ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «δρόμο» η Θεατρική Βιβλιοθήκη

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν τα πολύτιμα και αναντικατάστατα αρχεία του Θεατρικού Μουσείου, λόγω της έξωσης της βιβλιοθήκης του από το κτίριο Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο θέλει να το επισκευάσει. Ετσι για άλλη μια φορά το Θεατρικό Μουσείο βρίσκεται μπροστά σε ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο ΥΠΠΟ και πολιτεία εξαντλούν την υποχρέωσή τους σε λόγια που διαρκούν μερικές μέρες κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, για το Θεατρικό Μουσείο, είτε οικονομικό, είτε στέγης, είτε πλημμύρας. Επαφίενται σε προσωρινές λύσεις, όπως ήταν αυτή της φιλοξενίας της βιβλιοθήκης από το Πανεπιστήμιο.

Η γενική συνέλευση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο χαρακτηρίζει την έξωση ως «μέγιστο πολιτιστικό ζήτημα» και δικαίως. Γιατί, όπως εξηγεί στη διαμαρτυρία της, το γεγονός αυτό «αφορά την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές το επιτακτικό στεγαστικό πρόβλημα του Θεατρικού Μουσείου και των πολύτιμων Αρχείων του». Να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη του μουσείου φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού δεν έχει δική της στέγη. Η συνέλευση προσθέτει ότι η έξωση, εκτός από τους ευνόητους κινδύνους που θα προκαλέσει για το αρχειακό υλικό, θα διακόψει και «κάθε επιστημονική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει και κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημοσιογραφικού, του θεατρικού και όλου του εκπαιδευτικού κόσμου».

Η διαμαρτυρία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία, τους ακαδημαϊκούς φορείς, τα πνευματικά σωματεία και «τους Ελληνες πολίτες που πονούν για την ιστορία και τη διάσωση της θεατρικής μας κληρονομιάς». Το υπουργείο Πολιτισμού θα πάρει θέση;

Χορευτικό «άρωμα» στην Καλαμάτα

«Event»
«Event»
Αρχίζει αύριο για όγδοη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διαρκέσει έως τις 5/8, με επίκεντρο, αυτή τη φορά, την ανάδειξη της πολυμορφίας του σύγχρονου αμερικάνικου χορού.

Την αρχή θα κάνει αύριο και στις 26/7 η χορευτική ομάδα «Evidence» με χορογραφίες του Αφροαμερικανού, Ρόναλντ Μπράουν, στην πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα. Ακολουθούν (26 - 27/7) οι χορογραφίες της Ρομπίν Ορλίν από τη Ν. Αφρική, με έντονο το πολιτικό στοιχείο στη δουλιά της. Επίσης, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η ανατρεπτική χορογράφος θα παρουσιάσει ένα «επιθεωρησιακού» χαρακτήρα θέαμα, πικρό και ειρωνικό ταυτόχρονα, για τη «μετα - απαρτχάιντ» εποχή της πατρίδας της. Η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα του Νεοϋορκέζου, Στίβεν Πετρόνιο (28/7). Στις 29/7 παίρνει τη «σκυτάλη» η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσχημα» με το έργο «X(Albee)», σε χορογραφία του Αμερικανού χορογράφου και πρώτου χορευτή της Οπερας της Φρανκφούρτης, Ρίτσαρντ Σίγκαλ. Στις 30 και 31/7, τρία από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Χορευτές» - Μαρία Ανθυμίδου, Αλίκη Καζούρη και Μιχάλης Ναλμπάντης - θα παρουσιάσουν ισάριθμες χορογραφίες του. Ακολουθεί (2 - 3/8) ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος, Ράσελ Μάλιφαντ. Ωστόσο, το φετινό χορευτικό «γεγονός» προγραμματίζεται στις 3 και 4/8, οπότε ο κορυφαίος Αμερικανός χορογράφος, Μερς Κάνιγχαμ, θα παρουσιάσει μια «χορευτική παρέμβαση» («Event»). Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 4 και 5/8 με τους Γάλλους χορευτές «χιπ - χοπ», «KAFIG».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Gwen Welliver, πρώην χορεύτρια της ομάδας «Doug Varone and Dancers» και σήμερα υπεύθυνη προετοιμασίας της ομάδας χορού της Τρίσας Μπράουν.

Θεατρικές διαδρομές

Τελευταία παράσταση σήμερα, με την κωμωδία του Δ. Κ. Βυζάντιου, «Ο Κόλαξ», που παρουσιάζει το «Θέατρο Τέττιγες» στο θερινό θέατρο του Δήμου Ζωγράφου. Η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού, τα σκηνικά του Δημήτρη Σεβαστάκη και της Ελευθερίας Ράπτου, η οποία έκανε και τα κοστούμια και η μουσική επιμέλεια του Ορέστη Χατζηνάκη. Παίζουν: Δ. Παλαιοχωρίτης, Κ. Κούτσιου, Μ. Θεοδώρου, Γ. Νικολάου, Λ. Ριζοπούλου κ.ά.

  • Την κωμωδία «Ερωτευμένοι Μυλωνάδες» παρουσιάζει το «Θέατρο της Ημέρας», σήμερα, στο Βεάκειο. Η απόδοση του κειμένου είναι του Γιώργου Χατζηδάκη, η σκηνοθεσία της Αννας Σωτρίνη. Παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργος Κυριακίδης, Αντώνης Περπινιάς, Πέτρος Δαμουλής, Ντότυ Πριόνα, Μαρίνα Μπακοπούλου, Γεράσιμος Κίκλης, Μαριλίζα Χρονέα.
  • «Ο Τρελαντώνης» (1932) της Πηνελόπης Δέλτα, η δεύτερη παραγωγή του ΚΘΒΕ, ανεβαίνει, σήμερα μέχρι και τις 26 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, σκηνικά Νίκου Πολίτη, κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφία Κώστα Γεράρδου. Παίζουν: Χάρης Τσιτσάκης, Ελένη Καλλιγά, Θάλεια Σκαρλάτου, Εφη Δρόσου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Χρήστος Νίνης, Κατερίνα Γιαμαλή, Θανάσης Δήμου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Ιωαννίδου, κ.ά.
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει, σήμερα, τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης. Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου και τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη. Η μετάφραση είναι του Κώστα Ταχτσή. Στο ρόλο της Λυσιστράτης ο Γιάννης Μπέζος. Παίζουν επίσης: Ρένια Λουιζίδου, Δημήτρης Πιατάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δάφνη Λαμπρογιάννη κ.ά.
Πανσέληνος με τον Χοσέ Κούρα

Ο διάσημος Αργεντίνος τενόρος, Χοσέ Κούρα, εμφανίζεται απόψε στο Ηρώδειο, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Woldemar Nelsson, για να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αγαπητά μουσικά θέματα για λυρικό - δραματικό τενόρο.

Ο καλλιτέχνης, που έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου και έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους τραγουδιστές, σκηνοθέτες και αρχιμουσικούς, θα ερμηνεύσει άριες από την «Τζοκόντα» του Πονκιέλι, την «Αφρικανή» του Μέγιεμπερ, την όπερα «Ελ Σιντ» του Μασνέ. Επίσης, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την «Κάρμεν» και τον «Τροβατόρε». Πλάι στον «πιο ολοκληρωμένο καλλιτέχνη της νέας γενιάς» - όπως χαρακτηρίζει η διεθνής κριτική τον Χοσέ Κούρα - θα εμφανιστεί η μεσόφωνος, Τζουζεπίνα Τρότα.

Εκδηλώσεις αφιερώματα
  • Τα αποκαλυπτήρια της προτομής και τα εγκαίνια του αναστηλωμένου σπιτιού του λογοτέχνη, Γιάννη Σκαρίμπα, θα γίνουν στις 3/8, 8.30 μμ, στη γενέτειρά του, Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Η εκδήλωση θα «ανοίξει» τα φετινά «Σκαρίμπεια» που θα διαρκέσουν έως τις 15/8 με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Τρίπτυχο αφιέρωμα στην ποίηση, τη γλυπτική και την πεζογραφία, μέσω της παρουσίασης ισάριθμων, σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας και η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Στις 9/8 θα γίνει το αφιέρωμα στην ποίηση με την παρουσίαση του έργου της Κικής Δημουλά. Η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της, ενώ θα της απονεμηθεί και βραβείο. Στις 10/8 θα παρουσιαστεί το έργο του γλύπτη Θόδωρου και στις 11/8 θα γίνει αφιέρωμα στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό.
  • Συναυλία του Κώστα Χατζή αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη διοργανώνει το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών Ευρώπης με τη στήριξη του Ελληνικού Φεστιβάλ, σήμερα, 9.30 μμ, στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Χατζής και ο Ινδός μουσικός στο σιτάρ, Νίσα Καν.
  • Αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι η λαϊκή συναυλία με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μαρία Ρουσέα, που διοργανώνει, αύριο το βράδυ, ο Δήμος Μανταμάδου Λέσβου, στο Πολύκεντρο του δήμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εξάλλου, στον ίδιο χώρο, από 28/7 έως 31/8, θα διοργανωθεί η 7η Παλλεσβιακή Εκθεση Κεραμικής που διοργανώνει το υπουργείο Αιγαίου και ο Δήμος Μανταμάδου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ, με τη συνεργασία του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης, διοργανώνει μέχρι 28 Ιουλίου τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας «Αρχάνες 2002». Ο διαγωνισμός, που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, διεξάγεται σε τρεις κύκλους (προκριματικός, ημιτελικός, τελικός) και στον τελικό οι διαγωνιζόμενοι εκτελούν Κονσέρτα για Κιθάρα και Ορχήστρα με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναυλίες των: Roberto Aussel, Γιώργου Κουρουπού, Σπύρου Σακκά κ.ά. Καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ