ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κλιμακώνεται ο αγώνας στα εργοτάξια

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού στη χτεσινή 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο έργο, καταγγέλλοντας την απόπειρα καταστροφής των γραφείων του από «αγνώστους» και η οποία εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική αυταρχισμού που εφαρμόζεται από κυβέρνηση και εργοδοσία, με στόχο την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων. Επίσης, στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας διατυπώνονταν η απαίτηση για βελτίωση των όρων εργασίας, αύξηση των μεροκάματων, τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Ακόμα, δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα στο εργοτάξιο του Ιπποδρομίου στο Μαρκόπουλο, απαιτώντας επιπλέον την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, τη χορήγηση ατομικών ειδών προστασίας, την τοποθέτηση ψυκτών νερού, τουαλέτες και αποδυτήρια.

Στην ίδια πλαίσια και με κατεύθυνση την κλιμάκωση του αγώνα στον κλάδο των κατασκευών, στάση εργασίας σε κάθε βάρδια θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 20 Ιούλη 2002, οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία ΑΓΕΚ - ΜΕΤΩΝ, στο έργο προέκτασης της γραμμής του ΜΕΤΡΟ «Δάφνη - Ηλιούπολη». Οι οικοδόμοι δηλώνουν αποφασισμένοι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Εποχές του «περάστε ... δι' υπόθεσίν σας»!

Ασφαλίτες σε διατεταγμένη υπηρεσία σε βάρος των οικοδόμων ξένων εργατών

Σε διατεταγμένη υπηρεσία βρέθηκαν για μια ακόμη φορά τα «χαφιεδότσουρμα» - όπως λένε στην Κρήτη - των μηχανισμών της εξουσίας, στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα με αφορμή τις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, «επισκέπτονται» στελέχη του σωματείου, ζητώντας, δήθεν, κάποιες «πληροφορίες» για τις εκλογές και τη συμμετοχή αλλοδαπών συναδέλφων στις δραστηριότητες του σωματείου και τα όργανά του... Στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με ανακοίνωσή της, «σκοπός τους είναι να τρομοκρατήσουν, να διασπάσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ντόπιους με τους αλλοδαπούς εργάτες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπάθησε να βάλει στο χέρι το κίνημα των οικοδόμων και τα συνδικαλιστικά του όργανα, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της δεν έχουν παραιτηθεί ποτέ από την προσπάθεια να χτυπήσουν με κάθε τρόπο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των οικοδόμων και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε συνεπή ταξική κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάστηκαν σε συνελεύσεις, πορείες και συγκεντρώσεις χαφιέδες, ασφαλίτες, προβοκάτορες και κάθε λογής "βαλτοί" από διάφορους κατασταλτικούς μηχανισμούς της εξουσίας για να κάνουν όση ζημιά μπορέσουν. Στις μέρες μας, ουσιαστικά, ξαναζωντανεύει το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας και μπαίνει σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Συνεχίζοντας, το ΔΣ καταγγέλλει τέτοιου είδους πρακτικές, που, όπως αναφέρει, θυμίζουν άλλες εποχές. «Τις εποχές του "περάστε από την Ασφάλεια δι' υπόθεσίν σας"». Προειδοποιεί την κυβέρνηση, σαν πολιτικό προϊστάμενο των αστυνομικών αρχών και υπεύθυνη γι' αυτές τις ενέργειες και πρακτικές τους, να σταματήσει αυτές τις «δραστηριότητες», γιατί πρέπει να ξέρει ότι θα μας βρει απέναντί της.

Καταλήγοντας, η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει σαν στόχο να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Καταγγέλλει τις προβοκάτσιες της «Αυγής»

Απάντηση στις διαδοχικές προκλήσεις της «Αυγής», δίνει για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, καθώς στις 7 Ιούλη 2002, με ένα δεύτερο δημοσίευμα, η εφημερίδα επανήλθε στους προβοκατόρικους ισχυρισμούς της κατά των οικοδόμων και του ΚΚΕ.

Στις 23/6/2002 η «Αυγή» έγραψε ότι 22 επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ προέρχονται και επί λέξει «αμείβονται απ' την Ομοσπονδία Οικοδόμων». Η Ομοσπονδία Οικοδόμων το διέψευσε, αλλά η «Αυγή» δεν ικανοποιήθηκε και στις 7 Ιούλη 2002 αντέγραψε λάθος και τον εαυτό της, αναφέροντας ότι τα 22 στελέχη «αμείβονται απ' τους οικοδόμους». Και απευθυνόμενη στην Ομοσπονδία η «Αυγή» γράφει: «Ξεχνά βεβαίως πόσοι για παράδειγμα βρίσκονται στο Συνδικάτο της Αθήνας και στα παραρτήματά του. Αν διαβάσει κανείς τη σχετική λίστα θα δει ότι πολλοί από τους αναφερόμενους έχουν πρώτη θέση ευθύνης στις συνοικίες για το ΚΚΕ».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων αναφέρει σχετικά με το δεύτερο αυτό δημοσίευμα: «Η εφημερίδα "Αυγή" συνεχίζει να προβοκάρει την Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνολικά το οικοδομικό κίνημα. Παρά τη διάψευση της Ομοσπονδίας μας στο δημοσίευμά της ότι εκτός παραγωγής δεν είναι 22 στελέχη όπως ισχυρίζεται, αλλά 6 σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει και επανέρχεται, στις 7/7/02, με τον προβοκατόρικο τίτλο "Ομοσπονδία ΚΟΒΑ του ΚΚΕ" και μασώντας τα λόγια της, αρνείται να διαψεύσει το δημοσίευμά της».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αν λοιπόν δεν το κάνει αυτό ή δεν αποδείξει τον ισχυρισμό του ο Κ. Που., που υπογράφει το δημοσίευμα, είναι προβοκάτορας σε διατεταγμένη υπηρεσία!!! Ας αποδείξει το αντίθετο».

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δέσμευση για άμεση έναρξη

Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Τσιόγκα, για ένα έργο που χρονίζει από το 1986!

Ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις ευθύνη έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, που δεν εκπόνησαν τις κατάλληλες μελέτες λόγω φόρτου εργασίας, σημειώνοντας ότι «οι υπηρεσίες του οργανισμού Εργατικής Εστίας εκπόνησαν μελέτη και θα τη θέσουν υπόψιν της διοίκησης του Οργανισμού μέσα στον Ιούλιο» κι έτσι «οριοθετούνται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

«Από το 1986 έχουμε μόνο υποσχέσεις για την κατασκευή του νέου Εργατικού Κέντρου» επισήμανε απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ. Τόνισε πως η κατασκευή του «θα λύσει τα προβλήματα όχι μόνο των σωματείων, αλλά και των υπόλοιπων φορέων της πόλης» και ζήτησε «να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες». Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λάρισα, ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι «τα σωματεία κυριολεκτικά έχουν τα γραφεία τους στα σκαλοπάτια του Εργατικού Κέντρου και δεν μπορούν να λειτουργήσουν». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η μεταφορά των γραφείων του ΕΚ Λάρισας σε νέο κτίριο θα επιτρέψει «την αποκάλυψη του δεύτερου αρχαίου θεάτρου της Λάρισας προκειμένου να γίνονται εκδηλώσεις», αφού βρίσκεται στην περιοχή του παλιού κτιρίου.

ΛΑΡΙΣΑ
Εντατικοποίηση στα ΕΛΤΑ

Καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας επικρατεί στα υποκαταστήματα Λάρισας των ΕΛΤΑ, όπου πολλοί από τους εργαζόμενους είναι εποχικοί. Με ευθύνη της διοίκησης των ΕΛΤΑ, η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές ώρες και πέραν του ωραρίου, χωρίς να αμείβονται. Ιδιαίτερα οι αποδοχές των εποχικών υπαλλήλων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την παραβίαση του ωραρίου και την εντατικοποίηση της εργασίας στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας την τήρηση του ωραρίου και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ΝΑΟΥΣΑ
Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μαυρίκου

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στην προσπάθειά του να συμβάλλει στο διάβασμα ενός καλού και χρήσιμου βιβλίου, πραγματοποιεί εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μαυρίκου «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 - 1948. Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση».

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην ΕΣΤΙΑ ΜΟΥΣΩΝ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Μαυρίκος, που θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, είναι ηγετικό στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και σήμερα μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ