Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ευρωστρατός

«Το κείμενο της Αγκυρας για τον λεγόμενο ευρωστρατό πέθανε, ζήτω η συμφωνία της Σεβίλλης», η οποία στην ουσία της είναι μια επανέκδοση του κειμένου της Αγκυρας με μια ελάχιστη προσθήκη. Τα παραπάνω διαλάλησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή την ανάληψη από την Ελλάδα, την 1η του Ιούλη και για ένα χρόνο, της προεδρίας της ΕΕ για θέματα Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Να σημειωθεί ότι η επίσπευση κατά ένα εξάμηνο της ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα στον τομέα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δανία, που ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο (μέχρι 31 του Δεκέμβρη 2002), έχει εξαιρεθεί από τα αμυντικά θέματα σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του ευρωστρατού και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ κυριάρχησε στη συνάντηση, όπου επίσης ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Γ. Παπαντωνίου, «δεν υπάρχει πλέον το κείμενο της Αγκυρας. Αυτό έχει τελειώσει και ουδέποτε η ελληνική προεδρία πλέον θα αναφερθεί σ' αυτό το κείμενο. Για μας πλέον δεν υπάρχει. Στη Σεβίλλη διαμορφώθηκε ένα consensus άτυπο, μια άτυπη πολιτική συμφωνία, για ένα σύνολο κειμένων που αντικαθιστούν το κείμενο της Αγκυρας και προσδιορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, «θα αναμένει την απάντηση του ΝΑΤΟ πάνω στο σύνολο των κειμένων της Σεβίλλης».

Αναφορικά με το θέμα του χρόνου, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο χρονικό όριο». Για να μην ανησυχεί όμως κανείς, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης και η αποστολή της στην ΠΓΔΜ για αντικατάσταση της εκεί ΝΑΤΟικής δύναμης είναι δεδομένες «ανεξάρτητα από την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας με το ΝΑΤΟ».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εισφέρουν στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, τις δυνάμεις, τα μέσα, τα οποία τους αντιστοιχούν, ώστε να είναι πλέον ολοκληρωμένη η δομή της και να υπάρχει απόλυτη επιχειρησιακή επάρκεια προς το τέλος του χρόνου». Ο γενικός στρατιωτικός στόχος, είπε, σημαίνει επιχειρησιακή ετοιμότητα στο 100%, στο τέλος του 2002. Αναφέρθηκε ακόμα στις στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας την ανάγκη να αυξηθούν από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που είναι σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα ήδη δαπανά κοντά στο 5% και οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 3%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνάντησης και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, όπου ο Ελληνας υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι απόλυτα συμμέτοχος στον ευρύτερο αυτό αγώνα και αυτό το οποίο γίνεται τώρα σε ό,τι αφορά την "17Ν" εντάσσεται στην ευρύτερη αυτή προσπάθεια που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ