ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος»

Στις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός με τανκς και ελικόπτερα, υλοποιώντας την απόφαση ανακατάληψης της Δ. Οχθης

Οίκημα που χτυπήθηκε από ρουκέτα ελικοπτέρου

Associated Press

Οίκημα που χτυπήθηκε από ρουκέτα ελικοπτέρου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών προχώρησαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα εφαρμόζοντας το σχέδιο, που εξήγγειλε ο Αριέλ Σαρόν. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε, πάλι, εφέδρους προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ευρείας κλίμακας, νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Δ. Οχθη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, την ίδια στιγμή, απηύθυνε νέα έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ζητήσει πράξεις και όχι λόγια, ενώ αναβλήθηκε για «καταλληλότερη» στιγμή το όραμα Μπους, που αρκέστηκε να εκφράσει συλλυπητήρια στον Σαρόν, ενώ ο Πάουελ ζητούσε τη «βοήθεια» των Αράβων συμμάχων για να «πετύχει» το αμερικανικό σχέδιο.

Σκηνές νωπές, ακόμη, στη μνήμη από το «Προστατευτικό Τείχος», άρχισαν να επαναλαμβάνονται στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός, με τανκς, ελικόπτερα, και ισχυρές δυνάμεις, επανακατέλαβε τη Βηθλεέμ, το γειτονικό της καταυλισμό Ντεχάισε, το προάστιο Μπεϊτούνια της Ραμάλα, τα περίχωρα της Νάμπλους, μέρος της Χεβρώνα, την Ντούρα, την Τουλκαρέμ, ενώ υπό κατοχή παραμένουν από την Τετάρτη, η Τζενίν, το ομώνυμο προσφυγικό στρατόπεδο, και η Καλκίλια. Η λιτή στρατιωτική ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι γίνονται «έρευνες, συλλήψεις, έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας» και ότι «ο στρατός θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του».

Διαδήλωση των Παλαιστινίων, που ονομάστηκε «πορεία της πείνας», έγινε χτες στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Διαδήλωση των Παλαιστινίων, που ονομάστηκε «πορεία της πείνας», έγινε χτες στη Δυτική Οχθη
Στο Ντεχάισε τραυματίστηκαν δύο μικρά παιδιά. Στην Καλκίλια σημειώθηκε σφοδρή μάχη ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε ενόπλους Παλαιστινίους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί, να τραυματιστούν 4 άλλοι και να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος, που φέρεται να ήταν ο τοπικός επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Μία Παλαιστίνια έγκυος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στην ίδια περιοχή. Στην Τζενίν, ισραηλινή ανακοίνωση αναφέρει τη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της «Τζιχάντ», ενώ ανατινάχτηκαν με δυναμίτη τα τοπικά γραφεία του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι το τελευταίο 24ωρο, έχουν συλληφθεί 1.500 Παλαιστίνιοι. Αυτοί οι αιχμάλωτοι προστίθενται στους 628 συλληφθέντες του τελευταίου μήνα. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε, χθες, 1.200 εφέδρους και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει και άλλους μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, 150 εποικισμοί κηρύχτηκαν «στρατιωτικές ζώνες» προκειμένου να απαγορευτεί κάθε είσοδος «υπόπτων». Τέλος, 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ισραηλινά ελικόπτερα, το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη της Γάζας και σε μεταλλουργείο της Κχαν Γιούνις.

Ο γνωστός Σαρόν, έκκληση Αραφάτ

Ισραηλινό τανκ σε δράση

Associated Press

Ισραηλινό τανκ σε δράση
«Δε θα υπάρξει καμία συνομιλία όσο συνεχίζεται η τρομοκρατία» επαναλάμβανε ο Σαρόν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε, ακολουθώντας τα βήματα Μπους, για «τρομοκρατικό άξονα από την Παλαιστινιακή Αρχή, το Ιράν, τη Συρία μέχρι τον μπιν Λάντεν». Τα σχέδια ανακατάληψης, όμως, του Σαρόν προκαλούν αντιδράσεις πολιτικές και στρατιωτικές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες και Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δηλώνουν αντίθετοι σε αυτήν την προοπτική, με το δεύτερο να επικαλείται «πρακτικούς λόγους». Με τα λόγια του, φαίνεται να συμφωνεί μέρος της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας που προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα και η υποδομή για τον ισραηλινό στρατό να παραμείνει ως δύναμη κατοχής στα Αυτόνομα και να αναλάβει τη διοίκησή τους».

Ο Γιάσερ Αραφάτ, με γραπτή του ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα παλαιστινιακά ΜΜΕ και τις εφημερίδες, ζητά «τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι βλάπτουν τον παλαιστινιακό αγώνα, δίνουν άλλοθι στο Σαρόν να προχωρήσει σε ανακατάληψη και δεν είναι νόμιμη αντίσταση κατά του κατακτητή. Ο Αραφάτ απείλησε με διώξεις όσους επιμείνουν σε αυτές και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις εισβολές του έχει εκμηδενίσει τις δυνατότητες δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Την έκκληση Αραφάτ απέρριψαν, αμέσως, οι «Τζιχάντ» και «Χαμάς», των οποίων εκπρόσωποι υπογράμμιζαν ότι «όσο το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει αθώους Παλαιστινίους και να κατέχει τη γη μας, όσο έχει δικαίωμα να επιτίθεται στη Νάμπλους και στην Τζενίν, έχουμε και εμείς δικαίωμα να χτυπάμε τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μειώνονται οι εισβολές, όχι όμως και η ένταση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά το ότι ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες διαπίστωσε ότι οι εισβολές ένοπλων αυτονομιστών στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ από το Πακιστάν έχουν «σχεδόν πάψει», έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει στα σύνορα τους 850.000 στρατιώτες που έχουν παραταχθεί κατά μήκος τους «για όσο χρειαστεί». Στις δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «η εμπειρία μας διδάσκει να περιμένουμε», αναφερόμενος στους αυτονομιστές. Εξάλλου, είπε στους δημοσιογράφους από τη Σριναγκάρ, «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά στη δράση των αυτονομιστών εντός του Κασμίρ».

Η Ινδία και το Πακιστάν «μοιάζουν να απομακρύνονται» από το ενδεχόμενο πολέμου, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, ωστόσο η Ινδία προσπαθεί να δώσει μια νέα χροιά στη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι στο Κασμίρ δρα η Αλ - Κάιντα. Από την άλλη πλευρά, ο Πακιστανός δικτάτορας Περβέζ Μουσάραφ έκανε σαφές ότι το Μάιο, όταν η Ινδία «ήταν έτοιμη να εισβάλει», το Πακιστάν «έπρεπε να δείξει ότι ήταν έτοιμο για πυρηνικό πόλεμο και το έδειξε». Η ινδική διπλωματία χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μουσάραφ «πυρηνικό εκβιασμό».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
«Τρομο-λαγνεία»... αενάως

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αέναος είναι ο κύκλος των δημοσιευμάτων περί τρομοκρατικών μελλοντικών επιθέσεων που απειλούν τον αμερικανικό λαό. Αέναος και ο κύκλος των προειδοποιήσεων του FBI. Αέναος και ο κύκλος των αποκαλύψεων για το τι γνώριζαν οι αμερικανικές αρχές...

Καταρχήν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η χώρα βρίσκεται επί ποδός «πολέμου» εξαιτίας των προειδοποιήσεων του FBI περί τρομοκρατικού χτυπήματος την 4η Ιούλη, δηλαδή την εθνική ημέρα Ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι είναι ενδεχόμενο οχήματα των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων να χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από τρομοκράτες ως κινούμενες βόμβες, λίγο αφότου άνθρωποι με χαρακτηριστικά Μεσανατολιτών επιδίωξαν να αγοράσουν, με μετρητά... αστυνομικά οχήματα και ένα νοσοκομειακό!

Το τρομολαγνικό σκηνικό ενισχύεται από απίθανα περιστατικά, όπως το γεγονός ότι εντοπίστηκε ένα αγνώστου ταυτότητας μονοκινητήριο αεροσκάφος να υπερίπταται πάνω από το Λευκό Οίκο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν την εκκένωσή του. Ωστόσο, ο συναγερμός διάρκησε μόλις δέκα λεπτά καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μικρό «Τσέσνα» μπήκε προφανώς κατά λάθος στην απαγορευμένη ζώνη. Λίγες ώρες νωρίτερα, γειτονικό κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας επίσης εκκενώθηκε, εξαιτίας ενός ύποπτου πακέτου που εντοπίστηκε και το οποίο τελικά αποδείχτηκε ακίνδυνο.

Τέλος, άλλη μία υπηρεσία, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), απέτυχε στην αποστολή της. Μετά τη CIA και το FBI, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post» αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, η NSA, που είναι αρμόδια για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, είχε εντοπίσει τουλάχιστον δύο μηνύματα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, στα οποία γινόταν λόγος για κάποιο σημαντικό γεγονός που θα συνέβαινε την επόμενη ημέρα. Τελικά, ούτε η NSA «απέτρεψε» την επίθεση...

«Να εντείνουμε την αλληλεγγύη μας»

Το ΕΚΑ, κοινωνικές οργανώσεις, φιλειρηνικά κινήματα και Οργανώσεις των Παλαιστινίων στην Ελλάδα καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας (δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής), και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία, με κεντρικά συνθήματα: Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Λευτεριά στους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

ΠΕΡΟΥ
Νίκη των αγώνων

ΛΙΜΑ.--

Η άκαμπτη και αποφασιστική στάση των εργαζομένων και των κατοίκων του νότου της χώρας, έφερε τελικά το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του Αλεχάντρο Τολέδο, εκάμφθη και ανακοίνωσε την αναστολή της πώλησης των δύο κρατικών περιφερειακών ηλεκτρικών εταιριών.

Οχι μόνο αυτό, αλλά το πλήγμα για την κυβέρνηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραιτήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Ροσπιλιόζι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στα νότια της χώρας λόγω των ταραχών που ξέσπασαν όταν η αστυνομία κατέστειλε βίαια μεν ανεπιτυχώς δε, τις κινητοποιήσεις κατά της προωθούμενης ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη διάρκεια των πολυήμερων ταραχών που συγκλόνισαν την Αρεκίπα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, ενώ η κυβέρνηση την κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναθέτοντας την ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης στο στρατό.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Ροσπιλιόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο επενέβη η αστυνομία στην Αρεκίπα, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Ιούνη σε απάντηση της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Υπό το κύμα των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση Τολέδο αναγκάστηκε να αναστείλει τελικώς την πώληση των δημόσιων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Egasa» και «Egesur». Οπως μεταδίδει το BBC, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης έχουν παγώσει προσωρινά έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί περί της νομιμότητάς ή μη της πώλησης των εν λόγω εταιριών, αφού η κυβέρνηση έχει καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ