ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ραγδαίες εξελίξεις και ευρήματα

Από την επιχείρηση στα Πατήσια

Eurokinissi

Από την επιχείρηση στα Πατήσια
Ραγδαίες ήταν χτες οι εξελίξεις που αφορούν το θέμα της τρομοκρατίας στη χώρα μας, και βγήκαν ξανά στην επιφάνεια μετά τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού το περασμένο Σάββατο από βόμβα στον Πειραιά. Κάτω από τις κάμερες των καναλιών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στα Πατήσια εκκενώνοντας τρία οικοδομικά τετράγωνα, και σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Πάτμου 84, ανακάλυψαν αποθήκη με υλικό και εξοπλισμό. Χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση των αρχών, τα περισσότερα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την κεντρική κρυψώνα οπλισμού και υλικού της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν όμως, παράγοντες των διωκτικών αρχών, σε αυτήν βρέθηκαν τα όπλα και τα εκρηκτικά της «17Ν».

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΤΑΡ» υποστήριξε ότι το DNA του Σάββα Ξηρού συνδέεται με αυτό ατόμου που συμμετείχε σε τρομοκρατική ενέργεια. Η είδηση διαψεύστηκε «στον αέρα» από τον διοικητή της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ Ε. Κυριακάκη, αφού, όπως είναι γνωστό, οι εξετάσεις αυτές θέλουν περίπου 20 μέρες για να δείξουν αποτελέσματα. Διαψεύστηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Ε. Οικονόμου. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Ν. Κακαουνάκης υποστήριξε ότι υπάρχει κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του επιχειρηματία Ν. Περατικού, ο οποίος έχει αναγνωρίσει τον Σ. Ξηρό ως δράστη.

Ο ταξίαρχος Ε. Οικονόμου παρουσίασε χτες μια σειρά φωτογραφιών του Σ. Ξηρού, ζητώντας πληροφορίες από όσους τον γνωρίζουν, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία όσων βοηθήσουν τις αρχές. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι έρευνες υπό τη διεύθυνση και την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ι. Διώτη, συνεχίζονται. Επισήμανε ότι γίνονται έρευνες σε διάφορα σημεία και ότι προέχει το θέμα της ασφάλειας. «Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών», κατέληξε, δίνοντας την πρόγευση της αστυνομοκρατίας που πρόκειται να ακολουθήσει με νέες επιχειρήσεις που αναμένονται να διεξαχθούν «θεαματικά» και με τη διοχέτευση των κατάλληλων «πληροφοριών» για να κρατηθεί το θέμα «ζεστό» στην κοινή γνώμη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερωτηματικά και επιφυλάξεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πάτρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης του επίδοξου βομβιστή στον Πειραιά και το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και την εκτίμηση Κόμματος, σημείωσε :

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε πώς προσεγγίζουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού δεν έχουμε τα δεδομένα να μιλήσουμε για αυτή καθ' αυτή την υπόθεση.

Ας δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα:

Τι σημαίνει ανακαλύπτω, αποκαλύπτω και τιμωρώ την "17Ν"; Εδώ εμείς έχουμε πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις. Αν αυτό μπορεί να γίνει όχι με την έννοια να αποκαλυφθεί κάποιο ενεργούμενο της "17Ν" ή κάποιος ο οποίος έχει εμπλακεί συνειδητά ή όχι. Το θέμα είναι ότι η "17Ν" ως σύλληψη, ως πυρήνας, ως μηχανισμός οπωσδήποτε υπηρετεί εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία ως μπαμπούλα, ως φόβητρο, ως μέσο για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Και σε κρίσιμες στιγμές να χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς για να κάνουν γενικότερες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ επιφυλακτικοί.

Οσον αφορά το αν μπορεί να αποκαλυφθεί ποιος έφτιαξε την "17Ν", ξέρετε, ούτε οι προκηρύξεις που βγάζουν, ούτε τα θύματά τους μπορούν να καθορίζουν ποιος είναι ο εγκέφαλος που βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας και ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός αυτού του μηχανισμού, αυτού του σχηματισμού. Εχουμε πολλά ερωτηματικά και πολιτικού και ολίγο αστυνομικού χαρακτήρα.

Νομίζω, όμως, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείται: Οτι όποιος και να είναι ο εγκέφαλος της "17Ν" σχετίζεται με κάποιους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους "σούπερ αριστερούς", "υπεραριστερούς" κτλ. και ότι τάχα η "17Ν" δημιουργήθηκε για κάποιους λόγους πολιτικοεπαναστατικούς. Για εμάς είναι ένας μηχανισμός ο οποίος οπωσδήποτε έχει σχέση και με μυστικές υπηρεσίες, είτε δημιουργήθηκε από αυτές, είτε αξιοποιήθηκε από αυτές.

Από αυτή την άποψη επιφυλασσόμαστε να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δε βιαζόμαστε. Αλλά πιστεύουμε ότι η "17Ν" ως ουσία της επιλογής σχηματισμού της δύσκολα μπορεί να αποκαλυφθεί. Να βγουν τίποτα περιφερειακές καταστάσεις και περιφερειακά πρόσωπα, μπορεί.

Να βάλω και έναν άλλο προβληματισμό, με ερωτηματικό, χωρίς να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ποιος μας λέει ότι δεν ωρίμασε η ανάγκη να υπάρξει μια νέου τύπου "17Ν"; Δηλαδή να κλείσει η υπόθεση αυτή και να δημιουργηθεί μία καινούρια. Καταλάβατε τι θέλω να πω. Είναι ερωτηματικά. Εμείς ως Κόμμα μένουμε στα ερωτηματικά. Μελετάμε απόψεις που λέγονται και γράφονται».

Εύσημα από τον πρέσβη των ΗΠΑ

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Σημασία έχει αυτό που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, να εστιάσουμε στις έρευνες». Αυτά δήλωσε χτες το Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ. Μίλερ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι χρειάζεται: «συνεργασία - συνεργασία - συνεργασία», τονίζοντας ιδιαίτερα τον τομέα αυτόν.

Οι δηλώσεις του έγιναν χτες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάππειο, όπου παρέδωσε από μια επιταγή ύψους 755.930 δολαρίων στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των τριών υπηρεσιών στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.

Οι δηλώσεις του ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με τις κυβερνητικές δηλώσεις που έχει χαμηλώσει τους τόνους και κάνει εκκλήσεις για ψυχραιμία και προσεκτικά βήματα. Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης είπε «να μην κάνουμε υποθέσεις, να εστιάσουμε στην προσπάθεια και να μεταδίδουμε αυτά που ξέρουμε (σ.σ. εννοώντας τα ΜΜΕ), όπως και να «αποφεύγουμε εικασίες και τις φήμες και ν' αποφύγουμε τις άγριες ιστορίες» (σ.σ. εννοώντας τα διάφορα σενάρια και «πληροφορίες» που γράφονται ή λέγονται). Ομως ο Τ. Μίλερ δείχνει να... αγνοεί ότι τα σενάρια τρομοκρατολογίας τροφοδοτούνται από διάφορα κέντρα και υπηρεσίες οι οποίες διοχετεύουν «πληροφορίες» και εκτιμήσεις προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις όπου υπάρχουν οι κατάλληλοι και πρόθυμοι αποδέκτες. Αραγε σε αυτούς απηύθυνε την έκκλησή του;

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι «οι αρχές έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλιά». Θέλοντας δε, να δείξει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει σε βάθος χρόνου και η «συνεργασία» ελληνικών και ξένων υπηρεσιών ασφάλειας θα συνεχιστεί για... πολύ, είπε: «Υπάρχει πολλή δουλιά, ακόμη, να γίνει. Εμείς και οι Βρετανοί κάναμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε». Πρόσθεσε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει την ευαρέσκειά του για την εξέλιξη. Ας αφήσουμε την έρευνα να προχωρήσει. Ολοι έχουμε τους ίδιους στόχους εδώ».

Πάντως, παρά τις... εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη, οι πιο ποικιλώνυμες «ιστορίες» έδιναν και έπαιρναν και χτες. Ετσι «Τα Νέα» εμφάνιζαν τον Σάββα Ξηρό σαν μέλος του στενού πυρήνα της «17Ν», που είχε στρατολογηθεί από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν 20 χρόνων. Το συμπέρασμα στηρίζεται σε «εκτιμήσεις» της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, αναφέρουν ότι το πρόχειρο κάλυμμα με το οποίο είχε περιτυλιχτεί η εκρηκτική ύλη της βόμβας, που έσκασε το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά τραυματίζοντας τον φερόμενο ως μεταφορέα της Σάββα Ξηρό, «μαρτυρά» τη «17Ν». «Το Βήμα» αναφέρει ότι ο τραυματίας είχε μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και συνδεόταν με τον Χριστόφορο Μαρίνο. Επίσης, θεωρεί ότι ανήκει στη δεύτερη γενιά εκτελεστικών οργάνων που ανήκουν στην «17Ν», όπως και ότι είχε πάρει μέρος στη ληστεία της ΕΤΕ στα Πετράλωνα, όπου το 1984 οι δράστες είχαν δολοφονήσει έναν αστυφύλακα. Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η συνδεσμολογία της βόμβας εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με τις βόμβες της «17Ν» και του ΕΛΑ. Αναφέρει δε, ότι οι διωκτικές αρχές ακολουθούν πιστά ειδικό σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ και του FBI.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σε ρεπορτάζ του Π. Κασιμάτη, αναφέρει ότι ο Σ. Ξηρός είχε συναντηθεί με τον εκτελεστή των Γουέλς - Μάλλιου και στρατολογήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από την «17Ν». Η «Βραδυνή» προσπαθεί να συνδέσει τα ταξίδια και τις δραστηριότητες του Σ. Ξηρού στο Σουδάν με την παρουσία εκεί του τρομοκράτη Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστού ως Κάρλος. Εξαλλου, το «Εθνος» αναφέρεται στις ανησυχίες των αρχών για πιθανό χτύπημα της «17Ν», η οποία θα προσπαθήσει να αποδείξει με αυτό ότι όσα διαδραματίζονται δεν την αφορούν. Αναφέρεται στην ατζέντα του Σ. Ξηρού που εξετάζεται και στην τηλεκάρτα που έδωσε θετικά αποτελέσματα για τις συνδιαλέξεις του δράστη. Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές ούτε παρακολουθούσαν, ούτε γνώριζαν τον Σ. Ξηρό και ότι αναζητούν την πραγματική γιάφκα και τους βασικούς συνεργάτες του, ενώ αναμένουν αποτελέσματα από τη συγκριτική ανάλυση του DNA του τραυματία με ανάλογο δείγμα που έχουν οι αρχές από παλιότερα χτυπήματα της «17Ν». Παράλληλα, κατά το ρεπορτάζ, επιτελικοί εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών δείχνουν πεπεισμένοι ότι ο δράστης αποτελεί ενεργό στέλεχος της «17Ν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι στην υπεραισιοδοξία»...

Δηλώσεις Σημίτη από την Ουκρανία

«Οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό άνοιξαν νέες κατευθύνσεις στις έρευνες» για την τρομοκρατία. Με αυτό το σχόλιο τοποθετήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, από την Ουκρανία όπου βρισκόταν, για το μείζον θέμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, «χρειάζεται προσοχή», τάχθηκε κατά των «εκτεταμένων συζητήσεων» και της δημοσιοποίησης στοιχείων γύρω από την υπόθεση και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «συστηματική δουλιά», που, όπως είπε, θα συνεχιστεί. Κατέληξε δε λέγοντας: «Εκείνο που θέλω να παρακαλέσω είναι να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το θέμα με σοβαρότητα ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να το λύσουμε».

Την ίδια ώρα, εδώ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα περιορίστηκε να σημειώσει ότι και ο ίδιος παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως προκύπτουν από τις διεξαγόμενες έρευνες και απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «χαμηλούς τόνους, όχι σκοπιμότητες, όχι υπεραισιοδοξία, όχι σενάρια, όχι παραφιλολογία»... Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε Χρ. Πρωτόπαππας για να περιγράψει την κυβερνητική «γραμμή» γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας.

Παράλληλα και αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αγγίζει το θέμα με σοβαρότητα, συνέπεια και ευθύνη», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά όσων διακινούν φήμες περί συλλήψεων προσώπων: «Είναι απαράδεκτο - όπως είπε - αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, είτε δημοσίως, είτε υπογείως, να αναφέρονται πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Αυτό - συνέχισε - είναι απαράδεκτο και δεν τιμά τη δημοκρατία μας».

Ταυτόχρονα, ο Χρ. Πρωτόπαππας συμπλήρωσε ότι «θέλω να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή εκείνων που διακινούν τέτοια σενάρια», τους οποίους κάλεσε να «σεβαστούν τις προσωπικότητες και την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου». Ο υπουργός ζήτησε να επιδειχτεί «η στοιχειώδης υπομονή που απαιτείται», παραπέμποντας στα «αρμόδια όργανα (που) κάνουν μια σοβαρή δουλιά. Ας τα αφήσουμε να εργαστούν, να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και ό,τι υπάρχει, να είστε βέβαιοι ότι θα ανακοινωθεί από την αστυνομία, έγκαιρα», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις διεξαγόμενες έρευνες, απάντησε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, ενώ στο ερώτημα αν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχαν συζητηθεί τότε με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές συγκεκριμένα ονόματα, στα οποία υπήρχε μια σύγκλιση πληροφοριών από τις ελληνικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες, χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία «ένα ακόμη μύθευμα, ένα ακόμη σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επανερχόμενος στα έως τώρα δεδομένα ο Χρ. Πρωτόπαππας επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι σίγουρη» πως το όπλο το οποίο βρέθηκε πλάι στον Ξηρό σχετίζεται με τη δράση της «17Ν», ενώ στο ερώτημα αν «έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ» απάντησε «δε γνωρίζω» και παρέπεμψε σε δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που, όπως είπε, επρόκειτο να γίνουν χτες.

Σχετικά με το αν προτίθεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να κάνει δημόσια έκκληση προς τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν την παράνομη δράση τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αρνητικός: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση», ήταν η απάντησή του.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Να μη χαθεί η ευκαιρία»

Ασυμβίβαστος μαχητής της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, αξιώνοντας από την κυβέρνηση συντριπτικό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας. «Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Τώρα είναι η ώρα για μια συντριπτική απάντηση στη μάστιγα της τρομοκρατίας», τόνισε χτες μιλώντας σε ημερίδα του Κόμματός του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το τυχαίο γεγονός, πρόσθεσε, της περασμένης βδομάδας έδωσε στις αρμόδιες αρχές την ευκαιρία που χρόνια ζητούσαν. Απαιτείται, συνέχισε, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα από όλους αλλά κυρίως από την ίδια την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του είπε ότι «η ΝΔ ήταν και θα είναι πάντα ασυμβίβαστη στο θέμα της τρομοκρατίας».

Ερωτηματικά για τη βούληση της κυβέρνησης να «τελειώνει» με την τρομοκρατία άφησε νωρίτερα σε δήλωσή του (στον ΑΝΤ1) ο Κ. Μητσοτάκης. «Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει την απόφαση αντί οιουδήποτε κόστους να ξεκαθαρίσει την 17Ν. Ναι ή όχι;» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ο ίδιος απάντηση στο ερώτημα, λέγοντας «εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να απαντήσω». Ταυτόχρονα όμως, δε δίστασε να διακηρύξει πως «εάν πετύχει η σημερινή κυβέρνηση την εξάρθρωση, την εξόντωση της 17Ν, είναι σαφές ότι θα έχει ένα πολιτικό πλεονέκτημα» στις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν προέκυψε καμιά σχέση του Γιάννη Παπαδάκη με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ο οποίος είχε συλληφθεί και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα για μικροποσότητα χασίς. Ο 50χρονος Γιάννης Παπαδάκης, τεχνικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, νοίκιαζε τμήμα της ίδιας αποθήκης, στην οδό Αιγιαλείας 10 στον Κολωνό, με τον βομβιστή Σ. Ξηρό και συνελήφθη λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια του αγιογράφου Σ. Ξηρού, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του ένα στιλέτο, ένα αεροβόλο όπλο, 53 γραμμάρια χασίς και τέσσερες κροτίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ