ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Αναξιοποίητες οι δυνατότητες φιλολαϊκής ανάπτυξης

Συνεχίζοντας τη διήμερη περιοδεία της στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, το προηγούμενο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος (στην οποία συμμετείχαν οι Δ. Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ, Γ. Ποσοτίδης μέλος της Γραμματείας, Λ. Γκούνης μέλος της ΚΕ, Τ. Χρονάς και Γ. Παναγής μέλη του Γραφείου Περιοχής Στερεάς), επισκέφθηκε το Καρπενήσι, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Ευρυτανίας, στη συνέχεια το χωριό Κορυσχάδες και το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το απόγευμα παραβρέθηκε στην εκδήλωση ανακήρυξης (στη δημόσια βιβλιοθήκη) του υποψήφιου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Πρώτος «σταθμός» της περιοδείας της Αλ. Παπαρήγα και του πολυμελούς κλιμακίου του ΚΚΕ, ήταν το Καρπενήσι. Εδώ διαπιστώνεις την εικονική πραγματικότητα του στρεβλού και μονόπλευρου τρόπου ανάπτυξης (με μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις) που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλ' αυτά τα χρόνια, με τη συναίνεση και συμφωνία τοπικών, δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Λίγο πιο κάτω, όμως, η εργοστασιακή μονάδα της «Πειραϊκής - Πατραϊκής» ήταν ερμητικά κλειστή. Το Δασοβιομηχανικό συγκρότημα της «ΔΑΒΙΕ» το ίδιο, και ο γύρω μεγάλος δασικός πλούτος αφημένος, πλέον, στα χέρια της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. (Της ίδιας που σιγά αλλά σταθερά αρχίζει να ελέγχει και τον τριτογενή τομέα του τουρισμού). Ενώ η κτηνοτροφία και οι απασχολούμενοι σ' αυτήν νιώθουν την αδιαφορία και εγκατάλειψη του κράτους, της μέριμνάς του, αλλά και των εκφραστών αυτής της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Κι εδώ έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της ανεργίας, είναι το από μέσα της βιτρίνας, όπως τη βιώνουν οι ντόπιοι, που κατά εκατοντάδες και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει ή εγκαταλείπουν ακόμα τον πλούσιο αυτό νομό.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της περιοδείας της και των συναντήσεων που είχε, τόνισε, ωστόσο, τις «σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο νομός, προς όφελος του λαού». Δυνατότητες που, όμως, «δεν έχουν καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να ερημώνεται και να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας ο νομός».

Ακόμα επισήμανε ότι η στροφή στον αγροτοτουρισμό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, αλλά, αναμφισβήτητα υπάρχουν περιθώρια μιας υγιούς τουριστικής ανάπτυξης, που μπορεί να γίνει όταν δεν περάσει στα χέρια της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, όταν στηριχτεί στα συμφέροντα των κατοίκων αυτού του τόπου. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ, ότι έχει δυνατότητες και άλλης μορφής ανάπτυξης, διαθέτοντας μεγάλο δασικό πλούτο, κτηνοτροφική παραγωγή κ.ά., που σήμερα βρίσκονται σε υποτυπώδη και οπισθοδρομική βάση, στερώντας τη δυνατότητα από τον τόπο, όχι μόνο να ζήσει τους κατοίκους του, αλλά και αυτούς που θα θελήσουν να επιστρέψουν.

«Το πρόβλημα, κατέληξε, είναι βαθύτατα πολιτικό και πιστεύω ότι με τις γενικότερες θέσεις που προβάλλει το ΚΚΕ, για δημιουργία προϋποθέσεων μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, μέσα σ' αυτήν την πρόταση μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη και πλούσια πρόταση πάλης και αγώνα για την περιοχή.

Από την επίσκεψη και τις περιοδείες στο νομό, βγαίνουμε περισσότερο φωτισμένοι για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και πιο βέβαιοι ότι χρειάζονται αλλαγές πολιτικής κατεύθυνσης για να αντιμετωπιστούν και τα τοπικά, περιφερειακά προβλήματα», κατέληξε.


ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Σύμβολο χειραφέτησης και μάθησης

«Νιώθω συγκίνηση και υπερηφάνεια για την ιστορία και τον αγώνα του λαού το 1940-'45, ειδικά για τούτο τον τόπο που συμβόλισε τη χειραφέτηση από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και ως μορφή εξουσίας. Θα συμβάλλουμε στον εμπλουτισμό του μουσείου».

Σ' αυτό το λιτό και λιγόλογο κείμενο, που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο ιστορικό χωριό Κορυσχάδες και στο σχολείο - μουσείο, πλέον, της Εθνικής Αντίστασης - όπου έγινε η συνέλευση και στη συνέχεια συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας, η «κυβέρνηση του βουνού» - αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη του ΚΚΕ στην αποτελεσματικότητα του αγώνα και στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, που μπορεί να φέρει «τα πάνω, κάτω». Και όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η Αλ. Παπαρήγα: «για την αντιπροσωπεία του Κόμματος και μένα προσωπικά, αποτελεί χρέος και δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση το προσκύνημα στο ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων και στο συγκεκριμένο κτίριο. Το ΚΚΕ είναι άρρηκτα δεμένο και με τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και με τις εξελίξεις που σημειώθηκαν εδώ, στους Κορυσχάδες».

«Αυτός ο τόπος -συνέχισε- δεν πρέπει να αποτελέσει, απλώς, χώρο μουσείου (και μουσείου που εμείς θα βοηθήσουμε στον εμπλουτισμό του), αλλά ταυτόχρονα πρέπει ν' αποτελέσει αφετηρία μάθησης, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, μιας πραγματικής και αληθινής μάθησης -με τα πόδια κάτω και το κεφάλι ψηλά, έτσι, όπως στέκεται ο άνθρωπος- γύρω από την ιστορία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Θα 'λεγα ότι όλα τα σχολεία του τόπου μας πρέπει να περάσουν απ' αυτό το χώρο. Και πάλι, όμως, αυτό δε φθάνει. Εμείς παλεύουμε, ούτως ώστε, μέσα στα σχολικά βιβλία να περάσει η αλήθεια και η πραγματικότητα για την Εθνική Αντίσταση, που, δυστυχώς για την επίσημη Παιδεία, είναι ακόμα αρκετά μακριά. Μπορεί να προβάλλονται οι μάχες που έδωσε η ελληνική Αντίσταση, όμως λείπει ο πολιτικός πυρήνας, το πολιτικό βάθος αυτών των γεγονότων».

Ξενάγηση στο μουσείο Κορυσχάδων. Διακρίνονται ο δήμαρχος Καρπενησίου, ο Π. Αρβανίτης, ο Τ. Σερέτης και ο Λ. Γκούνης
Ξενάγηση στο μουσείο Κορυσχάδων. Διακρίνονται ο δήμαρχος Καρπενησίου, ο Π. Αρβανίτης, ο Τ. Σερέτης και ο Λ. Γκούνης
Πραγματικά, θα λέγαμε, στο κτίριο - μουσείο, όπου μέσα εκεί δημιουργήθηκαν τα σπάργανα της λαϊκής κυβέρνησης, του λαϊκού κράτους και της λαϊκής εξουσίας, με πρωτεργάτη το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του, απουσιάζει το «στήριγμα» αυτής της προσπάθειας του λαού. Εχουν αφαιρεθεί σημαντικά πολιτικά στοιχεία όπως το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», που υπήρχε γραμμένο ψηλά στον τοίχο, ή το σφυροδρέπανο που ήταν χαραγμένο. Ενώ, αντίθετα, προβάλλονται πρόσωπα, όπως του Μ. Τσάτσου (υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Καΐρου, του Γ. Παπανδρέου) που δεν έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα γεγονότα, παρά τίποτ' άλλο από μια επίσκεψη μόνο που έκαναν.

Πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η «αφυδάτωση» και η αδικία της Ιστορίας, για να έρθει στα μέτρα τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την εξύψωση των μεγαλουργημάτων του λαού και του ΚΚΕ, κάτι που προσπάθησε να κάνει και πρόσφατα στη διοργανωμένη φιέστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, ανεπιτυχώς, όμως.

Μέσα στο χώρο του μουσείου, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Βασ. Καραμπάς, πρόσφερε στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ως ανώτατη τιμητική διάκριση, το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης και δεσμεύτηκε ότι η προσφορά του ΚΚΕ και του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για τον εμπλουτισμό του μουσείου θα αξιοποιηθεί με την τοποθέτησή τους, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κορυσχάδων, Χρ. Δήμας, πρόσφερε δυο ιστορικά βιβλία - εκδόσεις του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (είναι ΝΠΔΔ).


Συνάντηση με το νομάρχη Ευρυτανίας

Με το νομάρχη Ευρυτανίας
Με το νομάρχη Ευρυτανίας
Το περιεχόμενο και το είδος της ανάπτυξης, μέσα από τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δόθηκε ευκαιρία να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ΓΓ της ΚΕ και του κλιμακίου του ΚΚΕ, με τον νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογιώργο και τον πρόεδρο του ΝΣ, που παρέδωσαν και υπόμνημα προβλημάτων, όπως αυτά των δύο κλειστών βιομηχανικών μονάδων, της συνεχιζόμενης δυσκολίας πρόσβασης - ιδιαίτερα το χειμώνα - της ανατολικής πλευράς της σήραγγας (μήκους 1.400 μ. για την οποία ξοδεύτηκαν πολλά παραπάνω δισ. από τα προϋπολογισμένα, αλλά, τελικά, η πρόσβασή της από τη Φθιώτιδα είναι προβληματική), αλλά και τα επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις (ένταξη στη Δ' Ζώνη κινήτρων) που ζητάνε οι φορείς.

Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, θα ενταθεί και η ανισότητα, σημείωσε από την πλευρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ενώ, η όποια ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί σε λίγους νομούς και σε χέρια λίγων ιδιωτών, πρόσθεσε, επισημαίνοντας και απαντώντας στο νομάρχη, ότι τα τελευταία χρόνια περνάει δυσκολίες ο τουρισμός, αφού οι επενδύσεις γίνονται για το λεγόμενο «υψηλό τουρισμό» και δεν αξιοποιούνται όλες οι μορφές τουρισμού, όπως ο μαζικός που υποβαθμίζονται συνέχεια.

Τέλος, ο νομάρχης ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα για δημιουργία υποδομών προετοιμασίας αθλητών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αλ. Παπαρήγα, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη στα αιτήματα και παίρνοντας αφορμή από τα λεχθέντα του νομάρχη Ευρυτανίας, για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε την αυξημένη πολιτική σημασία τους και τη συγκρουσιακή λογική και δράση ενάντια στο θεσμό και τη γενικότερη πολιτική, που πρέπει να διέπει την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και τούτο γιατί, όπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ, «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα με τα μέτρα που πάρθηκαν, έχει δεθεί ακόμα πιο αποφασιστικά μέσα στην κρατική πολιτική. Γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να συγκρουστεί και να αντιταχθεί με το ίδιο το πλαίσιο του θεσμού».

Ξεκαθάρισε δε, ότι όταν ένας συνδυασμός στηρίζεται από συγκεκριμένα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), που αυτή τη στιγμή στη γενική στρατηγική έχουν κοινή κατεύθυνση, μοιραία αυτοί οι συνδυασμοί είναι δεσμευμένοι.

Η συνεργασία μας, είπε, μέσα απ' τους συνδυασμούς που στηρίζουμε, μπορεί να γίνει με ανθρώπους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα συνδυασμό που είναι δεσμευμένος με ένα από τα δύο κόμματα.


Συσπείρωση Αντίστασης και Σύγκρουσης

Η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη Ευρυτανίας της ΝΑΣ, Ανδρέα Ανδρεόπουλου

Ο Ανδρ. Ανδρεόπουλος
Ο Ανδρ. Ανδρεόπουλος
Η μάχη των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, είναι μια ευκαιρία να φυσήξει ένας άλλος άνεμος, να δοθεί απάντηση στο τι φταίει και ποιοι φταίνε, να αναδειχτεί μέσα από την πολιτικοποίησή τους η γραμμή της αντίστασης και της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, που δεν την ακολουθεί μόνο το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην εκδήλωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ν. Ευρυτανίας, Ανδρέα Ανδρεόπουλου, που έγινε σε συγκέντρωση στη δημόσια βιβλιοθήκη Καρπενησίου.

Νομίζω, είπε, πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάει καλά το ψηφοδέλτιο της «ΝΑΣ» και ευχόμενη «καλή επιτυχία» στο νομαρχιακό και δημοτικό ψηφοδέλτιο, κάλεσε, παράλληλα στη στήριξη ή και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ανθρώπων που για πρώτη φορά κάνουν μια τέτοια επιλογή: να στηρίξουν ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, που είναι ριζικά διαφορετικό από του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα που ωρίμασαν οι συνθήκες, κάνοντας το άλμα, συμβάλλοντας σ' αυτό που λέμε και παλεύουμε για διεύρυνση της συσπείρωσης και της ενότητας.

Προηγούμενα, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας, ο Τάκης Σερέτης, παρουσίασε την πρόταση για τον υποψήφιο νομάρχη. Παίρνοντας το λόγο ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, απηύθυνε πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για να μετατραπεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας σε μετερίζι αγώνα για την αντιμετώπιση των οξυμένων και ανεπίλυτων προβλημάτων. Κάνοντας στη συνέχεια μια συνοπτική αναφορά στις αντιδραστικές αλλαγές που συντελούνται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κάλεσε σε συσπείρωση για αντίσταση και σύγκρουση με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν και είναι ορατά από τους κατοίκους της Ευρυτανίας.


Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν αρκετοί ομιλητές, όπως ο Θανάσης Καραγιαννόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» που υποστηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις της πόλης, ανάμεσά τους ο Κώστας Συγγούνης, πρώην συνδικαλιστής, ιδρυτικό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος Αστυνομικών, ο Παναγιώτης Αρβανίτης κ.ά.

Στο τέλος, συγκροτήθηκε Γραμματεία της Κίνησης αποτελούμενη από τους Α. Ανδρεόπουλο, Τάκη Σερέτη, Πάνο Τσιλίκα και Βασίλη Παπαροϊδάμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ