Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Σε ανοδική τροχιά

Σε συνεχή ανοδική πορεία κινείται η αγορά λογισμικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις των προϊόντων λογισμικού για το 2002 εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν έναντι του 1996, φτάνοντας τα 222 εκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς, εκτιμάται ότι το 2002 θα ανέλθει στα 453 εκατομμύρια ευρώ, από 259 εκατομμύρια ευρώ το 1996. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες πληροφορικής αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς λογισμικού, από ό,τι τα προϊόντα λογισμικού.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, στην αγορά λογισμικού παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τυποποιημένα προϊόντα λογισμικού (εμπορικές και οικονομικές εφαρμογές), ενώ χαμηλότερη είναι η ζήτηση για εξειδικευμένα προγράμματα (βιομηχανικές εφαρμογές, εφαρμογές ηλεκτρονικών εμπορίου). Ωστόσο, αναμένεται ότι τα μεγάλα έργα του Δημοσίου θα προσδώσουν μεγάλη ώθηση στην αγορά λογισμικού και θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου.

Η γεωγραφική κατανομή των εταιριών λογισμικού αναδεικνύει ότι οι περισσότερες συγκεντρώνονται στην Αττική (82% των επιχειρήσεων και το 93% των πωλήσεων), ενώ με πολύ μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Ενας μικρός αριθμός ελληνικών εταιριών λογισμικού παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές τους προορίζονται κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ε.Ε στις ΗΠΑ, και στην Κύπρο, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα κατευθύνονται συχνά σε άλλες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (π.χ επιχειρήσεις ένδυσης, τροφίμων, κλπ).

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ τα σημαντικότερα προβλήματα στην αγορά λογισμικού, εντοπίζονται στην πειρατεία λογισμικού και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως σε προγραμματιστές υψηλού επιπέδου. Ειδικότερα, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παράνομης χρήσης λογισμικού, μειώθηκαν από 87% το 1994 σε 71% το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ