Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «προστάτες» της δημόσιας υγείας

Αποθρασύνθηκαν οι φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι, που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών φαρμάκου στην ελληνική αγορά. Με ένα έγχρωμο, τρίπτυχο ιλουστρασιόν διαφημιστικό φυλλάδιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - που διανεμήθηκε σε ορισμένες κυριακάτικες εφημερίδες της 7ης Ιούλη - υποστήριζαν πως «η έρευνα και η ανάπτυξη οποιουδήποτε φαρμάκου» κοστίζει κατά μέσο όρο 900.000.000 ευρώ! Ναι καλά διαβάσατε, κατά τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους κάθε φάρμακο «κοστίζει» κατά μέσο όρο 900 εκατ. ευρώ ή περίπου 307 δισεκατομμύρια δραχμές!

Με το φυλλάδιο αυτό εμφάνιζαν τις πολυεθνικές του φαρμάκου και τον εαυτό τους να αγωνιούν - τάχα - για τη δημόσια υγεία, ενώ στην πραγματικότητα πάσχιζαν και πασχίζουν για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Στα πλαίσια αυτά και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις προκλητικές αξιώσεις τους για νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, έπαιζαν με τις λέξεις και την κοινή νοημοσύνη. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις ευλογίες των κυβερνώντων κάθε χρόνο διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) αστρονομικά ποσά για την έρευνα, τη δοκιμή, τον έλεγχο και την παραγωγή φαρμάκων και ικανοποιούνται οι αξιώσεις τους για αυξήσεις τιμών στα κυκλοφορούντα φάρμακα, οι φαρμακοβιομήχανοι εμφανίστηκαν και προστάτες της δημόσιας υγείας και... παραπονούμενοι.

Θεωρώντας, προφανώς «μικρές» τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που έχει ήδη αποφασίσει να εγκρίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 30%), κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι το εφαρμοζόμενο καθεστώς κοστολόγησης «τιμωρεί την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων». Αξιώνοντας ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας - δηλαδή να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές στα φάρμακα - δε δίστασαν να εκτοξεύσουν την απειλή ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, με το επιχείρημα πως «η υγεία δε χρειάζεται ευχές, αλλά πράξεις»!

Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες από τότε που οι φαρμακοβιομήχανοι - φαρμακέμποροι αξίωναν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους με νέες αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει την... «επιθυμία» τους. Την περασμένη Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε αυξήσεις τιμών σε 167 φάρμακα, σε ποσοστά αύξησης που φτάνουν μέχρι και 50%, ποσοστό που είναι σχεδόν 20 ως 25 φορές μεγαλύτερο των αυξήσεων μισθών και συντάξεων και 15πλάσιο του πληθωρισμού.

Για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, φαρμακοβιομήχανοι και φαρμακέμποροι - όπως και γενικότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - «βρίσκουν και κάνουν». Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κυβερνητική πολιτική, που έχει αναδείξει σε πρωταρχικό στόχο τη στήριξη με κάθε τρόπο της κερδοφορίας και γενικότερα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αξίωσαν και - τελικά - πέτυχαν νέες αυξήσεις, επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους τη λαϊκή παροιμία, «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»... Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και όλα τα άλλα - επιχειρήματα και προσχήματα που επικαλείται το κυβερνών κόμμα - είναι εκ του πονηρού.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ