Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μνημεία - κοριοί

Σε λίγα χρόνια δε θα φαντάζει παράξενο αν ο πυρσός που κρατά σήμερα το Αγαλμα της Ελευθερίας, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, αντικατασταθεί με μια κάμερα.

Ηδη, εδώ και λίγο καιρό, το μνημείο έχει ενσωματωθεί σε ένα, απίθανων διαστάσεων, σύστημα παρακολούθησης, το οποίο εξαπλώνεται παγκοσμίως και έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίζει, να αρχειοθετεί και να συγκρίνει ένα εκατομμύριο φωτογραφίες το λεπτό!

Το μέγεθος του «αδελφού» που μας ...προσέχει μπορεί να το συνειδητοποιήσει κανείς αν σκεφτεί ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός «απεικόνισης σάρωσης ειδώλου», έχει τη δυνατότητα να «διαβάσει» ολόκληρο τον πληθυσμό της Ελλάδας μέσα σε δέκα λεπτά!

Η δύναμη του «μεγάλου αδελφού» πάντως, δεν έχει να κάνει με τις, θεωρητικά, απεριόριστες τεχνολογικές του δυνατότητες. Η τεράστια ισχύς του βρίσκεται ακριβώς στη δυνατότητά του να τοποθετεί, χωρίς να συναντά ουσιαστικές αντιδράσεις, μια κάμερα, οπουδήποτε: Στους δρόμους, στα θέατρα, τα γήπεδα, στο άγαλμα της ελευθερίας σήμερα, στις Πυραμίδες ή την Ακρόπολη αύριο.

Φαίνεται πως στην εποχή μας ακόμη και τα σύμβολα μεταλλάσσονται. «Εκσυγχρονίζονται» για να προσαρμοστούν στη ζοφερή μας πραγματικότητα. Μεταμορφώνονται για να είναι εύληπτα σε αυτούς προς τους οποίους απευθύνονται και, κυρίως, για να διατηρούνται αξιοποιήσιμα και λειτουργικά για χάρη αυτών που τα διαχειρίζονται.


γράφουν
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ