μεγάλος αδελφός» αναλαμβάνει υπηρεσία...

Εκδόθηκε ΠΔ που καθιστά υποχρεωτικές τις τοξικολογικές εξετάσεις για εντοπισμό των χρηστών ναρκωτικών, σύμφωνα με όσα ισχύουν σε ΗΠΑ και Αγγλία

* Ανοίγει ο δρόμους για εφαρμογή και από εργοδότες ανάλογων μεθόδων για ανίχνευση όχι μόνο χρηστών ναρκωτικών αλλά και οποιουδήποτε νοσήματος

Σε πρώτη φάση, η υποχρεωτική τοξικολογική εξέταση θα αφορά το μόνιμο προσωπικό μέχρι 30 χρόνων. (Η ΦΩΤΟ από ορκωμοσία μόνιμων οπλιτών των ειδικών δυνάμεων)

Eurokinissi

Σε πρώτη φάση, η υποχρεωτική τοξικολογική εξέταση θα αφορά το μόνιμο προσωπικό μέχρι 30 χρόνων. (Η ΦΩΤΟ από ορκωμοσία μόνιμων οπλιτών των ειδικών δυνάμεων)
Ο «μεγάλος αδελφός» παίρνει τη θέση του στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για υποχρεωτικές «τοξικολογικές εξετάσεις», με στόχο τον εντοπισμό των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, που βρίσκονται εντός στρατεύματος, ήρθαν χτες και οι σχετικές διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ίδιου υπουργείου, οι οποίες επιβεβαιώνουν και επαυξάνουν τις ανησυχίες που προκάλεσε η αρχική εξαγγελία αυτού του μέτρου.

Το όλο σκεπτικό της απόφασης θεμελιώνεται πάνω στη λογική σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 109 Α' της 17-05-02) «περί κρίσεως σωματικής ικανότητας στρατευσίμων και στρατιωτικών». Σύμφωνα δε με το άρθρο 4 παρ.5 «ο κρινόμενος δεν έχει το δικαίωμα αρνήσεως διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της παθήσεως για την οποία κρίνεται, εφόσον από αυτές δεν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή του». Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει λάβει τη σχετική γνωμάτευση και έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανάλογα με τον εθισμό που υπάρχει, μειώνει τη σωματική ικανότητα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν ήταν δυνατό να τεκμηριωθεί η περιστασιακή χρήση όταν αυτή δεν έχει δημιουργήσει εξάρτηση». Δηλαδή, οι εξετάσεις θα γίνονται για να ανιχνευτούν ακόμα και οι περιστασιακοί χρήστες.

«Το σκεπτικό εφαρμογής, σημειώνεται, της τοξικολογικής ανάλυσης των ούρων, αφορά καταρχήν το μόνιμο προσωπικό, ηλικίας μέχρι 30 ετών, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί λόγω της πρόσληψης των επαγγελματιών οπλιτών». Η προοπτική δηλαδή είναι να καλύψει και όλους τους στρατιώτες. Αναφέρεται ακόμα ότι οι μόνιμοι στρατιωτικοί, ανάλογα με την ηλικία τους, υποβάλλονται σε περιοδικές ιατρικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αφού τους κοινοποιηθούν, φυλάσσονται στον ατομικό τους φάκελο.

Ειδικά για όσους οι εξετάσεις βγουν θετικές: «Εφόσον η χρήση θεωρείται πλέον πάθηση, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η διαπίστωση δε σημαίνει αυτόματη απόταξη από τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά καταρχήν επαφή, συζήτηση με ειδικούς, καθώς και νοσηλεία και ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα, αν απαιτηθεί, μέχρι την επανένταξη του χρήστη. Απόταξη θα υπάρξει σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας σε εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 12 μηνών».

Σχετικά με τους στρατευμένους, αναφέρει το υπουργείο Αμυνας: «Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει και κατοχυρώνει τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη. Η βεβαίωση αυτή μάλιστα απαιτείται για να τεκμηριώσει τη γνωμάτευση του ψυχιάτρου, ο οποίος κρίνει και αξιολογεί το βαθμό και το μέγεθος της εξάρτησης ενός χρήστη ναρκωτικών». Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι τα πρότυπα έρχονταν από Αγγλία και Αμερική «όπου εφαρμόζεται ο τυχαίος υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος από το 1994 και υπήρξε μείωση των χρηστών στις Ειδικές Δυνάμεις σε ποσοστό περίπου 70%».

Να σημειώσουμε ότι η χρήση τέτοιων μέσων ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για επέκταση του μέτρου αυτού και άλλων ανάλογων ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα μπορούν πλέον να ισχυριστούν ότι το υπουργείο Αμυνας νομιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Σήμερα, λοιπόν, μπορεί να είναι τα ναρκωτικά, αύριο όμως, ένας εργοδότης ή μια ασφαλιστική εταιρία μπορεί να θέλει, μέσω ειδικών εξετάσεων, ακόμα και γονιδιακών, να ανιχνεύσει ποιοι έχουν προδιάθεση π.χ. για καρκίνο και ανάλογα να γίνονται είτε οι επιλογές του προσωπικού είτε η ασφάλιση ή μη του εργαζόμενου.

Εξάλλου χτες, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ακόμα ότι στα πλαίσια της μηχανοργάνωσης των στρατολογικών υπηρεσιών «στο πληροφορικό σύστημα της Στρατολογίας θα καταγράφεται και η υγειονομική κατάσταση του οπλίτη, κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ενοπλες Δυνάμεις, με συνθήκες διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου, ως ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου». Μπαίνουν έτσι τα θεμέλια για φακέλωμα της ατομική υγείας σε εθνική κλίμακα, καθώς «το αρχείο αυτό, μπορεί να αποτελέσει πρωτόλειο υλικό για το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την προώθηση της υπόθεσης "Ιατρικός Φάκελος του Πολίτη"».


Κ.Ζ.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
«Αποστειρωμένη ζώνη» το κέντρο

«Συνήθη μέτρα για περιπτώσεις πορειών, διαδηλώσεων ή άλλων συναφών εκδηλώσεων» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την εφαρμογή του προσωρινού αυτού μέτρου, θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τη συνέχεια». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στα αστυνομικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή της κατοικίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στο Κολωνάκι. Η οδός Αναγνωστοπούλου έχει αποκλειστεί μεταξύ των οδών Ξάνθου και Ηρακλείτου, ενώ ο αστυνομικός έλεγχος της περιοχής έχει ενταθεί.

«Πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμαστεί και κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να προκαθορίσω τις αποφάσεις και τις προσαρμογές που θα χρειαστεί να κάνουν οι αρχές ασφαλείας, οι οποίες έχουν την ευθύνη», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με αυτόν τον... ξεκάθαρο τρόπο έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει κι άλλα μέτρα αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας έτσι ώστε να γίνει, πλέον, η «καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή». Αλλωστε η οδός Αττικού όπου βρίσκεται η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία είναι απροσπέλαστη από διαδηλωτές. Οπως και το κτίριο της Βουλής.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χτες τέθηκε από δημοσιογράφο το θέμα της έντασης των περιπολιών στην περιμετρική ζώνη του Συντάγματος και εντός του προαυλίου της Βουλής. Η απάντηση του Χ. Πρωτόπαππα ήταν ότι «είναι συνήθη μέτρα για περιπτώσεις πορειών διαδηλώσεων ή άλλων συναφών εκδηλώσεων».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική αυτό το μέτρο της «αποστειρωμένης ζώνης» να επεκταθεί και κάπου αλλού, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε: «Μπορώ να το γνωρίζω αυτό; Είναι δυνατό να κάνετε τέτοια ερώτηση; Μπορώ να ξέρω τι θα κάνουν οι αρχές ασφαλείας; Θα με ρωτήσουν; Σας παρακαλώ!» Ετσι ο υπουργός Τύπου εξηγήθηκε και δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας, πλέον, αποφασίζονται και εκτελούνται από την ΕΛΑΣ, μεταθέτοντας σε αυτήν το βάρος της λήψης πολιτικών αποφάσεων, όπως είναι τα μέτρα ασφαλείας...

Στη φυλακή ο Δ. Αϊβατζίδης

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στη 2η ειδική ανακρίτρια Αθηνών, ο 38χρονος τοξικομανής Δημήτρης Αϊβατζίδης, τόσο για την απόπειρα εμπρησμού με γκαζάκια των γραφείων του ΟΚΑΝΑ στα Εξάρχεια στις 5 Ιουνίου, όσο και για την επίθεση στον ίδιο χώρο και στο σπίτι του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο. Συγκατηγορούμενοί του στην πρώτη υπόθεση είναι οι Μάριος Πατσαβός και Ι. Μαράκης, οι οποίοι επίσης προφυλακίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν και οι τρεις ότι επιχείρησαν να κάψουν το κτίριο του ΟΚΑΝΑ, υποστηρίζοντας ότι η σχετική ομολογία τους ήταν προϊόν κακοποίησης από αστυνομικούς. Ιδιαίτερα ο Μ. Πατσαβός είπε στην ανακρίτρια ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια στο αστυνομικό τμήμα. Η μητέρα του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν χτυπημένος και καμένος από τσιγάρα σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ ο δικηγόρος του μίλησε για έντονα σημάδια στην πλάτη, για τα οποία ζήτησε από την ανακρίτρια και ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη «για να διαπιστωθεί ο τρόπος που του αποσπάστηκε η ομολογία».

Ο συνήγορος, εξάλλου, του Δ. Αϊβατζίδη δήλωσε ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο γεγονός ότι ο πελάτης του είναι τοξικομανής 23 χρόνια, ουδέποτε είχε προβεί σε αξιόποινες πράξεις και ξαφνικά εμφανίζεται σαν ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας.

Εξω από το ανακριτικό γραφείο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή ένταση, όταν μερικοί φίλοι του Δ. Αϊβατζίδη τον χειροκρότησαν κατά την προσαγωγή του, φωνάζοντας: «Πες τα Δημήτρη! Πες όλη την αλήθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ