Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι στην υπεραισιοδοξία»...

Δηλώσεις Σημίτη από την Ουκρανία

«Οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό άνοιξαν νέες κατευθύνσεις στις έρευνες» για την τρομοκρατία. Με αυτό το σχόλιο τοποθετήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, από την Ουκρανία όπου βρισκόταν, για το μείζον θέμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, «χρειάζεται προσοχή», τάχθηκε κατά των «εκτεταμένων συζητήσεων» και της δημοσιοποίησης στοιχείων γύρω από την υπόθεση και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «συστηματική δουλιά», που, όπως είπε, θα συνεχιστεί. Κατέληξε δε λέγοντας: «Εκείνο που θέλω να παρακαλέσω είναι να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το θέμα με σοβαρότητα ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να το λύσουμε».

Την ίδια ώρα, εδώ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα περιορίστηκε να σημειώσει ότι και ο ίδιος παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως προκύπτουν από τις διεξαγόμενες έρευνες και απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «χαμηλούς τόνους, όχι σκοπιμότητες, όχι υπεραισιοδοξία, όχι σενάρια, όχι παραφιλολογία»... Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε Χρ. Πρωτόπαππας για να περιγράψει την κυβερνητική «γραμμή» γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας.

Παράλληλα και αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αγγίζει το θέμα με σοβαρότητα, συνέπεια και ευθύνη», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά όσων διακινούν φήμες περί συλλήψεων προσώπων: «Είναι απαράδεκτο - όπως είπε - αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, είτε δημοσίως, είτε υπογείως, να αναφέρονται πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Αυτό - συνέχισε - είναι απαράδεκτο και δεν τιμά τη δημοκρατία μας».

Ταυτόχρονα, ο Χρ. Πρωτόπαππας συμπλήρωσε ότι «θέλω να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή εκείνων που διακινούν τέτοια σενάρια», τους οποίους κάλεσε να «σεβαστούν τις προσωπικότητες και την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου». Ο υπουργός ζήτησε να επιδειχτεί «η στοιχειώδης υπομονή που απαιτείται», παραπέμποντας στα «αρμόδια όργανα (που) κάνουν μια σοβαρή δουλιά. Ας τα αφήσουμε να εργαστούν, να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και ό,τι υπάρχει, να είστε βέβαιοι ότι θα ανακοινωθεί από την αστυνομία, έγκαιρα», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις διεξαγόμενες έρευνες, απάντησε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, ενώ στο ερώτημα αν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχαν συζητηθεί τότε με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές συγκεκριμένα ονόματα, στα οποία υπήρχε μια σύγκλιση πληροφοριών από τις ελληνικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες, χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία «ένα ακόμη μύθευμα, ένα ακόμη σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επανερχόμενος στα έως τώρα δεδομένα ο Χρ. Πρωτόπαππας επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι σίγουρη» πως το όπλο το οποίο βρέθηκε πλάι στον Ξηρό σχετίζεται με τη δράση της «17Ν», ενώ στο ερώτημα αν «έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ» απάντησε «δε γνωρίζω» και παρέπεμψε σε δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που, όπως είπε, επρόκειτο να γίνουν χτες.

Σχετικά με το αν προτίθεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να κάνει δημόσια έκκληση προς τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν την παράνομη δράση τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αρνητικός: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση», ήταν η απάντησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ