ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«17 Ν»
Συνεχίζονται οι απολογίες των «μελών»

Διέρρευσε και η απολογία Γιωτόπουλου, νέες προσαγωγές και οι ...ομολογίες από Κ. Τέλιο και Π. Σερίφη

Ο νέος συλληφθείς Κ. Τέλιος

Eurokinissi

Ο νέος συλληφθείς Κ. Τέλιος
Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Παρασκευή πήρε από τη 2η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Θεώνη Μπούρη ο 37χρονος δάσκαλος Κώστας Τέλιος, ο οποίος παραδόθηκε προχτές στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης, ομολογώντας ότι υπήρξε στο παρελθόν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν». Ο Τέλιος μεταφέρθηκε αυθημερόν στη ΓΑΔΑ και φέρεται να αποδέχτηκε «αυθόρμητα» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη συμμετοχή του σε μια πλούσια τρομοκρατική δραστηριότητα την περίοδο 1989 - 1992 (δολοφονίες, ληστείες, κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας κλπ.), παρότι πριν παραδοθεί είχε υποστηρίξει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», ότι στη «17 Ν» τον γνώριζαν σαν «Μάρκο» και ο ρόλος του ήταν «περιφερειακός»...

Με βάση, λοιπόν, την προανακριτική «ομολογία» του, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για δέκα κακουργηματικές πράξεις και δύο πλημμεληματικές: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή και προμήθεια εκρηκτικών υλών για εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής, ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού (εναντίον του Ι. Παλαιοκρασσά στο Σύνταγμα, κατά την οποία, όμως, σκοτώθηκε ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν), έκρηξη, ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Πατησίων, διακεκριμένη κλοπή (οπλισμός Συκουρίου), παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία». Ακολούθως, παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια και παρουσία του συνηγόρου του κ. Πρωτέκδικου ζήτησε και πήρε προθεσμία. Περιττό να προσθέσουμε κάτι για τον τρόπο προσαγωγής του στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Το γνωστό ελικόπτερο, οι μοτοσικλετιστές, τα συνοδευτικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας, το τζιπ με τα φιμέ τζάμια, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, οι πάνοπλοι «Ράμπο» και «Ρομποκόπ» είχαν πάλι βάρδια.

Eurokinissi

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στην ανακρίτρια και οι «ομολογήσαντες» Ηρακλής Κωστάρης (ψευδώνυμο Χάρης), Κώστας Καρατσώλης (ψευδώνυμο Στέλιος) και Θωμάς ή Μάκης Σερίφης (ψευδώνυμο Στάθης), που είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Οι δύο πρώτοι είναι κουμπάροι και είχαν υπηρετήσει στο Συκούριο δύο χρόνια πριν από την κλοπή των πυρομαχικών. Προανακριτικά ο Κ. Καρατσώλης, ο οποίος κατέδωσε τον προαναφερόμενο Θ. Σερίφη και τον Παύλο Σερίφη που συνελήφθη χτες, φέρεται να έχει ομολογήσει την εισβολή στο ΑΤ Βύρωνα, τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, τη ληστεία της χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων και να αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση Αλ. Γιωτόπουλο ως «Λάμπρο». Ο Η. Κωστάρης είχε αρνηθεί να απολογηθεί στην Αντιτρομοκρατική, λέγοντας ότι αυτό θα το κάνει στον ανακριτή με δικηγόρο. Την υπεράσπιση των «κουμπάρων» έχει αναλάβει ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης. Ο Θ. Σερίφης κατηγορείται για την κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας και την έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε ακατοίκητη μονοκατοικία στα Βριλήσια.

  • Τη δυσαρέσκειά του για τη διοχέτευση ολόκληρου του προανακριτικού υλικού στα ΜΜΕ εξέφρασε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η σχετική προκαταρκτική έρευνα, που διενεργείται από τον εισαγγελέα Ι. Καραΐσκο, δεν αφορά τα ΜΜΕ, αλλά τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στη δικογραφία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τους παραδίδονται τα έγγραφα για να προετοιμάσουν καλύτερα την απολογία των πελατών τους και όχι για να τα διαρρέουν στον Τύπο.
Τι είπε ο Αλ. Γιωτόπουλος προανακριτικά

Ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17 Ν» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε στην προανακριτική του απολογία τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με έγγραφο, που διέρρευσε στον Τύπο, αμφισβητεί ότι βρέθηκαν έγγραφα με τα αποτυπώματά του στη λεγόμενη «γιάφκα» της οδού Πάτμου. Αμφισβητεί, επίσης, τη γραφολογική σύγκριση των κειμένων μεταξύ των δικών του πρόχειρων σημειώσεων που βρέθηκαν κατά τη σωματική του έρευνα και εγγράφου που φέρεται ότι βρέθηκε στην οδό Πάτμου. «Αρνούμαι - αναφέρει χαρακτηριστικά - ότι βρέθηκε έγγραφο δικό μου στην οδό Πάτμου. Οσον αφορά την αναγνώριση στο πρόσωπό μου του ατόμου με το κωδικό όνομα Λάμπρος από συγκατηγορουμένους μου, δηλώνω ότι δεν τους γνωρίζω, δεν έχω δει κανέναν από αυτούς ποτέ μου. Πιστεύω ότι είναι σκευωρία εις βάρος μου των συγκατηγορουμένων μου και κυρίως οι καταθέσεις τους είναι προϊόν συναλλαγής με τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση για τους εαυτούς τους (...). Ο λόγος που κυκλοφορούσα με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ότι το '71 - '72 ήμουν μέλος μιας αντιστασιακής οργάνωσης ενάντια στη χούντα εδώ στην Ελλάδα με το όνομα ΛΕΑ (Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση) και η γαλλική αστυνομία είχε ανακαλύψει κάποιο διαβατήριο γαλλικό πλαστό με τη δική μου φωτογραφία και άρχισε να με αναζητάει. Αργότερα είχα διαμορφώσει τις κοινωνικές μου σχέσεις με αυτό το όνομα και ήταν δύσκολο να επανέλθω στο πραγματικό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στη μη σύνδεση με μυστικές υπηρεσίες

Τη... σιγουριά του ότι δεν προκύπτει από πουθενά σχέση της «17Ν» με τις κρατικές υπηρεσίες, δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που ανέφερε ότι «αφού η υπόθεση συνεχίζεται και δεν έχετε πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό, πώς προεξοφλείτε ότι δεν έχει υπάρξει σχέση της "17Ν" με τις κρατικές υπηρεσίες», ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Και εφόσον γνωρίζουμε τι κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες, σε σχέση με αυτά τα θέματα, μπορούμε αυτό να το δηλώνουμε. Η στάση των κρατικών υπηρεσιών απέναντι στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι σαφής, είναι αυτή που βλέπουμε και αυτή που γνωρίζετε όλοι. Πραγματικά, αυτά τα σενάρια, οι μύθοι και τα μυθιστορήματα που βλέπουμε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, μας δημιουργούν και άλλα ερωτηματικά. Μήπως σε ορισμένους αρέσει να γράφονται αυτά». Πάντως πριν μερικούς μήνες σε μια άτυπη συνάντηση δημοσιογράφων με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην οποία συμμετείχε και η φυσική ηγεσία ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, ανώτατος παράγοντας του ΥΔΤ δήλωνε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες ιδρύονται από το κράτος για να μην ξέρει τι κάνουν...».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου που ανέφερε ότι σύμφωνα με το «Βήμα» ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να διερευνηθεί πιθανή διασύνδεση της «17Ν» με κρατικές υπηρεσίες, απάντησε ότι «δεν είναι δυνατό να μιλάμε αβίαστα για διασύνδεση της "17Ν" με κρατικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ο ανταγωνισμός των ημερών».

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Α. Γιωτόπουλος εμφανίστηκε να ψήφισε σε τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δήλωσε ότι «εμφανίστηκε το όνομα Γιωτόπουλος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε διαφορετικό δήμο κάθε φορά. Αλλά ο Γιωτόπουλος δεν ήταν καταζητούμενος, όπως γνωρίζετε». Σε άλλη ερώτηση που επισημαίνει στον Χρ. Πρωτόπαππα ότι σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου, Κ. Παττακού, οι αρχές διερευνούσαν για τον Α. Γιωτόπουλο εδώ κι ένα χρόνο - μάλιστα, τότε δεν τους δόθηκαν πρόσθετα στοιχεία γιατί απαιτείτο η συνδρομή εισαγγελέα - ο υπουργός Τύπου είπε ότι «δεν το γνωρίζω, αλλά είναι πολύ πιθανό. Γνωρίζετε ότι η Αστυνομία έχει κάνει πολλές έρευνες. Δε γνωρίζω ακριβώς για ποια πρόσωπα έχει κάνει έρευνες. Πιθανώς έχει κάνει για πάρα πολλά».

Εξαλλου χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας στο χώρο των πρώην φυλάκων Ωρωπού, όπου «φιλοξενήθηκαν» στο παρελθόν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, ισχυρίστηκε ότι «οικοδομούμε σήμερα μια νέα Ελλάδα. Δυναμώνουμε διαρκώς τη δημοκρατία μας. Δημιουργούμε μια ανοιχτή κοινωνία, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Μια δημοκρατία που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, τον πλουραλισμό και την αντίθετη άποψη. Είναι αυτή η δημοκρατία που διασφαλίζει στην Ελλάδα και τους Ελληνες μια πορεία ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου και ευημερίας». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η σημερινή δημοκρατία είναι η... καλύτερη που έχει γνωρίσει ο λαός μας και βρέθηκε στην ανάγκη να πει ότι «δεν είναι καχεκτική». Επίσης, ότι σήμερα υλοποιείται ο στόχος του αντιδικτατορικού αγώνα για μια Ελλάδα ισχυρή, με στέρεη δημοκρατία, με πίστη στις δυνάμεις της, με ισχυρό κοινωνικό κράτος (!) και ελεύθερη κοινωνία.

Δημοσιεύματα του Τύπου

«Τα Νέα» αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην «17Ν». Την ώρα που οι συλληφθέντες με τις καταθέσεις και ομολογίες τους επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή αλληλοσπαραγμό, οι αστυνομικές αρχές στρέφουν τις έρευνες στους θανάτους πρώην «συντρόφων», αλλά και προσώπων που έτυχε να γνωρίζουν την αιματηρή δράση τους και σήμερα αγνοούνται. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Γ. Μπαλάφας, αναφερόμενος στο «τυχαίο γεγονός που ξετυλίγει το κουβάρι των ομολογιών και των συλλήψεων», υποστηρίζει ότι «τέτοια συμπεριφορά δε συνηθίζεται. Αποτελεί ψόγο ακόμα και για ποινικές συμμορίες».

H «Απογευματινή» γράφει ότι «παρών» στην «επιχείρηση» σύλληψης των δυο Αμερικανών πρακτόρων της CIA, Μηθύμνης 50, στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Νοέμβρη 1993 από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, ήταν και ο Δ. Κουφοντίνας. Κατά την εφημερίδα, ο τελευταίος οδηγήθηκε μαζί με τους Αμερικανούς Τσαρλς Φάντις και Τζακ Καρλ Σλιούαρ στο 7ο Αστυνομικό Τμήμα στην Κυψέλη και εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει κατάθεση και χωρίς να αναφερθεί το όνομά του στο βιβλίο των συμβάντων. Τότε είχε γραφτεί πως ο τότε ανταποκριτής του ΜΕΓΚΑ στις ΗΠΑ είχε μεταδώσει ότι οι συλληφθέντες ήταν τρεις και η παρακολούθηση είχε σχέση με την «17Ν». Επίσης η εφημερίδα χαρακτηρίζει ύποπτη τη διαρροή της δικογραφίας και τη θεωρεί «δώρο στους τρομοκράτες», αφού με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκαν για το ποιος κατηγορείται, από ποιον και γιατί. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι οι εκτελεστές δε γνωρίζουν το στόχο, δεν περιγράφουν τεχνικές αναγνώρισης, φωτογραφίες κλπ., πηγές πληροφοριών, αλλά είναι στη θέση τους για να σκοτώσουν όταν χρειαστεί, χωρίς να έχουν απορίες για το πρόσωπο.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι μετά την παράδοση του Κώστα Τέλιου ή «Μάρκου», οι διωκτικές αρχές αναζητούν τρία πρόσωπα -αινίγματα με τους κωδικούς «Νικήτας», «Τάκης» και «Αρης». Σε συνέντευξή της η σύντροφος του Σάββα Ξηρού, Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, δηλώνει ότι «τρελαίνομαι. Ο Σάββας έγινε ένα παιχνιδάκι στα χέρια τους. Δεν έχει βούληση. Φοβάται για τη ζωή του και για τη δική μου ζωή. Εχει υποστεί ψυχολογικά βασανιστήρια, του λένε πως θα τον στείλουν στην Αμερική».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι υπάρχει συναγερμός στις αρχές για χτύπημα «τύπου Μόρο» από την «17Ν» και κάνει λόγο για φόβους επανασύστασης της «17Ν» από τον Δ. Κουφοντίνα. Αναφέρεται σε πληροφορίες που φέρουν τον Βασίλη Ξηρό να ισχυρίζεται ότι «κάποιοι στην οργάνωση ήθελαν να "καθαρίσουν" τον Σάββα» και γράφει για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναφέρουν ότι υπάρχει στενή συνεργασία ΕΥΠ και ΜΙΤ για την εξάρθρωση της «17Ν».

Το «Εθνος» γράφει ότι στον ιστορικό πυρήνα της «17Ν» επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύλληψη τριών στελεχών της πρώτης γενιάς.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι ο Α. Γιωτόπουλος δείχνει να τελεί σε σύγχυση και να προσπαθεί να αμφισβητήσει τις ομολογίες στενών συνεργατών του, αγνοώντας ότι οι διωκτικές αρχές διαθέτουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων. «Το Βήμα» αναφέρει ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα, αλλά και τη δράση των δυο ηγετικών στελεχών της «17Ν», με τα ψευδώνυμα «Νικήτας» και «Αλέκος», που αποτελούν τους επόμενους στόχους των συλλήψεων.

ΝΔ: Εγγυητής του «μετώπου»

Για μικροκομματικά παιχνίδια κατηγορεί την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, κρατώντας για τον εαυτό της το ρόλο του εγγυητή του μετώπου ενάντια στην τρομοκρατία. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαπα, υποστήριξε ότι «ναρκοθετούν σκοπίμως και για μικροκομματικούς λόγους το εθνικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας». Επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι «το θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας είναι μείζον και εθνικό» και στη βάση αυτή κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα μικροκομματικά και μίζερα παιγνίδια σε γκρίζο φόντο». Δεν παρέλειψε βέβαια, όπως σε κάθε δήλωση, να σημειώσει ότι η ΝΔ «είναι το κόμμα που έχει θρηνήσει θύματα», καθώς και ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα εκείνο που ψήφισε το νόμο κατά της τρομοκρατίας, την ώρα που μεγαλόσχημοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν από το Κοινοβούλιο για να μην πάρουν θέση». Τέλος, ζήτησε «να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα "γιατί" που έχουν οι οικογένειες των θυμάτων και οι Ελληνες πολίτες».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τρομοκρατία είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των συμμάχων να εξυμνήσουν τη δημοκρατία τους και να συνδέσουν την τρομοκρατία με το λαϊκό κίνημα, δηλώνουμε ότι δε μας πείθει». Αυτό τονίζει για τα πρόσφατα γεγονότα η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 22η επέτειο από τη δολοφονία της ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

«Για μας - συνεχίζει η Γραμματεία στην ανακοίνωση - για τη νεολαία, για την εργατική τάξη και το κίνημά της, τρομοκρατία είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, το τσάκισμα αυτών που αγωνίζονται (εργατών, αγροτών, μαθητών). Τρομοκρατία είναι οι δίκες αγωνιστών, η απαγόρευση απεργιών, η πολιτική επιστράτευση, η παρακολούθηση των εργατικών και λαϊκών συγκεντρώσεων, το ματοκύλισμα απεργών. Η τρομοκρατία είναι καθημερινή στους τόπους δουλειάς, όπως και τα εργατικά ατυχήματα που είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τρομοκρατία είναι οι τρομονόμοι τους και όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν για να βάλουν στο γύψο το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

Και καταλήγει τονίζοντας: «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προστατέψουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας από τη δικτατορία του κεφαλαίου. Να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ