Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «δρόμο» η Θεατρική Βιβλιοθήκη

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν τα πολύτιμα και αναντικατάστατα αρχεία του Θεατρικού Μουσείου, λόγω της έξωσης της βιβλιοθήκης του από το κτίριο Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο θέλει να το επισκευάσει. Ετσι για άλλη μια φορά το Θεατρικό Μουσείο βρίσκεται μπροστά σε ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο ΥΠΠΟ και πολιτεία εξαντλούν την υποχρέωσή τους σε λόγια που διαρκούν μερικές μέρες κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, για το Θεατρικό Μουσείο, είτε οικονομικό, είτε στέγης, είτε πλημμύρας. Επαφίενται σε προσωρινές λύσεις, όπως ήταν αυτή της φιλοξενίας της βιβλιοθήκης από το Πανεπιστήμιο.

Η γενική συνέλευση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο χαρακτηρίζει την έξωση ως «μέγιστο πολιτιστικό ζήτημα» και δικαίως. Γιατί, όπως εξηγεί στη διαμαρτυρία της, το γεγονός αυτό «αφορά την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές το επιτακτικό στεγαστικό πρόβλημα του Θεατρικού Μουσείου και των πολύτιμων Αρχείων του». Να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη του μουσείου φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού δεν έχει δική της στέγη. Η συνέλευση προσθέτει ότι η έξωση, εκτός από τους ευνόητους κινδύνους που θα προκαλέσει για το αρχειακό υλικό, θα διακόψει και «κάθε επιστημονική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει και κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημοσιογραφικού, του θεατρικού και όλου του εκπαιδευτικού κόσμου».

Η διαμαρτυρία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία, τους ακαδημαϊκούς φορείς, τα πνευματικά σωματεία και «τους Ελληνες πολίτες που πονούν για την ιστορία και τη διάσωση της θεατρικής μας κληρονομιάς». Το υπουργείο Πολιτισμού θα πάρει θέση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ