ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Απαράδεκτο «στοπ» σε ανθρωπιστική βοήθεια

Το καραβάνι αλληλεγγύης της κίνησης «Γιατροί και Νοσηλευτές κοντά στον άνθρωπο» από τη Θεσσαλονίκη, εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τόπους κράτησης των μεταναστών

Φωτό από την πρόσφατη αποστολή του «Ρ» στη Θράκη
Φωτό από την πρόσφατη αποστολή του «Ρ» στη Θράκη
Η υποκρισία και αναλγησία της κυβέρνησης, που ενώ δηλώνει ότι διέπεται από ευαισθησία σε θέματα προσφύγων, πράττει εντελώς τα αντίθετα, απέτρεψε γιατρούς και νοσηλευτές από τη Θεσσαλονίκη να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και υγειονομικές υπηρεσίες στις χιλιάδες των προσφύγων, που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη Ροδόπη και τον Εβρο.

Γιατροί και νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένοι από το δράμα που βιώνουν οι χιλιάδες οι «άθλιοι της παγκοσμιοποίησης», προσπάθησαν με αποστολή που οργάνωσαν στους δύο νομούς, να απαλύνουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης, προσφέροντας τις όποιες μπορούσαν υγειονομικές υπηρεσίες. Συνάντησαν όμως όχι μόνο την έλλειψη συνεργασίας από τις αρχές, αλλά και τη σκαιή και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που απέτρεψε την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν τόσο ανάγκη οι πρόσφυγες και κατέληξε και στη σύλληψη ενός από τους γιατρούς της αποστολής.

Το καραβάνι αλληλεγγύης της κίνησης «Γιατροί και Νοσηλευτές κοντά στον άνθρωπο», στο οποίο συμμετείχαν οι Μ. Ξυλάκης, Μ. Γούναρης, Ν. Μανιάτη, Γ. Διαμαντόπουλος, Δ. Αβραμίδης, Λ. Αναστασιάδης, Α. Παπαδοπούλου, Σ. Τεμερτζίδου και Γ. Χαβατζάς, ξεκίνησε το Σάββατο 29 του Ιούνη από τη Θεσσαλονίκη με επόμενους σταθμούς την Καβάλα και την Κομοτηνή. Στην Καβάλα τους υποδέχτηκαν φορείς της πόλης και τους παρέδωσαν φάρμακα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Στην Κομοτηνή την αποστολή υποδέχτηκε στην Κεντρική Πλατεία η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης και δημοσιογράφοι από τα τοπικά ΜΜΕ.

Η αποστολή των «Γιατρών και Νοσηλευτών κοντά στον άνθρωπο», συνοδευόμενη από γιατρούς της Κομοτηνής προσέγγισε μετά το χωριό Βέννα Ροδόπης, όπου κρατούνται 391 πρόσφυγες, κάτω από πραγματικά τραγικές συνθήκες, στις παλιές αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού.

Παρά το γεγονός ότι η άφιξη και ο σκοπός της αποστολής ήταν ήδη γνωστά από τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στην ίδια την Αστυνομική Διεύθυνση του νομού, η αποστολή των υγειονομικών συνάντησε την προκλητική συμπεριφορά των επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς και την απαγόρευση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και φαρμάκων από τους Γιατρούς και Νοσηλευτές προς τους πρόσφυγες.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, το κλιμάκιο των «Γιατρών και Νοσηλευτών κοντά στον ανθρωπο» αναχώρησε άπρακτο καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική έλλειψη υγειονομικής φροντίδας προς τους πρόσφυγες.

Προκλητική προσαγωγή γιατρού της αποστολής

Η περιπέτεια όμως της αποστολής συνεχίστηκε και στην επιστροφή, όταν το κλιμάκιο συνάντησε την «ευγενική» συμπεριφορά των συνοροφυλάκων, που με το πρόσχημα του ελέγχου ταυτοτήτων, προσήγαγαν στο ΑΤ Νέας Καρβάλης το γιατρό Μ. Ξυλάκη, κατηγορώντας τον για «αντίσταση κατά της αρχής», επειδή είχε ζητήσει από τους συνοροφύλακες να αποσύρουν τα όπλα που είχαν στραμμένα πάνω στην ομάδα των υγειονομικών. Τελικά ο γιατρός Μ. Ξυλάκης αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη.

Με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Συσπείρωση Γιατρών, που μέλη της συμμετείχαν στην αποστολή στη Ροδόπη, εκφράζει «τη συμπαράστασή της στο πλήθος των μεταναστών, που δεν είναι άλλοι από τα θύματα της απάνθρωπης πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων».

Συγχρόνως καταδικάζει την ανάλγητη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά, αφ' ενός, τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και, αφ' ετέρου, την άνευ όρων παράδοσή της στις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη Σύνοδο της Σεβίλλης».

Πνίγονται 20 παιδιά το χρόνο

Σχεδόν ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στις πισίνες, όπου σημειώνονται το 25% των πνιγμών

Οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα σε παιδιά και εφήβους.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) κατέγραψε 666 θανάτους από πνιγμό χωρίς πρόθεση την περίοδο 1980-1999 σε παιδιά κάτω των 14 ετών και σε εφήβους 15-19 ετών, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 20 παιδιά. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, από τα 8 παιδιά που επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία με πνιγμό ή παρ' ολίγον πνιγμό, τελικά τα 6 νοσηλεύονται και το ένα πεθαίνει.

Συνολικά η ΕΣΥΕ κατέγραψε 5.704 πνιγμούς χωρίς πρόθεση, κατά την εικοσαετία 1980-1999, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 300 πνιγμούς το χρόνο!

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το «Παιδί και η πρόληψη ατυχημάτων στον υδάτινο χώρο».

Το 84% των πνιγμών στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβαίνει στα αγόρια, ενώ η πιο επικίνδυνη ηλικία είναι μεταξύ των 15-19 ετών (45% των πνιγμών). Η συντριπτική πλειονότητα των πνιγμών (96%) συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα καταγράφηκε περίπου το 80% των πνιγμών και παρ' ολίγον πνιγμών σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ' ολίγων πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα και ένα σημαντικό ποσοστό (25%) σε πισίνες.

Οπως αναφέρθηκε, ο έλεγχος στις πισίνες είναι πολλαπλά ανεπαρκής καθώς διέπεται από μια υγειονομική απόφαση του 1973 (Γ1/443) και ο μηνιαίος έλεγχος υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Πάντα το παιδί πρέπει να κολυμπά υπό την επίβλεψη των γονιών και μετά τα 12 χρόνια μπορούν να το αφήσουν να κολυμπήσει μέχρι και 200 μέτρα απ' την ακτή και πάντα με παρέα.

Δόθηκαν ακόμα οι εξής συμβουλές
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
  • Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
  • Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
  • Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του!
  • Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.
ΚΟΡΩΝΕΙΑ - ΒΟΛΒΗ
Μετά τη λειψυδρία ανιχνεύτηκε και ραδιενέργεια!

Μέτρα για την ομαλή και ποιοτική υδροδότηση της περιοχής ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης των υδάτων των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, αλλά και της παρουσίας ραδιενεργών στοιχείων στο νερό άρδευσης και ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής Μυγδονίας του Νομού Θεσσαλονίκης, ζητούν με Ερώτηση που απευθύνουν στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Τα τελευταία χρόνια - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - η περιοχή Μυγδονίας στο Νομό Θεσσαλονίκης υφίσταται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των υδάτων των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης και όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Το τελευταίο διάστημα - προσθέτουν οι δύο βουλευτές - έγινε γνωστό ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι μολυσμένος από ραδιενεργά στοιχεία, όπως ουράνιο και ράδιο, σε ποσότητες μεγαλύτερες των ανωτέρων επιτρεπτών ορίων, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Γίνεται φανερό - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι η μείωση των υδάτων θα προκαλέσει λειψυδρία, ενώ η παρουσία ραδιενεργών στοιχείων απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων, όχι μόνο της συγκεκριμένης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με δεδομένο μάλιστα ότι τα νερά αυτά χρησιμοποιούνται όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση.

Τέλος, ρωτούν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ορθολογική υδροδότηση της περιοχής Μυγδονίας με νερό ποιοτικά καλό και σε επαρκείς ποσότητες.

Λένε «το νερό νεράκι»...

«Ακόμα δεν μπήκε το καλοκαίρι και τα προβλήματα ύδρευσης έκαναν την εμφάνισή τους στο Δήμο του Καλπακίου» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αντισταθείτε» του δήμου. Η παράταξη καλεί τους κατοίκους του δήμου να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν από τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση νέα έργα που να καλύπτουν τις ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος, ώστε να εξασφαλίσουν νερό για τα νοικοκυριά, αλλά και τα πτηνοτροφεία, τα αμπέλια, τα ποιμνιοστάσια και γενικά τις δουλιές τους.

«Είναι λυπηρό ενώ υπάρχει άφθονο νερό στις πηγές οι κάτοικοι να το στερούνται. Εκτιμάμε πως αν γίνει ορθολογική χρήση του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας, το πρόβλημα δε θα ξαναπαρουσιαστεί». Η δημοτική παράταξη τονίζει πως το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον, ενώ το πρόβλημα είχε επισημανθεί και από την παράταξη εδώ και καιρό και συνεχίζει δηλώνοντας πως η παράταξη, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν, θα είναι πρωτοπόρος συμπαραστάτης στους αγώνες της περιοχής για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και θα παλεύει για τα προβλήματα της ανεργίας και συνολικά τα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ