Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευθύνες στον Χ. Κίσινγκερ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σημαντικές ευθύνες για τη μη αποτροπή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, επέρριψε στον Χένρι Κίσινγκερ ο τότε υπεύθυνος για την Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Τομ Μπόγιατ, μιλώντας στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον.

Η ομιλία του Τ. Μπόγιατ έγινε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ» των δημοσιογράφων Ιγνατίου και Βενιζέλου, όπου παρουσιάζεται εκτενώς ο ρόλος του «μάγου της διπλωματίας».

Ο Τ. Μπόγιατ ήταν υπεύθυνος για την Κύπρο από το 1971 έως τον Ιούλη του '74, ενώ είχε προηγουμένως υπηρετήσει και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία από το 1967 έως το 1970. Η πλούσια γνώση και εμπειρία του γύρω από την κυπριακή πραγματικότητα και οι πληροφορίες του από το νησί τον είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ΕΟΚΑ Β΄, με την υποστήριξη του δικτατορικού καθεστώτος της Αθήνας, θα προσπαθούσε να ανατρέψει ή και να δολοφονήσει τον Μακάριο, σε μια απόπειρα να πετύχει την «ένωση» με την Ελλάδα. Προειδοποίησε τους προϊσταμένους του λέγοντας ότι διαγραφόταν σοβαρός κίνδυνος για ανατροπή της νομιμότητας στην Κύπρο, που θα οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με τα αμερικανικά συμφέροντα. Γι' αυτό και ο ίδιος πρότεινε ως μόνη ενέργεια με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας ένα αυστηρό αμερικανικό διάβημα προς τον Ιωαννίδη και όχι την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.

Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να κινήσει το ενδιαφέρον των προϊσταμένων του, που απέβησαν άκαρπες, υπήρξε διάβημα αλλά -- μετά τη σχετική άρνηση του πρέσβη στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα -- αυτό έγινε από την τρίτη στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας διεύθυνση προς τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

Ο Τ. Μπόγιατ σημείωσε πως εκείνη την εποχή το κενό εξουσίας στην Ουάσιγκτον, λόγω του σκανδάλου Γουότεργκέιτ, είχε καταστήσει τον Χένρι Κίσινγκερ -- ο οποίος εκτός από υπουργός Εξωτερικών ήταν ταυτόχρονα και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας -- παντοδύναμο και ουσιαστικά «πρόεδρο εξωτερικών θεμάτων».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε με κάθε βεβαιότητα ότι ο Κίσινγκερ δεν ήθελε τον Μακάριο, τον οποίο ταύτιζε με τα πιο αντιδραστικά και αντιαμερικανικά στοιχεία του Τρίτου Κόσμου, ενώ χαρακτήρισε καταστροφικό λάθος την αναρρίχηση του Νίκου Σαμψών στην Προεδρία της Κύπρου, λέγοντας πως το παρελθόν του καθιστούσε παραπάνω από βέβαιη τη σκληρή αντίδραση της Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ