ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ξεπουλάει στις ΗΠΑ η κυβέρνηση

«Ρίχνουν» την αντικειμενική αξία της έκτασης των 17 στρεμμάτων για να πέσει η τιμή στα μέτρα των Αμερικανών. Το ξεπούλημα καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Βορά στους Αμερικανούς είναι πρόθυμη η κυβέρνηση να παραχωρήσει το οικόπεδο του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΔΥ), έκτασης 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα από την Αμερικανική Πρεσβεία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο το οποίο εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί, ως χώρο στάθμευσης από το 1968, για τη χρήση του οποίου μάλιστα δεν πληρώνουν δραχμή. Κυβέρνηση και ΜΤΔΥ όχι μόνο συμφωνούν στην πώληση του οικοπέδου, που διεκδικεί η Αμερικανική Πρεσβεία - τη στιγμή που οι ανάγκες σε ελεύθερους χώρους είναι τεράστιες - αλλά ακόμα παραπέρα μεθοδεύουν την άνευ όρων παράδοσή του.

Το γεγονός καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η οποία σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καταγγέλλει το γεγονός του ξεπουλήματος οικοπέδου 17 στρεμμάτων, δίπλα στην Αμερικανική Πρεσβεία, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η Αμερικανική Πρεσβεία το μισθώνει ως γκαράζ, με ενοίκιο 70.000 δραχμές, ενώ ταυτόχρονα σε συμπαιγνία με τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Ταμείου και την ίδια την κυβέρνηση, θα το αγοράσει, αντί του ποσού των 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η αντικειμενική αξία είναι 11 δισ. ενώ η πραγματική του περίπου 30 δισ. δραχμές. Η κυβέρνηση που αδίστακτα καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία, που χαρίζει στην πλουτοκρατία 28 τρισ. δραχμές των ασφαλιστικών ταμείων, προχωρά ακάθεκτη σ' ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ξεπουλώντας στους Αμερικανούς ό,τι αποκτήθηκε με το μόχθο και την εργασία τους».

Πρόθυμη να το ξεπουλήσει η κυβέρνηση

Το οικόπεδο που επιχειρούν να «χαρίσουν» στις ΗΠΑ
Το οικόπεδο που επιχειρούν να «χαρίσουν» στις ΗΠΑ
Χαρακτηριστικό της υποτέλειας της κυβέρνησης στις αξιώσεις των Αμερικανών είναι ότι το ενοίκιο για τη χρήση του πάρκινγκ το πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ η κυβέρνηση μεθοδεύει την αγορά του ακινήτου από τους Αμερικανούς, έναντι πινακίου φακής. Οπως έχει καταγγείλει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη προχωρήσει μία φορά σε μείωση του συντελεστή δόμησης, ώστε να μειωθεί η αξία του ακινήτου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί ο συντελεστής δόμησης να φτάσει το 2,1, ενώ αξιώνει ειδικές ρυθμίσεις για τη χρήση του οικοπέδου.

Για το θέμα είχε ερωτηθεί τον Νοέμβρη του 2001 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η αμερικανική πρεσβεία καταπατεί τα τελευταία περίπου 30 χρόνια το οικόπεδο. Ο ίδιος, ερωτηθείς γιατί το ελληνικό δημόσιο πληρώνει το ενοίκιο και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του Αρείου Πάγου για απόδοση του οικοπέδου στο ΜΤΔΥ, είχε κάνει λόγο για «παλαιότερες αποφάσεις, οι οποίες ξεχάστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και παρέμειναν μέχρι σήμερα. Βέβαια το ποσό είναι ευτελές, αλλά δεν έχει σημασία» - είπε.

Το όλο θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αθήνα πάσχει από ελεύθερους χώρους, οι κάτοικοί της ασφυκτιούν στο τσιμέντο, ενώ σε πολλές έκτακτες περιπτώσεις (όπως π.χ. σεισμοί), δεν έχουν καμία διέξοδο.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο στόχαστρο το τελευταίο πράσινο

Στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, η δημοτική αρχή δε διαθέτει κονδύλια για να ανασάνουν οι γειτονιές. Αντιστέκεται η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Το παλιό εργοστάσιο «ΘΕΡΜΙΣ». Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση λόγω... Ολυμπιακών Αγώνων
Το παλιό εργοστάσιο «ΘΕΡΜΙΣ». Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση λόγω... Ολυμπιακών Αγώνων
Το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε στο Δήμο Αθηναίων, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η κερδοσκοπία και με τα τελευταία ελεύθερα τετραγωνικά μέτρα, διευκολύνεται από τη δημοτική πλειοψηφία. Σε αντίθεση με τον πακτωλό που οδεύει σε έργα βιτρίνας, αφιερώνει λειψά κονδύλια για έργα πρασίνου. Δεν απαλλοτριώσει χώρους και δεν τους αναδεικνύει σε πνεύμονες πρασίνου για να ανασάνουν οι γειτονιές.

Ας θυμηθούμε μερικά βασικά σημεία του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) του Δήμου για το 2002, όπως καταρτίστηκαν από την πλειοψηφία Αβραμόπουλου. Σημειώστε ότι ο συνδυασμός ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ διαφώνησε με τον προϋπολογισμό, ενώ ψήφισε λευκό στο ΤΠ. Το «καλό» ΠΑΣΟΚ του Δ. Μπέη ψήφισε λευκό στον προϋπολογισμό και συμφώνησε με το ΤΠ. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε προϋπολογισμό και ΤΠ, ζητώντας να γίνουν έργα σε όφελος των δημοτών και όχι βιτρίνας.

Το ύψος των προϋπολογισθέντων εξόδων ανέρχεται σε 172 δισ. δραχμές (499,498 εκατ. ευρώ). Το κυριότερο μέρος των εξόδων διατίθεται σε ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ενοίκια κλπ.) και ένα πολύ μικρό για κοινωνικές. Πχ οι δαπάνες νέων κοινωνικών προγραμμάτων είναι μόλις 2,874 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με αυτό του 2001 (3,074 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία απορροφήθηκαν οι 742.730 ευρώ).

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης»(ανήμερα την Ημέρα Περιβάλλοντος)
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης»(ανήμερα την Ημέρα Περιβάλλοντος)
Στο πράσινο, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, απορροφήθηκαν το 2001 2,223 εκατ. ευρώ με διαμορφωμένο προϋπολογισμό 7,588 εκατ. ευρώ. Φέτος, το ποσό μειώνεται στα 7,296 εκατομμύρια ευρώ - ποσό έτσι κι αλλιώς ελάχιστο. Η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα λειψά κονδύλια - που η ίδια προϋπολογίζει - για να δικαιολογήσει τη στάση της να μην προστατεύει ελεύθερους χώρους. Να μην τους απαλλοτριώνει. Να μην τους αναδεικνύει, με τα κατάλληλα έργα, σε πνεύμονες πρασίνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παλιό εργοστάσιο «Θερμίς» στην «πηγμένη» Λαμπρινή, το οποίο κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση στο βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κυβέρνηση, δημοτική αρχή και κερδοσκόποι ετοιμάζουν εκεί άλλο ένα μεγαθήριο, σε αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, τοπικών συλλόγων όπως ο «Οιωνός» και της «Συμπαράταξης», που αγωνίζονται το οικόπεδο να γίνει ενιαίος χώρος ψηλού πρασίνου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι κατόπιν μυστικής συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια του χώρου ΕΤΒΑ πούλησε τη «Θερμίδα» (8 στρέμματα) σε ιδιώτη για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ και κτισμάτων για οποιαδήποτε χρήση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε επίμονα πρόταση της «Συμπαράταξης» να απαλλοτριώσει το χώρο της ΕΤΒΑ, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε τα περίπου 600 εκατ. δραχμές που απαιτούνταν. Στον αντίποδα, η πρωτοχρονιάτικη φιέστα στο Σύνταγμα, κόστισε ένα αντίστοιχο ποσό.

Στελέχη της «Συμπαράταξης» που γνωρίζουν την υπόθεση, καταγγέλουν τη στάση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Τονίζουν πόσο ανάγκη έχει η περιοχή από πράσινο, καθώς «πνίγεται» από μπετόν, νέφος και κυκλοφοριακό. Γενικά, υπογραμμίζουν ότι η άμεση απαλλοτρίωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστα πάρκα, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Προειδοποιούν ότι ενόψει και του 2004, τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικοί τους εκφραστές έβαλαν στο στόχαστρό τους όχι μόνο δικαιώματα και κατακτήσεις μας, αλλά και κάθε σπιθαμή γης που έχει μείνει άχτιστη και ανεκμετάλλευτη για τα κέρδη τους. Γι' αυτό και καλούν τους Αθηναίους να ενισχύσουν τους συλλογικούς αγώνες, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται σε όλους τους επιμέρους τομείς.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγώνας για διεκδικητική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Περιοδεία στην έδρα της Νομαρχίας Αθηνών πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο υποψήφιος «υπερνομάρχης» Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος.

Στα πλαίσια της περιοδείας τους, οι δυο υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» συναντήθηκαν με το σωματείο των εργαζομένων στη Νομαρχία, οι οποίοι τους παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κατά τη διαρκεία της συζήτησης, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι το προσωπικό είναι ιδιαίτερα μειωμένο. Τόνισαν, επίσης, ότι πολλές φορές ακόμα και οι μετατάξεις που γίνονται προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις γίνονται χωρίς κεντρικό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότητες.

Σύμφωνα, με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερο είναι και το πρόβλημα της κτιριακής υποδομής, αφού οι υπηρεσίες είναι «απλωμένες» σε όλους τους δήμους και δημιουργείται πρόβλημα συντονισμού και εξυπηρέτησης του κοινού. Στη διάρκεια της συζήτησης, οι εργαζόμενοι έθιξαν και τα έντονα πρόβληματα που αντιμετωπίζουν με το μισθολογικό καθεστώς, ενώ κατήγγειλαν ότι πολλές φορές δουλεύουν υπερωρίες τις οποίες δεν πληρώνονται.

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζομένους, τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι απόρροια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και η λύση τους απαιτεί δυναμικούς αγώνες, ενώ επισήμανε ότι για να υπάρξουν αλλαγές στην κατεύθυνση μιας φιλολαϊκής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χρειάζονται γενικότερες πολιτικές ανατροπές.

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει μια Νομαρχιακή Αυτοδίοικηση που θα καταγράφει τα προβλήματα και θα εφαρμόζει πιστά την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική γι' αυτό και περιορίζει τις ουσιαστικές αρμοδιότητές της.

Πάντως, και οι δυο υποψήφιοι κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ένα αγωνιστικό και διεκδικητικό νομαρχιακό συμβούλιο, που θα αρνείται το ρόλο του εντολοδόχου της κυβέρνησης.

Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων
  • Ν. ΙΩΝΙΑ

Συγκέντρωση διοργανώνει η παράταξη Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία, αύριο Πέμπτη 27 Ιούνη και ώρα 7.30 το απόγευμα στα Πευκάκια. Εκεί θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Παναγιώτης Τσουκαλάς.

  • ΓΕΡΑΚΑΣ

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γέρακα» διοργανώνει συγκέντρωση την Παρασκευή 28 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της, όπου θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Ενας αποκαλυπτικός διάλογος...

Αποκαλυπτικός σχετικά με το... μέλλον της τσέπης των δημοτών Αιγάλεω είναι ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στον κυβερνητικό υποψήφιο, Π. Μπιτούνη και τον νυν δήμαρχο, Γ. Μυστακόπουλο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Ιούνη. Αμφότεροι διεκδίκησαν, ο καθένας για τον ευατό του, την ικανότητα να αδειάζουν τις τσέπες των δημοτών, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν εφόσον εκλεγούν στη διοίκηση του δήμου: Την άγρια δηλαδή φορολόγηση των δημοτών για έργα και υπηρεσίες.

Στην αποκάλυψη, βέβαια, αυτής της πολιτικής συνέβαλε και το προχωρημένο της ώρας - δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα - η οποία ήταν απαγορευτική για τους δημότες να βρίσκονται στην αίθουσα. Παραθέτουμε το διάλογο ανάμεσα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπιτούνη και τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο του ΣΥΝ, Γ. Μυστακόπουλο:

- Π. Μπιτούνης: «Εχετε μείνει πίσω, κύριε δήμαρχε. Δεν εισπράττετε από τους δημότες αρκετά χρήματα».

- Γ. Μυστακόπουλος: «Σας πληροφορώ, κύριε Μπιτούνη, ότι εισπράττουμε και μάλιστα εισπράττουμε πολύ σκληρά από τους δημότες».

Οι κυβερνώντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι δύο αυτοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατανόησαν πλήρως τα κελεύσματά τους, για τη μετεξέλιξη του θεσμού σε επιχείρηση που θα λειτουργεί βασικά με τα έσοδα τα οποία θα εισπράττει από την άγρια φορολόγηση των δημοτών για οποιαδήποτε υπηρεσία τους παρέχεται. Οι δημότες, απ' την άλλη, θα πρέπει να ανησυχούν γι' αυτή την εξέλιξη και κυρίως να την ανατρέψουν. Να «απαντήσουν αγωνιστικά» - όπως τους καλεί η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω» - αφήνοντας πίσω τους τις συμβιβασμένες παρατάξεις.

Εκδηλώσεις νομαρχιακών παρατάξεων
  • ΕΥΒΟΙΑ

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Εύβοιας» διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη 26 Ιούνη, στις 8.15 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, για την ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη.

  • ΦΩΚΙΔΑ

Σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 26 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ησαΐα της Αμφισσας, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Φωκίδας» θα ανακηρύξει τον υποψήφιο νομάρχη.

  • ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολομέλεια της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Κέρκυρας» γίνεται αύριο Πέμπτη 27 Ιούνη, στο Φαλιράκι, στην αίθουσα συνεδριάσεων με θέμα την έγκριση της εκλογικής διακήρυξης και την εκλογή γραμματείας.

  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ) διοργανώνει την Κυριακή 30 Ιούνη και ώρα 11 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΥΡΑ» (πλατεία Ραφήνας), για την ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη Ανατολικής Αττικής.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Υποψήφιος δήμαρχος ο Τρ. Κωστόπουλος

Υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για το Δήμο Πανοράματος, Θεσσαλονίκης θα είναι ο γνωστός για τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τρύφων Κωστόπουλος.

Η ανακήρυξη του Τρύφωνα Κωστόπουλου έγινε σε συγκέντρωση δημοτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πανοράματος. Στην ανακήρυξη παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ Γιώργος Ρόκος, ο Δημήτρης Γουνελάς, αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, ο Φώτης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων, ο Αλέξανδρος Μήτσιου, συγγραφέας - ερευνητής του ΑΠΘ και πλήθος υποστηρικτών της κίνησης.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Ρόκος υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχή τους σε δημοκρατικούς αγώνες για την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Σ’ αυτά τα πλαίσια, τόνισε, η υποστήριξη του υποψήφιου δήμαρχου της ΔΑΣ, καθηγητή Τρύφωνα Κωστόπουλου, αποτελεί εγγύηση για μια δημοτική αρχή αγωνιστική και διεκδικητική, που δίνει προοπτική στις ελπίδες των δημοτών για αλλαγή στα πράγματα του Δήμου.

Στην ομιλία του ο Τρύφων Κωστόπουλος υπογράμμισε τη σταδιακή αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ. «Η συγκεντρωμένη αποκέντρωση», είπε, «αποτελεί βασική επιλογή της κεντρικής διοίκησης. Το σχέδιο “Ι. Καποδίστριας” με την κατάργηση των μικρών κοινοτήτων περιορίζει τη δημοκρατική έκφραση των τοπικών κοινωνιών και εισάγει τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους στα δημαρχεία». «Εμείς πορεύομαστε προς τις δημοτικές εκλογές για μια διαφορεετική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Τρ. Κωστόπουλος, για μια άλλη αντίληψη της τοπικής εξουσίας, όπου η τοπική κοινωνία θα στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή και στην αυτοδιαχείριση...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ