Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο δάσκαλος Γιώργος Μωραΐτης

«Εφυγε» από τη ζωή χτες τα ξημερώματα ο σύντροφος Γιώργος Μωραΐτης, φιλόλογος και παιδαγωγός, μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ:

«Ο Γιώργος Μωραΐτης γεννήθηκε στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου στις 26/6/1925. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ και το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Η συμμετοχή του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα του έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθεί με μεγάλες προσωπικότητες, την πορεία των οποίων με συνέπεια ακολούθησε ως το τέλος της ζωής του, μεταδίδοντας τις αξίες τους στις νεότερες γενιές, όπως η μαθητεία του στην ΕΠΟΝ με δασκάλους τη Ρόζα και το Γιάννη Ιμβριώτη, τον Κώστα Σωτηρίου, το Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το Χαράλαμπο Θεοδωρίδη, τον Παναγή Λεκατσά, το Γιάννη Κορδάτο.

Το 1958 ο σ. Μωραΐτης δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το 1976 αναλαμβάνει υπεύθυνος του Τμήματος Μελέτης Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, θέση που κατείχε από την ίδρυση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών ως το θάνατό του. Αφήνει πίσω του πλούσιο φιλολογικό συγγραφικό έργο, καθώς επίσης και σημαντικές μελέτες εκπαιδευτικής πολιτικής και παιδαγωγικής έρευνας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια του σ. Μωραΐτη τα θερμά της συλλυπητήρια».

Υπόδειγμα για τους νέους

Εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά της η ΚΝΕ σημειώνει: «Η στάση του και το παιδαγωγικό του έργο αποτελούν υπόδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τους συντρόφους μας που ασχολούνται με την εκπαίδευση.

Ο σύντροφος Γιώργος ήταν πάντα "παρών" στους αγώνες, ως και την τελευταία φορά που τον είδαμε στην πορεία τις 26/6 ενάντια στα Ναρκωτικά, όπου τον πρόδωσε η καρδιά του. Ετσι θα τον θυμόμαστε και θα προσπαθούμε να σταθούμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο ως την τελευταία στιγμή».

O σύντροφος Γ. Μωραΐτης «έφυγε» όρθιος, στον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη διπλανή φωτογραφία διακρίνεται στην κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στις 26 του Ιούνη, ημέρα πάλης ενάντια στα ναρκωτικά
O σύντροφος Γ. Μωραΐτης «έφυγε» όρθιος, στον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη διπλανή φωτογραφία διακρίνεται στην κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στις 26 του Ιούνη, ημέρα πάλης ενάντια στα ναρκωτικά
Σεβόμενοι τη θέλησή του οι σύντροφοι και φίλοι θα τον αποχαιρετήσουν λιτά με πολιτική ταφή σήμερα Τρίτη 9/7/2002 στις 4.30 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης. Οι σύντροφοι και φίλοι μπορούν επίσης, αντί για στεφάνι, να ενισχύσουν οικονομικά το ΚΚΕ ή το ΚΜΕ ή το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, φορείς με τους οποίους συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του.

Η ζωή του

Ο ίδιος θεωρούσε πως οι τυπικές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας κι αργότερα η παιδαγωγική ειδίκευσή του σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Αρκάνσας, δεν είχαν τόση σημασία για την επιστημονική του συγκρότηση.

Γι' αυτό και δήλωνε «παιδί της ΕΠΟΝ και αντιστασιακός που έγινε αργότερα εκπαιδευτικός». Το 1958 ο σ. Μοραΐτης δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Από το 1959 διατέλεσε για 8 χρόνια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κι υπεύθυνος για την έκδοση της εφημερίδας «Ιδιωτικός εκπαιδευτικός».

Σπουδαιότερα βιβλία του: «Η έκθεση των ιδεών στη θεωρία και στην πράξη», «Παράλληλο Συντακτικό της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας», «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας», «Συντροφιά με τον Ξενοφώντα στη Λεγεώνα των Ξένων», «Ξαναδιαβάζοντας το Θουκυδίδη», «Ο αληθινός Παλαμάς», «Η δυναμική του σχολείου και το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων», «ΕΟΚ και εκπαίδευση», «Ιδεολογικές και μεθοδολογικές αρχές της εργασίας στο σχολείο της Πολυτεχνικής εκπαίδευσης», ομιλίες, σεμινάρια και άρθρα δημοσιευμένα στη σειρά «Μελέτες του ΚΜΕ» και στην επιθεώρηση «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».

  • Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παιδείας της Ν. Ιωνίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 160 ευρώ. Επίσης η Αχτιδική Επιτροπή της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αντί για στεφάνι προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-12-17 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Θανάσης Γιαννούσης (2005-11-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2003-07-24 00:00:00.0)
Ενας κομμουνιστής δάσκαλός μας (2003-01-24 00:00:00.0)
Η πιο πολύτιμη κληρονομιά (1999-12-21 00:00:00.0)
Αναμνήσεις ενός αντάρτη (1999-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ