ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ψυχορραγούν» οι συνομιλίες

Την άμεση απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τον εξωθεί να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου έδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, κατηγορώντας την τουρκική πλευρά για προσπάθεια εκφυλισμού των συνομιλιών.

Ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερ» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι στην τελευταία συνάντηση προσπάθησε σκληρά να τον οδηγήσει σε αποχώρηση από τη διαδικασία. Εκαναν το κάθε τι δυνατόν, είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να αποφασίσουν οι δυο πλευρές ότι τερματίζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε σε δηλώσεις του πως τα όσα αναφέρει ο Ρ. Ντενκτάς στη συνέντευξή του στο «Ρόιτερ» συνιστούν παραβίαση του απόρρητου των συνομιλιών και της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι δυο πλευρές.

Ενόψει του γεγονότος ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει αποφασίσει να παραβιάσει το απόρρητο, συνέχισε ο εκπρόσωπος, η ελληνοκυπριακή πλευρά αισθάνεται την ανάγκη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα, σχολιάζοντας κάποια ζητήματα και επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση. Προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη ο ισχυρισμός του Ρ. Ντενκτάς ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να οδηγήσει την τουρκική σε αποχώρηση από τις συνομιλίες, ανέφερε, και πρόσθεσε: «Ο κ. Ντενκτάς όταν οι μεθοδεύσεις του το απαιτούν δεν έχει καμία δυσκολία να αποχωρεί από τις συνομιλίες, όπως έκανε επανειλημμένα στην ιστορία του Κυπριακού και όπως έκανε στις 8 Νοεμβρίου 2000, που είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Είναι ο κ. Ντενκτάς, που όταν βολεύει τις μεθοδεύσεις και σκοπούς του, δεν έχει καμία δυσκολία να απορρίψει προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες, όπως έκανε με την πρόσκληση του περασμένου Σεπτεμβρίου».

Δηλώσεις Τζεμ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι ο Ντενκτάς υπέβαλε στις συνομιλίες μοντέλο λύσης, προτείνοντας δυο κράτη στο εσωτερικό με μια διεθνή ταυτότητα.

Εάν, είπε ο Τζεμ, γίνει αυτό αποδεκτό, θα είναι δυνατό να υπάρξει λύση. Ο Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ακόμη τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε, μάλιστα, πως αν η κατοχή της Βόρειας Κύπρου αποτελεί πρόβλημα, η Τουρκία μπορεί να αγωνιστεί και να βγει κερδισμένη.

ΕΕΔΥΕ
Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των λαών

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σχετικά με την εκδήλωση για την Ολυμπιακή εκεχειρία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αναφορικά με την προχτεσινή εκδήλωση για την Ολυμπιακή εκεχειρία, έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Εξωτερικών οργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής μια εκδήλωση για την Ολυμπιακή εκεχειρία, στην οποία προσκαλεσμένος και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Νέλσον Μαντέλα.

Από ελληνικής πλευράς καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι του πνευματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου. Απουσίαζαν όμως όλοι όσοι αγωνίστηκαν επί πολλές δεκαετίες κατά του απαρτχάιντ και για την απελευθέρωση του Μαντέλα που ήταν φυλακισμένος 21 χρόνια για τον αντιρατσιστικό αγώνα του, όλοι όσοι από το 1955 αγωνίζονται στη χώρα μας για την ειρήνη, για την αυτοδιάθεση των λαών και για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. (Η ΕΕΔΥΕ ήταν η πρώτη που υποστήριξε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την ιδέα της Ολυμπιακής εκεχειρίας στην περίοδο του "Ψυχρού Πολέμου").

Αλλά κι αν είχαν προσκληθεί οι αγωνιστές της ειρήνης, δε θα είχε συγκαλυφτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση με τη συναίνεση και τη συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε στους πολέμους που διεξάγουν οι ΗΠΑ με ή χωρίς το NATO κατά των λαών που δεν υποτάσσονται στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Δηλαδή, δεν αντιτάσσεται στους πολέμους, αλλά ζητά να γίνεται μια εκεχειρία 15 ημερών κάθε 4 χρόνια που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια τέτοια τοποθέτηση δεν είναι απλώς υποκρισία, αλλά και υποτίμηση της νοημοσύνης των λαών, γιατί σε όλες τις χώρες του κόσμου εκατομμύρια ανθρώπων διαδηλώνουν εναντίον του NATO και των ιμπεριαλιστών».

Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Τουρκικές απειλές εν όψει...

Τη σκυτάλη της καλλιέργειας κλίματος επερχόμενης έντασης στο Αιγαίο πήρε ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης. Με άρθρο του στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ.Μήτση, μιλάει και αυτός με τη σειρά του --μετά τον υπουργό Γ.Παπαντωνίου, που άρθρο του δημοσιεύτηκε προχτές από την ίδια εφημερίδα-- για τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την Τουρκία. «Η Ελλάδα, σημειώνει, συνεχίζει να απειλείται εξ Ανατολών. Η Τουρκία που δεν εννοεί ακόμα να αναλάβει τις ευθύνες της και να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, αλλά και γενικότερα προς την απαίτηση εφαρμογής όσων απορρέουν από τη διεθνή νομιμότητα και συνιστούν το καλώς εννοούμενο πλαίσιο λειτουργίας ενός ευνομούμενου και πολιτισμένου κράτους». Ως απάντηση σε όλα αυτά ο υφυπουργός Αμυνας προβάλει την αλλαγή της αμυντικές στρατηγικής και αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το 50% του Ελληνικού Στρατού θα είναι επαγγελματίες οπλίτες.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Γυναίκες

Ενα ποίημα ζητώ για τις εργαζόμενες γυναίκες. Οχι για τις γνωστές - άγνωστες μεταλλαγμένες, που δε ζουν ούτε μία στιγμή αν δεν αστράψουν μπροστά τους τα φλας. Οχι για τις τηλεοπτικές και κοσμικές κότες, όχι για τις τρελαμένες για εξουσία Παναγιωταρέα και Δαμανάκη, όχι για τις φιλάνθρωπες γυναίκες εφοπλιστών.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που εργάζονται ταμίες στα σούπερ μάρκετ, που παραπονούνται για την πλάτη και τα πόδια τους, που συνέχεια πιάνονται, που όλος ο κόσμος περνάει από μπροστά τους και κόσμο δε βλέπουν, τυχαία καμιά φορά τον αγγίζουν, όταν δίνουν τα ρέστα. Που δεν καταλαβαίνουν πότε είναι μεσημέρι ή απόγευμα και δε γνωρίζουν σ' αυτή τη ζωή παρά μόνο μία ώρα, εκείνη που φεύγουν.

Ενα ποίημα ζητώ για όσες γυναίκες εργάζονται στα εργοστάσια, κάτω από το θλιβερό μάτι ενός αφεντικού, όρθιες πάντα μπροστά σ' ένα εξάρτημα μιας μηχανής που παίρνει όλη την ομορφιά τους.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που εργάζονται στις καφετέριες και πρέπει να είναι πάντα γελαστές, όχι μόνο γιατί ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αλλά γιατί όποιος έχει τα λεφτά έχει πάντα δίκιο.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που, ενώ γυρίζουν από τη δουλιά, τις περιμένει η λάτρα του σπιτιού και των παιδιών, τις περιμένει ένας σύζυγος, θύμα κι αυτός, που σηκώνει εύκολα το χέρι του, αλλά η γυναίκα είναι πάντα σιωπηλή.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που σηκώνουν το σταυρό της αναπηρίας του άντρα, των παιδιών, των συγγενών τους. Δε θα τις γνωρίσουμε ποτέ, γιατί είναι ταγμένες, πρέπει να δροσίζουν το βάσανο, να το φωτίζουν, να του δίνουν ζωή απ' τη ζωή τους.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες μέσα στο κίνημα, που, παρ' όλες τις δυσκολίες της ζωής, κατορθώνουν και τον ελεύθερο χρόνο που έχουν τον αφιερώνουν στους λαϊκούς αγώνες. Χαρούμενες, λυπημένες και σοβαρές, δίνουν, δίνουν χωρίς να σκεφτούν.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Κολομβίας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Κολομβίας διοργανώνεται την Τρίτη 25 του Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου). Ομιλητής θα είναι ο Σιμόν Μοράντες, εκπρόσωπος των FARC-EP (Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων Κολομβίας-Στρατού του Λαού).

Διοργανωτές είναι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ