Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πνίγονται 20 παιδιά το χρόνο

Σχεδόν ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στις πισίνες, όπου σημειώνονται το 25% των πνιγμών

Οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα σε παιδιά και εφήβους.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) κατέγραψε 666 θανάτους από πνιγμό χωρίς πρόθεση την περίοδο 1980-1999 σε παιδιά κάτω των 14 ετών και σε εφήβους 15-19 ετών, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 20 παιδιά. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, από τα 8 παιδιά που επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία με πνιγμό ή παρ' ολίγον πνιγμό, τελικά τα 6 νοσηλεύονται και το ένα πεθαίνει.

Συνολικά η ΕΣΥΕ κατέγραψε 5.704 πνιγμούς χωρίς πρόθεση, κατά την εικοσαετία 1980-1999, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 300 πνιγμούς το χρόνο!

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το «Παιδί και η πρόληψη ατυχημάτων στον υδάτινο χώρο».

Το 84% των πνιγμών στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβαίνει στα αγόρια, ενώ η πιο επικίνδυνη ηλικία είναι μεταξύ των 15-19 ετών (45% των πνιγμών). Η συντριπτική πλειονότητα των πνιγμών (96%) συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα καταγράφηκε περίπου το 80% των πνιγμών και παρ' ολίγον πνιγμών σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ' ολίγων πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα και ένα σημαντικό ποσοστό (25%) σε πισίνες.

Οπως αναφέρθηκε, ο έλεγχος στις πισίνες είναι πολλαπλά ανεπαρκής καθώς διέπεται από μια υγειονομική απόφαση του 1973 (Γ1/443) και ο μηνιαίος έλεγχος υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Πάντα το παιδί πρέπει να κολυμπά υπό την επίβλεψη των γονιών και μετά τα 12 χρόνια μπορούν να το αφήσουν να κολυμπήσει μέχρι και 200 μέτρα απ' την ακτή και πάντα με παρέα.

Δόθηκαν ακόμα οι εξής συμβουλές
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
  • Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
  • Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
  • Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του!
  • Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ