Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Αναξιοποίητες οι δυνατότητες φιλολαϊκής ανάπτυξης

Συνεχίζοντας τη διήμερη περιοδεία της στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, το προηγούμενο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος (στην οποία συμμετείχαν οι Δ. Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ, Γ. Ποσοτίδης μέλος της Γραμματείας, Λ. Γκούνης μέλος της ΚΕ, Τ. Χρονάς και Γ. Παναγής μέλη του Γραφείου Περιοχής Στερεάς), επισκέφθηκε το Καρπενήσι, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Ευρυτανίας, στη συνέχεια το χωριό Κορυσχάδες και το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το απόγευμα παραβρέθηκε στην εκδήλωση ανακήρυξης (στη δημόσια βιβλιοθήκη) του υποψήφιου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Πρώτος «σταθμός» της περιοδείας της Αλ. Παπαρήγα και του πολυμελούς κλιμακίου του ΚΚΕ, ήταν το Καρπενήσι. Εδώ διαπιστώνεις την εικονική πραγματικότητα του στρεβλού και μονόπλευρου τρόπου ανάπτυξης (με μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις) που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλ' αυτά τα χρόνια, με τη συναίνεση και συμφωνία τοπικών, δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Λίγο πιο κάτω, όμως, η εργοστασιακή μονάδα της «Πειραϊκής - Πατραϊκής» ήταν ερμητικά κλειστή. Το Δασοβιομηχανικό συγκρότημα της «ΔΑΒΙΕ» το ίδιο, και ο γύρω μεγάλος δασικός πλούτος αφημένος, πλέον, στα χέρια της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. (Της ίδιας που σιγά αλλά σταθερά αρχίζει να ελέγχει και τον τριτογενή τομέα του τουρισμού). Ενώ η κτηνοτροφία και οι απασχολούμενοι σ' αυτήν νιώθουν την αδιαφορία και εγκατάλειψη του κράτους, της μέριμνάς του, αλλά και των εκφραστών αυτής της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Κι εδώ έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της ανεργίας, είναι το από μέσα της βιτρίνας, όπως τη βιώνουν οι ντόπιοι, που κατά εκατοντάδες και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει ή εγκαταλείπουν ακόμα τον πλούσιο αυτό νομό.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της περιοδείας της και των συναντήσεων που είχε, τόνισε, ωστόσο, τις «σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο νομός, προς όφελος του λαού». Δυνατότητες που, όμως, «δεν έχουν καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να ερημώνεται και να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας ο νομός».

Ακόμα επισήμανε ότι η στροφή στον αγροτοτουρισμό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, αλλά, αναμφισβήτητα υπάρχουν περιθώρια μιας υγιούς τουριστικής ανάπτυξης, που μπορεί να γίνει όταν δεν περάσει στα χέρια της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, όταν στηριχτεί στα συμφέροντα των κατοίκων αυτού του τόπου. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ, ότι έχει δυνατότητες και άλλης μορφής ανάπτυξης, διαθέτοντας μεγάλο δασικό πλούτο, κτηνοτροφική παραγωγή κ.ά., που σήμερα βρίσκονται σε υποτυπώδη και οπισθοδρομική βάση, στερώντας τη δυνατότητα από τον τόπο, όχι μόνο να ζήσει τους κατοίκους του, αλλά και αυτούς που θα θελήσουν να επιστρέψουν.

«Το πρόβλημα, κατέληξε, είναι βαθύτατα πολιτικό και πιστεύω ότι με τις γενικότερες θέσεις που προβάλλει το ΚΚΕ, για δημιουργία προϋποθέσεων μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, μέσα σ' αυτήν την πρόταση μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη και πλούσια πρόταση πάλης και αγώνα για την περιοχή.

Από την επίσκεψη και τις περιοδείες στο νομό, βγαίνουμε περισσότερο φωτισμένοι για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και πιο βέβαιοι ότι χρειάζονται αλλαγές πολιτικής κατεύθυνσης για να αντιμετωπιστούν και τα τοπικά, περιφερειακά προβλήματα», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Δ. Κουτσούμπας σε Ευρυτανία - Φθιώτιδα (2018-11-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο Καρπενήσι (2010-08-12 00:00:00.0)
Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ (2008-07-02 00:00:00.0)
Περιοδεία στην Ευρυτανία (2002-07-06 00:00:00.0)
Λαϊκή απαίτηση (1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ