ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠεΣΥ ΚΡΗΤΗΣ
Χωρίς το 35% των απαραίτητων νοσηλευτριών

Η πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας προκαλεί τα προβλήματα αναστολής λειτουργίας των μονάδων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων στο ΠΕΠΑΓΝΗ»

Κενή είναι μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Σωματείο νοσηλευτικού προσωπικού του ΠεΣΥ. Αυτές οι τρομακτικές ελλείψεις, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγούν στην ελλειμματική λειτουργία των νοσοκομείων και στο κλείσιμο τμημάτων, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε το σωματείο, από τις 2.181 οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τους ισχύοντες οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων της Κρήτης (πλην του Ψυχιατρείου Χανίων), 1.414 έχουν καλυφθεί και 767 παραμένουν κενές. Αναλυτικότερα, στο ΠΕΠΑΓΝΗ από τις 787 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 555, στο «Βενιζέλειο» από τις 560 έχουν καλυφθεί οι 391, στο Νοσοκομείο Χανίων από τις 340 έχουν καλυφθεί οι 209, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου απ' τις 156 έχουν καλυφθεί οι 129, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απ' τις 177 οι 103, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας απ' τις 71 οι 55, στο Νοσοκομείο Σητείας απ' τις 49 οι 41 και στο Νοσοκομείο Νεάπολης απ' τις 41 οι 21.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων»

«Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας, το ΠεΣΥ Κρήτης, το ΔΣ του νοσοκομείου σχεδιάζουν συνεχώς και εξαγγέλλουν την ανάπτυξη νέων τμημάτων (π.χ. Καρδιοχειρουργική Κλινική), εντάσσουν το νοσοκομείο στα "ολυμπιακά νοσοκομεία", αρκετά τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) υπολειτουργούν και ακόμα οδηγούνται σε κλείσιμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (ΑΣΕ) στο ΠΕΠΑΓΝΗ με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕθ) Παίδων στο νοσοκομείο.

«Εντελώς υποκριτικά, συνεχίζει η ΑΣΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατ' εντολήν λένε κάποιοι του ίδιου του πρωθυπουργού, "απαιτεί" τη συνέχιση της λειτουργίας της. Αυτοί που ευθύνονται με την πολιτική τους για τη διαρκή συρρίκνωση του δημοσίου τομέα Υγείας, ευθύνονται για τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου, "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" για το κλείσιμο της ΜΕΘ Παίδων. Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΠΑΓΝΗ καθημερινά βιώνουν αυτή την πολιτική με την εντατικοποίηση της δουλιάς, τον αυταρχισμό, τη μεταφορά τους από τμήμα σε τμήμα, τη μη χορήγηση των αδειών τους. Βέβαια, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου σε άλλες περιπτώσεις, όπως η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, φροντίζουν και προσφέρουν τα πάντα για τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους. Κάποιοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εντελώς ξαφνικά ανακάλυψαν (άραγε γιατί σιωπούσαν;) πως με τον νέο νόμο για την Υγεία απουσιάζει πλέον και η υποτυπώδης εκπροσώπηση φορέων και εργαζομένων στα ΔΣ των νοσοκομείων. Διοικούνται από μάνατζερ και πλέον τα κριτήρια λειτουργίας κάθε τμήματος δεν καθορίζονται από τις κοινωνικές ανάγκες Υγείας αλλά με οικονομοτεχνικά κριτήρια, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Εξάλλου, σε αυτό τον τομέα θα κρίνεται η παραπέρα αξιολόγηση και παραμονή των μάνατζερ σε αυτά».

Η ΑΣΕ απαιτεί τη λειτουργία της ΜΕΘ, θεωρεί κυρίαρχο ζήτημα την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και καταγγέλλει ότι είναι απαράδεκτο να ρίχνονται ευθύνες στους εργαζόμενους γιατί θέλουν να πάρουν την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούνται. Ακόμη, θεωρεί ντροπή να «ενοχοποιούνται» οι εργαζόμενες που μένουν έγκυες και παίρνουν άδεια κύησης.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επιμονή στην ... προκρούστεια λογική

Απορρίπτει τις εναλλακτικές προτάσεις γιατρών και εργαζομένων για τη σωτηρία του νοσοκομείου

Καμιά λύση απ' αυτές που προτείνουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί για τη σωτηρία του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ δε φαίνεται να δέχεται η διοίκηση του Ιδρύματος. Αντίθετα, επιμένει σταθερά, και με κάθε τρόπο, σε επιλογές που οδηγούν στη συρρίκνωση και στην αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Ετσι ετοιμάζεται -μετά την προχτεσινή αναβολή- να επαναφέρει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ την πρόταση για εξαίρεση απ' τις εφημερίες, ενώ επιμένει και στη μεταφορά του νοσοκομείου στα Ανω Λιόσια που θα σημάνει τη μείωση των κλινών σε 148 -από 240 που λειτουργούν τώρα και 360 που λειτουργούσαν παλιότερα. Μάλιστα, απ' τη Δευτέρα ξεκινά νέα σύμπτυξη κλινικών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Χτες -όπως είχε κανονιστεί προχτές- επρόκειτο να γίνει συνάντηση του Διοικητή Μ. Νεκτάριου με το σωματείο των εργαζομένων και της Επιτροπής των γιατρών. Ομως όταν έφτασε η αντιπροσωπεία στο ΙΚΑ τους δέχτηκε η υποδιοικητής του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου και η προϊσταμένη των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ειρ. Αντωνοπούλου. Η αντιπροσωπεία αποχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, για να μην εξαιρεθεί το νοσοκομείο απ' τις εφημερίες και να δέχεται περιστατικά να κάνει διάγνωση και στη συνέχεια να διακομίζονται -όπως συμβαίνει και τώρα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έκαναν αυτή την πρόταση, παρά την εξουθένωση που έχουν υποστεί, δουλεύοντας δωδεκάωρα.

Το 1ο Νοσοκομείο «πήρε προθεσμία» το τελευταίο δεκάμηνο καθώς σε αυτό μεταφέρθηκε το προσωπικό απ' το 3ο Νοσοκομείο, που ανακαινίστηκε. Τώρα όμως το προσωπικό αυτό -όπως και από άλλα υποκαταστήματα- επανέρχεται στο 3ο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε το 1ο αλλά, όπως φαίνεται ούτε και το 3ο στην αρχική του μορφή.

Την απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ να συρρικνώσει το 1ο Νοσοκομείο κατήγγειλε χτες ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. «Δεν μπορεί να πάρει προσωπικό αλλά απ' την άλλη μεριά αγοράζει μετοχές του ΟΠΑΠ αξίας 1,2 δισ. δραχμών», κατήγγειλε ο Δ. Μαυροδόγλου.

Προς νέες απεργίες των γιατρών

Σε νέες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις -των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν την Τρίτη 2 Ιούλη- θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια μέρα, την Τρίτη, η Ομοσπονδία θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο.

Κύρια αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ στα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων και η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Ακόμη ζητάει να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού ΙΚΑ, άμεση καταβολή του επιδόματος βιβλιοθήκης και στους γιατρούς του ΙΚΑ και θεσμοθέτηση του επιδόματος εξομάλυνσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Εξαναγκάστηκε σε κινητοποίηση...

... αλλά δεν παίρνει μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη

Το «στρίβειν διά του αρραβώνος» επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) για να εκτονώσει όπως νομίζει τις έντονες πιέσεις και τη δυσαρέσκεια των νέων ανέργων του Συνδέσμου.

Αφού, για χρόνια συγκάλυπταν την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους ανάπηρους εκτός παραγωγικής διαδικασίας και ύστερα απ' την παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Νέων Ανέργων (ΕΝΑ), στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΣΤ, αποφάσισε κινητοποίηση για την προσεχή Τρίτη στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αλλά, μέχρι τώρα ούτε καν μια ανακοίνωση δεν εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, αλλά ούτε και κανένα συγκεκριμένο μέτρο πήρε για την ενημέρωση των μελών. Εχουν την αυταπάτη ότι με αυτό τον τρόπο θα συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, αλλά και θα εκφυλίσουν και τη διάθεση γι' αγώνα των νέων ανέργων. Είναι όμως γελασμένοι καθώς οι αγωνιστικές δυνάμεις του χώρου, τα στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) Τυφλών, της ΕΝΑ, παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.

Προσπάθειες αντιπερισπασμού

Η πλειοψηφία του ΔΣ αντί να παίρνει μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια συκοφάντησης στελεχών του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος που ξεπερνά κάθε όριο, για κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε απολογιστική συνέλευση παραρτήματος του ΠΣΤ.

Εχουν την εντύπωση ότι με το «να χτυπούν ντενεκέδες» μπορούν να κρύψουν τις πομπές τους. Αλλά την απάντηση θα την πάρουν την Τρίτη.

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Την έντονη διαμαρτυρία του προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο σε διαγωνισμό για την πρόσληψη 422 συνολικά εργαζομένων, προκήρυξε και δυο θέσεις «βοηθών φυσικοθεραπευτών», ενώ δεν έχει προσλάβει μέχρι σήμερα πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

«Δεν έχουν φυσικοθεραπευτές και προσλαμβάνουν "βοηθούς"! Αλήθεια, ποιους θα "βοηθούν" οι βοηθοί;», ρωτά ο Σύλλογος επισημαίνοντας ότι δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή έχουν μόνο οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το υπουργείο Υγείας.

Η ειδικότητα του «βοηθού φυσικοθεραπευτή» δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει ο Σύλλογος και τονίζει ότι αν το γεγονός αυτό δε συνιστά πλάνη των αρμοδίων, ασφαλώς αποτελεί «φωτογραφική» διάταξη για το βόλεμα ημετέρων.

Κατόπιν αυτών, καλεί τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αποσύρει το επίμαχο σημείο της προκήρυξης και να προκηρύξει θέσεις φυσικοθεραπευτών για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ