ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική τους διαιωνίζει το μαρασμό στην περιοχή μας

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτης για να εγκαινιάσει άλλη μια φορά το έργο της Ζεύξης και το Κλειστό Γυμναστήριο. Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ σημειώνει πως με τον ερχομό του πρωθυπουργού γίνεται προσπάθεια από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς «να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας, ότι στην Πρέβεζα και γενικότερα στην Ηπειρο υπάρχει κοσμογονία από έργα».

«Θέλουν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «μ' αυτό τον τρόπο, να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ως κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο νομός μας, για την ίδια την πορεία των έργων που έρχονται να εγκαινιάσουν, για τη γενικότερη αντιλαϊκή τους πολιτική.

Θέλουν να ξεχάσουμε, ότι χάρη στην πολιτική τους, η Ηπειρος παραμένει η τελευταία περιοχή της ΕΕ σε επίπεδο ανάπτυξης, ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει τα όρια ρεκόρ των 3.000 ανέργων, ότι η αγροτική παραγωγή (κηπευτικά κ.ά.) θάβεται στις χωματερές και τα λεγόμενα μεγάλα έργα καρκινοβατούν».

Αναφερόμενη πιο ειδικά στη ζεύξη Πρέβεζας - Ακτιου, η ανακοίνωση αναφέρει:

«-- Την περίοδο της 10ετίας του 1980, όταν το κίνημα της περιοχής μας διεκδικούσε λύσεις στα μεγάλα έργα του νομού μας και ειδικά για το έργο της Ζεύξης, αυτοί απουσίαζαν και μας λοιδορούσαν.

-- Οταν το έργο δρομολογήθηκε μ' αυτό τον τρόπο που δρομολογήθηκε από την Οικουμενική Κυβέρνηση αυτοί κορόιδευαν, λέγοντας "μωρέ, τι φτιάχνετε, μια τρύπα".

-- Στη συνέχεια, όταν έγιναν κυβέρνηση απέδειξαν περίτρανα ότι είναι διαχειριστές της ρεμούλας, της αρπαχτής και των εργολάβων. Ενώ άφηναν τους εργάτες του έργου απλήρωτους (πολλές φορές τους χρησιμοποιούσαν και ως μοχλό πίεσης), το φαγοπότι καλά κρατούσε. Αφού έφαγε, όσα έφαγε, η "Nielsen" μετά πτώχευσε!! Ηρθε η σειρά του γνωστού Μπόμπολα να συνεχίσει το μεγάλο φαγοπότι.

Αλήθεια, με ποιο τρόπο έγινε η ανάθεση στον κ. Μπόμπολα και πώς το έργο έφτασε τα 40 δισ. δρχ. όταν ο προϋπολογισμός ήταν 17 δισ. δρχ.;

-- Στη συνέχεια, όταν γίνονταν συζητήσεις για τις προσβάσεις του έργου και για τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην πόλη, αυτοί έκαναν το παν για να παραδώσουν το έργο όπως όπως. Αλήθεια, μπορούν να μας απαντήσουν, με ποιες μελέτες γίνονται οι προσβάσεις, ποιο είναι το κόστος των έργων και με ποιο τρόπο έγινε η ανάθεση αυτών;».

Για το κλειστό γυμναστήριο η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το έργο άρχισε την περασμένη δεκαετία.

Αφού ρίχτηκαν τα μπετά, ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος και το έργο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, αφού είχαν ξοδευτεί 400 εκατομμύρια δραχμές.

Αλήθεια, μπορούν να μας απαντήσουν ποιος πλήρωσε αυτά τα χρήματα και αν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας;

Στη συνέχεια το έργο αυτό γκρεμίστηκε και έγινε νέα δημοπρασία.

Αυτό είναι το δεύτερο έργο που έρχεται ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει».

Η ανακοίνωση της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καταλήγει:

«Πρεβεζάνες και Πρεβαζάνοι,

κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού.

Η πολιτική τους γεννά κέρδη στους διάφορους Μπόμπολες και ανεργία, φτώχεια, συνεχή λιτότητα στα λαϊκά στρώματα.

Αντιπαλέψτε την πολιτική τους που διαιωνίζει το μαρασμό στην περιοχή μας.

Ο,τι κατασκευάστηκε σ' αυτό τον τόπο, το επιβάλλουμε με την πάλη μας, με τη μαζική παρουσία και ενότητα των φορέων του νομού μας.

Σ' αυτό το δρόμο το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στόχος να πέσουν οι τόνοι

Οι εσωτερικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν την Οργανωτική Συνδιάσκεψη, με τις διαρκείς τριβές μεταξύ υπουργών, όπως η τελευταία μεταξύ Σκανδαλίδη - Χριστοδουλάκη, προκάλεσαν την παρέμβαση χτες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Νεολαίας του κόμματος ενόψει του τριημέρου εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στο Ρέντη.

Ο Κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και οι υπουργοί οφείλουν να έχουν συντεταγμένη πολιτική και στο πλαίσιο διαλόγου να συνθέτουν τις προτάσεις τους». Το δε ΠΑΣΟΚ, «ως συνδημιουργός των πολιτικών της κυβέρνησης - κατά τον γραμματέα του - έχει χρέος να τις προβάλλει. Ο Κ. Λαλιώτης αναφερθείς στο πολιτικό κλίμα της τρέχουσας περιόδου παραδέχτηκε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ, αλλά υποστήριξε ότι «όλα μπορούν να αντιστραφούν, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στους κρίσιμους τομείς, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ - ισχυρίστηκε - αποτελεί προωθητική δύναμη, που δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του».

Σε ό,τι αφορά τον «καβγά» μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών επιχειρήθηκε και χτες να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν το θέμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (που προκάλεσε την «κόντρα») τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής από τον πρωθυπουργό, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε αρνητικά. Οσο για τις φημολογίες ότι στη χτεσινή συνεδρίαση ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Π. Ευθυμίου και Ν. Χριστουδουλάκη, και οι δυο πλευρές τις διέψευδαν κατηγορηματικά.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Για τις τοπικές εκλογές συνεδριάζει η ΚΠΕ

Με θέμα συζήτησης τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, η οποία συν τοις άλλοις θα κληθεί τυπικά να εγκρίνει τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες που στηρίζει ο ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα πάντως που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, είναι το αν θα επιβληθεί και τι είδους ποινή στην πρώην βουλευτή και μέλος της ΚΠΕ Στέλλα Αλφιέρη για την επιλογή της να κατεβάσει διαφορετικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο του Πειραιά απ' αυτό που στηρίζει ο Συνασπισμός.

Για την επιβολή ποινής απαιτείται απαρτία, η οποία είναι σπάνιο φαινόμενο στις συνεδριάσεις της ΚΠΕ. Ωστόσο, αυτή τη φορά, λόγω του θέματος, εκτιμάται πως θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά στην ποινή που θα επιβληθεί στη Στ. Αλφιέρη ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, όλες όμως απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαγραφής της. Κάτι τέτοιο άλλωστε υποδηλώνει και η στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ όλο το προηγούμενο διάστημα που για την περίπτωσή της κράτησε χαμηλά τους τόνους.

Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση αναμένεται να κυλήσει σε ήπιους τόνους, με καταγραφή και πάλι των διαφωνιών των ανανεωτών σε ό,τι αφορά στις επιλογές και την τακτική της ηγεσίας ενόψει των τοπικών εκλογών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, 29/6/2002, στις 9 το βράδυ, στο Δήμο Πέτα του Νομού Αρτας. Ομιλητής θα είναι ο Κ. Κωτσαντής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αρτέμιδος του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Σάββατο 29/6, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του δημοτικού σχολείου «Ελευθέριος Βενιζέλος», για το θέμα του αεροδρομίου. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο βαμβάκι και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ την Κυριακή 30/6/2002, στις 11 π.μ. στο κέντρο «ΣΑΛΕ ΑΙΤΩΛΙΑ», στην Κατοχή. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις γειτονιές της Α' Αθήνας

Σειρά περιοδειών και συγκεντρώσεων σε γειτονιές της Α' Αθήνας θα πραγματοποιήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, και συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή, 28/6, στις 7 μ.μ., στα Πετράλωνα.
  • Την Κυριακή, 30/6, στις 11 το πρωί, στη Γούβα.
  • Τη Δευτέρα, 1/7, στις 7 μ.μ., στην Ανω Κυψέλη.
  • Την Τρίτη, 2/7, στις 7 μ.μ., στην Ακαδημία Πλάτωνος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ