Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ψυχορραγούν» οι συνομιλίες

Την άμεση απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τον εξωθεί να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου έδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, κατηγορώντας την τουρκική πλευρά για προσπάθεια εκφυλισμού των συνομιλιών.

Ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερ» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι στην τελευταία συνάντηση προσπάθησε σκληρά να τον οδηγήσει σε αποχώρηση από τη διαδικασία. Εκαναν το κάθε τι δυνατόν, είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να αποφασίσουν οι δυο πλευρές ότι τερματίζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε σε δηλώσεις του πως τα όσα αναφέρει ο Ρ. Ντενκτάς στη συνέντευξή του στο «Ρόιτερ» συνιστούν παραβίαση του απόρρητου των συνομιλιών και της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι δυο πλευρές.

Ενόψει του γεγονότος ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει αποφασίσει να παραβιάσει το απόρρητο, συνέχισε ο εκπρόσωπος, η ελληνοκυπριακή πλευρά αισθάνεται την ανάγκη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα, σχολιάζοντας κάποια ζητήματα και επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση. Προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη ο ισχυρισμός του Ρ. Ντενκτάς ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να οδηγήσει την τουρκική σε αποχώρηση από τις συνομιλίες, ανέφερε, και πρόσθεσε: «Ο κ. Ντενκτάς όταν οι μεθοδεύσεις του το απαιτούν δεν έχει καμία δυσκολία να αποχωρεί από τις συνομιλίες, όπως έκανε επανειλημμένα στην ιστορία του Κυπριακού και όπως έκανε στις 8 Νοεμβρίου 2000, που είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Είναι ο κ. Ντενκτάς, που όταν βολεύει τις μεθοδεύσεις και σκοπούς του, δεν έχει καμία δυσκολία να απορρίψει προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες, όπως έκανε με την πρόσκληση του περασμένου Σεπτεμβρίου».

Δηλώσεις Τζεμ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι ο Ντενκτάς υπέβαλε στις συνομιλίες μοντέλο λύσης, προτείνοντας δυο κράτη στο εσωτερικό με μια διεθνή ταυτότητα.

Εάν, είπε ο Τζεμ, γίνει αυτό αποδεκτό, θα είναι δυνατό να υπάρξει λύση. Ο Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ακόμη τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε, μάλιστα, πως αν η κατοχή της Βόρειας Κύπρου αποτελεί πρόβλημα, η Τουρκία μπορεί να αγωνιστεί και να βγει κερδισμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ