ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος των κερδοσκόπων οι καταναλωτές

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τις τελευταίες ανατιμήσεις κατά 3,9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ (από 20 Ιούλη) και μέχρι 50% σε 167 φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης (από χτες), η κυβέρνηση... προβληματίζεται για την επαναφορά των «ενδεικτικών τιμών» στο νερό και τα αναψυκτικά!

Σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που ισοδυναμούν με κοροϊδία των καταναλωτών, εξαντλεί το υπουργείο Ανάπτυξης την... «αντιμετώπιση» της κερδοσκοπίας που οργιάζει ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε σημεία πώλησης όπου οι καταναλωτές δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως σε πλοία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός ζητάει τώρα το τυπικό «οκέι» από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου να επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική αναγραφή της «ενδεικτικής τιμής» επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, την οποία ο ίδιος κατάργησε τον προηγούμενο Απρίλη.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τότε, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση της σχετικής διάταξης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε τη νομοθεσία της ΕΕ περί «ανταγωνισμού», η οποία, όπως ισχυριζόταν, θιγόταν με ρυθμίσεις όπως αυτή. Σήμερα, πάλι, ανώτερα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι με βάση οδηγία της ΕΕ υπήρχε η δυνατότητα λήψης μέτρων όπως η αναγραφή «ενδεικτικής τιμής» σε εθνικό επίπεδο και αυτήν αξιοποιούν τώρα ζητώντας την επαναφορά του σχετικού μέτρου.

Η κοροϊδία των καταναλωτών, μάλιστα, δε σταματάει εδώ, αφού, με το σχετικό έγγραφο προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ο υφυπουργός κάνει λόγο μόνο για επαναφορά της υποχρεωτικής αναγραφής «ενδεικτικής τιμής» επάνω στις συσκευασίες. Ούτε καν, δηλαδή, αναφέρεται στο να είναι αυτές οι τιμές και υποχρεωτικά ανώτατες σε καίρια σημεία πώλησης.

Την ίδια στιγμή που οι κάθε λογής κερδοσκόποι λεηλατούν τα εισοδήματα των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε χτες σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Δηλώνοντας ουσιαστικά την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» που οδηγεί σε υπερτιμολογήσεις, τις οποίες παραδέχτηκε και ο ίδιος, απηύθυνε γενικώς και αορίστως έκκληση στους κερδοσκόπους να μην επιχειρούν με υπερτιμολογήσεις να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Την ίδια στιγμή ανατιμήσεις «φωτιά» παρατηρούνται σε πολλά οπωροκηπευτικά. Συγκεκριμένα, στα δεκαπέντε από τα είκοσι ένα περίπου προϊόντα στα οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν καθημερινά τιμοληψίες, καταγράφονται αυξήσεις που ξεκινούν από 4% και φτάνουν μέχρι 69%, ενώ μόνο σε έξι υπάρχουν μειώσεις.

Σε ισχύ και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Φαίνεται πως με τη χτεσινή κίνηση - δηλαδή την επαναφορά των ενδεικτικών τιμών στα νερά και τα αναψυκτικά - η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις να εγκρίνει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (3,9%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 20 Ιούλη καθώς και σε 167 φάρμακα πρώτης ανάγκης (φτάνουν 50%). Οπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και «τρέχουν» από χτες και οι ανατιμήσεις από 1,3% μέχρι και 50% σε 167 φάρμακα που χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα για την υγεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φάρμακα που σχετίζονται με ασθένειες όπως η αναιμία, οι καρδιοπάθειες, οι αρρυθμίες, η σχιζοφρένεια, η επιληψία, ενώ ανατιμημένα είναι επίσης κολλύρια, παυσίπονα, διουρητικά, αντισυλληπτικά, αγχολυτικά κ.ά.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική της ενίσχυσης των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων στο όνομα της «στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας», επιβαρύνοντας παραπέρα τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Σε ανοδική τροχιά

Σε συνεχή ανοδική πορεία κινείται η αγορά λογισμικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις των προϊόντων λογισμικού για το 2002 εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν έναντι του 1996, φτάνοντας τα 222 εκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς, εκτιμάται ότι το 2002 θα ανέλθει στα 453 εκατομμύρια ευρώ, από 259 εκατομμύρια ευρώ το 1996. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες πληροφορικής αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς λογισμικού, από ό,τι τα προϊόντα λογισμικού.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, στην αγορά λογισμικού παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τυποποιημένα προϊόντα λογισμικού (εμπορικές και οικονομικές εφαρμογές), ενώ χαμηλότερη είναι η ζήτηση για εξειδικευμένα προγράμματα (βιομηχανικές εφαρμογές, εφαρμογές ηλεκτρονικών εμπορίου). Ωστόσο, αναμένεται ότι τα μεγάλα έργα του Δημοσίου θα προσδώσουν μεγάλη ώθηση στην αγορά λογισμικού και θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου.

Η γεωγραφική κατανομή των εταιριών λογισμικού αναδεικνύει ότι οι περισσότερες συγκεντρώνονται στην Αττική (82% των επιχειρήσεων και το 93% των πωλήσεων), ενώ με πολύ μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Ενας μικρός αριθμός ελληνικών εταιριών λογισμικού παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές τους προορίζονται κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ε.Ε στις ΗΠΑ, και στην Κύπρο, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα κατευθύνονται συχνά σε άλλες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (π.χ επιχειρήσεις ένδυσης, τροφίμων, κλπ).

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ τα σημαντικότερα προβλήματα στην αγορά λογισμικού, εντοπίζονται στην πειρατεία λογισμικού και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως σε προγραμματιστές υψηλού επιπέδου. Ειδικότερα, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παράνομης χρήσης λογισμικού, μειώθηκαν από 87% το 1994 σε 71% το 1999.

Οι «προστάτες» της δημόσιας υγείας

Αποθρασύνθηκαν οι φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι, που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών φαρμάκου στην ελληνική αγορά. Με ένα έγχρωμο, τρίπτυχο ιλουστρασιόν διαφημιστικό φυλλάδιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - που διανεμήθηκε σε ορισμένες κυριακάτικες εφημερίδες της 7ης Ιούλη - υποστήριζαν πως «η έρευνα και η ανάπτυξη οποιουδήποτε φαρμάκου» κοστίζει κατά μέσο όρο 900.000.000 ευρώ! Ναι καλά διαβάσατε, κατά τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους κάθε φάρμακο «κοστίζει» κατά μέσο όρο 900 εκατ. ευρώ ή περίπου 307 δισεκατομμύρια δραχμές!

Με το φυλλάδιο αυτό εμφάνιζαν τις πολυεθνικές του φαρμάκου και τον εαυτό τους να αγωνιούν - τάχα - για τη δημόσια υγεία, ενώ στην πραγματικότητα πάσχιζαν και πασχίζουν για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Στα πλαίσια αυτά και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις προκλητικές αξιώσεις τους για νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, έπαιζαν με τις λέξεις και την κοινή νοημοσύνη. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις ευλογίες των κυβερνώντων κάθε χρόνο διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) αστρονομικά ποσά για την έρευνα, τη δοκιμή, τον έλεγχο και την παραγωγή φαρμάκων και ικανοποιούνται οι αξιώσεις τους για αυξήσεις τιμών στα κυκλοφορούντα φάρμακα, οι φαρμακοβιομήχανοι εμφανίστηκαν και προστάτες της δημόσιας υγείας και... παραπονούμενοι.

Θεωρώντας, προφανώς «μικρές» τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που έχει ήδη αποφασίσει να εγκρίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 30%), κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι το εφαρμοζόμενο καθεστώς κοστολόγησης «τιμωρεί την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων». Αξιώνοντας ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας - δηλαδή να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές στα φάρμακα - δε δίστασαν να εκτοξεύσουν την απειλή ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, με το επιχείρημα πως «η υγεία δε χρειάζεται ευχές, αλλά πράξεις»!

Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από τότε που οι φαρμακοβιομήχανοι - φαρμακέμποροι αξίωναν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους με νέες αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει την... «επιθυμία» τους. Την περασμένη Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε αυξήσεις τιμών σε 167 φάρμακα, σε ποσοστά αύξησης που φτάνουν μέχρι και 50%, ποσοστό που είναι σχεδόν 20 ως 25 φορές μεγαλύτερο των αυξήσεων μισθών και συντάξεων και 15πλάσιο του πληθωρισμού.

Για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι - όπως και γενικότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - «βρίσκουν και κάνουν». Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κυβερνητική πολιτική, που έχει αναδείξει σε πρωταρχικό στόχο τη στήριξη με κάθε τρόπο της κερδοφορίας και γενικότερα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αξίωσαν και - τελικά - πέτυχαν νέες αυξήσεις, επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους τη λαϊκή παροιμία, «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»... Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και όλα τα άλλα - επιχειρήματα και προσχήματα που επικαλείται το κυβερνών κόμμα - είναι εκ του πονηρού.


Λ. Τ.

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Καταγγέλλουν τις ναυτιλιακές εταιρίες

Τεράστια προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκαλεί η άρνηση των ναυτιλιακών εταιριών, να φορτώσουν φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό μέσω Ιταλίας. Το καταγγέλλει με επιστολή του προς τα υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης αυτή την περίοδο, οι ναυτιλιακές εταιρίες, τελείως αδικαιολόγητα και άτυπα -υπολογίζοντας αποκλειστικά και μόνο το δικό τους συμφέρον- αρνούνται να φορτώνουν ή φορτώνουν ελάχιστα μόνο φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία είτε μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό μέσω Ιταλία, είτε επιστρέφουν στη χώρα μας φορτωμένα με πρώτες και βοηθητικές ύλες για την παραγωγή των προς εξαγωγή προϊόντων.

Το γεγονός αυτό -επισημαίνουν οι εξαγωγείς- «δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες με την τακτική αυτή των ναυτιλιακών εταιριών δεν μπορούν να προγραμματίσουν την ομαλή παραγωγή, μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων τους σε ξένες αγορές και κατ' επέκταση αδυνατούν να είναι συνεπείς στους προκαθορισμένους χρόνους παράδοσης των προϊόντων στους πελάτες τους με όλες τις γνωστές οικονομικές και άλλες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ